Mededeelingen.
Een wijsgeer-bibliothecaris. - In ‘The Library World’ van April begint een der ‘innocents’ een praatje over een reisje door Nederland's bibliotheken, getiteld: 'The Innocents in Holland. Some impressions of the L.A. A. third Easter School. Na Dordrecht komt den Haag aan de beurt, waar de ‘innocents’ in de Kon. Bibliotheek werden ontvangen door Dr. Byvanck, ‘who invited us to tea, and the more adventurous to liqueurs.’
In de vestibule hield Dr. Byvanck een toespraak, maar de ‘innocent’ aan het woord, bekent openlijk, dat zij onbevoegd is daaraan recht te doen wedervaren. ‘It revealed how the mischievous curiosity of the spirit of men, when wisely directed, becomes vital and serviceable to the race; that behind all evil-seeming tendencies there may be divine purpose; that the function of the librarian and the book is to direct these; etc.’ Het gemakkelijk systeem van uitleenen doet de vraag rijzen ‘Did this freedom not lead to loss? Dr. Byvanck pooh-poohed the idea; books, he assured us, are never lost; they sometimes change hands and do not return to their original home; but the humanising work of the library must not be impaired because of the possible disappearance of a few books.’
Ziedaar het standpunt van den wijsgeer.
Opheffing van Ons vakblad. - In Maart 1909 verscheen bij de drukkerij De nieuwe tijd te Amsterdam het eerste nummer van Ons vakblad, Maandschrift voor de boekdrukkunst in Nederland. Redacteur was de heer T.T. Winkler, typo destijds bij de firma J.H. de Bussy te Amsterdam. Voor 50 cent per kwartaal werd werkelijk heel veel goeds gegeven. Allerlei beschouwingen over boekdruk-techniek en boekdrukwerk, veelal afkomstig van de ambachtslui zelf, geven de verschenen jaargangen. Voor de ƒ 2.- per jaar werd ook quantitatief heel wat geleverd. De eerste jaargang is groot 364 blz. en bevat 53 bijlagen, voor het overgroote deel modellen van zet- en kleurwerk; die cijfers zijn voor de volgende jaargangen 336 en 57, 332 en 51, 338 en 47. - De uitgevers-firma vroeg nu na het laatste februari-nummer van den vierden jaargang een verhooging van een kwartje per kwartaal. Dezer dagen berichtte zij, dat de uitgaaf niet zal worden voortgezet bij gebrek aan belangstelling. ‘Waar de typografen zoo weinig belangstelling toonen voor een goed vaktijdschrift, achten wij ons niet geroepen om in die behoefte geheel voor eigen rekening te blijven voorzien’. De liefde voor het drukkersvak en de neiging tot eigen vakstudie onder onze gezellen is waarlijk niet bijzonder groot, maar toch is zij, geloof ik, niet zoo volstrekt meer afwezig als dat een 25 jaar geleden het geval was.
J.W.E.
Illustratie-druk. - De aandacht vestig ik op het 15-april-nummer van het bekende alledaagsche maandblad Je sais tout (Paris, Pierre Lafitte & Cie). Een opstel over Pompeji is geïllustreerd met Mertens-drukken. Verleden jaar is de engelsche Illustrated London News daarmede reeds begonnen, nu is dit over degansche wereld verspreide fransche periodiek gevolgd. Ik verheug mij er, om wetenschappeiijk documentaire redenen, hartelijk in dat dit procédé de autotypie met succes bestrijdt en begint te verdringen; de preciese kennis van het bestaande als ook het boekschoon kan niet anders dan er bij winnen.
J.W.E.
Magnus, IIe jaarg. no. 5 geeft eene afbeelding van een fraaien grooten Magnusband om een exemplaar van den bekenden Elsevier-bijbel van 1663. Het origineel, dat nogal geleden heeft, is voor ong. 25 jaar ontdekt door den heer Loeber Jr. op een zolder van het Lakenhal-museum te Leiden, en is daar nu als een kostbaar stuk ten toon gesteld. Eene beschrijving van de hand van een deskundigen binder met een paar af beeldingen van de gebruikte stempelversieringen is bij de prent gevoegd.
Jahresfolge sämtlicher Schriften Luthers, mit Einreihung der Hauptereignisse, von Peter Sinthern S.J. - Onder dit opschrift vindt men achter den derden band van Grisar's Luther- ook afzonderlijk aan bibliotheken toegezonden - een bijzonder beknopt en helder overzicht gegeven van de gebeurtenissen in elk van de jaren van Luthers werkzaamheid (1516-1546), met opgaaf van de in dat jaar door hem geschreven werken.