woorden, door hem zelven bij de aanbieding neergeschreven. ‘Mogen, bij het bespieden der vele evoluties van de Maatschappij, jonge scherpziende auteurs, ook door deze gegevens van die oude vergeten boeken, opgewekt worden, om zoo mogelijk op hunne beurt frissche wegwijzers te kunnen zijn langs de woelige paden naar een voor alle burgers der maatschappij vruchtbare en vredige toekomst.’
Het geschenk is op voorstel van B. en W. door den Raad onder dankbetuiging aanvaard.
's Gravenhage. Bibliotheek van het Departement van marine. - Van deze bibliotheek, verscheen een nieuwe Catalogus, bijgewerkt tot ultimo December 1911, door W.J. van der Werff, Hoofdcommies-Bibliothecaris, een boek van 819 bladzijden. Een uittreksel uit de voorschriften, vastgesteld 24 Aug. 1910 doet zien, dat de bibliotheek in de eerste plaats voor het personeel aan het Departetement bestemd is, maar ook mag dienen voor officieren, machinisten en ambtenaren bij de marine, en voor officieren van het Nederlandsche en Nederlandsch-Indische leger en voor gepensioneerde officieren en machinisten, en ook voor burgers, op bijzondere aanvraag. Het is dus werkelijk een instelling van algemeen nut.
De verzameling bevat boeken over alle onderwerpen van krijgskunde, zeevaart en zeewezen, over alle technische vakken, staathuishoudkunde, handel, aardrijkskunde, geschiedenis, taalkunde en onderwijs.
Allervreemdst is bij eene zoo rijke verzameling de wijze van catalogiseering; men zou den catalogus voor een werk van 100 jaren geleden houden. Eerst indeeling in 25 vakken, aangeduid met de letters van het alfabet. Dan in elke afdeeling de boeken naar de formaten: in folio, in quarto, in octavo, en eene alphabetische lijst der boeken in de afdeeling voorkomende. Om dus een boek te vinden moet men eerst weten in welke afdeeling het gebracht is; dan kan men òf, als men het formaat weet, voor een folio-boek de foliorubriek doorloopen, òf een woord uit den titel op de gis uitkiezen en in de alfabetische lijst opzoeken. Want niet de schrijversnaam, ook niet het eerste substantief is in deze lijsten voor de rangschikking gebruikt, maar een willekeuriggekozen woord.
Het is te hopen dat eindelijk bij een diensttak als de Marine eens zal gebroken worden met dat verouderde systeem om catalogiseerwerk op te dragen aan een ambtenaar die er absoluut geen verstand van heeft, en dan maar naar eigen inzicht doorwerkt, zonder zich eens te laten voorlichten door mannen van ervaring op dit speciale gebied. Had in dit geval de Hoofdcommies-Bibliothecaris zich eens niet te goed geacht om een kijkje te gaan nemen op de Koninklijke bibliotheek, en met een van de ervaren ambtenaren daar de zaak te bespreken, wat zou er dan een veel practischer catalogus voor den dag zijn gekomen, zonder eenige vermeerdering van arbeid en kosten. Want aan toewijding en zorg heeft het bij het maken van dezen catalogus niet ontbroken.
B.
Rotterdam. Bondsbibliotheek (geopend 21 Maart 1896). Catalogus, 2e druk, 1912. 96 bladzijden, klein 8o.
De naam van den Bond wordt niet genoemd, maar het is ‘een vereeniging van ruim 600 onderwijzers (essen)’, en de bibliotheek, gevestigd Nieuwehaven N.z. 87b, wil ‘een vraagbaak’ zijn ‘voor hun vak, kan't zijn op ieder gebied, dat daarmee in betrekking staat’. De bibliothecaris W. Langebeeke deelt 't een en ander mede over de bibliotheek die in 1896 begon met slechts 152 werkjes, door bruikleengeving, schenking en aankoop zich uitbreidde, en sedert 1908 verzekerd is voor ƒ 2000. Met aanhaling van tal van schrijvers beveelt hij vervolgens het lezen en de kennis van de geschiedenis warm aan. Daarna volgen inlichtingen over de rangschikking, en bepalingen betreffende openstelling en uitleening. ‘Alle onderwijzers(essen) in en om Rotterdam, zoowel die van 't bizonder als van 't openbaar onderwijs, alsmede vakonderwijzers(essen) en bewaarschoolhouderessen kunnen van de bibliotheek gebruik maken; ook leesclubs, -kringen of -gezelschappen uitgaande van bovengenoemde personen.’ De bibliotheek is, behalve in de vacanties, Zaterdags van 4 tot 5 uur open, en voor degenen die dan niet kunnen komen nog een uur op vier aangewezen avonden in elke maand. De leestijd is 14 dagen, voor studieboeken 4 weken. Het gebruik is gratis voor cursisten, anders