Amsterdamschc onderwijzers opgesteld, de Tusschenschoolbibliotheek. Ettelijke jaren had deze verzameling wel diensten bewezen, maar het gebruik was sterk verminderd; daar intusschen juist de Universiteitsbibliotheek al meer en meer door onderwijzers geraadpleegd wordt, was het aangewezen de verzameling, die daar nog heel wat kon aanvullen, met die bibliotheek te vereenigen. Van de onnoodige dubbelen, die de bibliotheek zoodoende heeft gekregen, kan misschien een gedeelte later weer aan de op te richten openbare leeszaal worden afgestaan.
Van meer beteekenis is de andere verzameling, afkomstig van het Museum Willet-Holthuysen. In dat museum van groote waarde maar van beperkten omvang was eene zeer rijke boekencollectie, die er slechts gedeeltelijk tot haar recht kwam. De boeken die tot de stoffeering der museumvertrekken behooren, en de verzamelingen op kunst en kunstgeschiedenis betrekking hebbende, zijn daar goed opgesteld en kunnen door bezoekers geraadpleegd worden, maar een groot aantal andere boeken, meest op zolders weggezet, deden er geen nut, en zijn nu naar de Universiteitsbibliotheek overgebracht. Zij zijn meerendeels in zeer fraaie conditie en brengen vooral op het gebied der letteren een rijke aanwinst.
Geschenken werden als gewoonlijk van vele zijden ontvangen; men vindt die in het journaal opgeteekend; hier mag vermeld worden, dat de heer J.R. Planten te New-York als vanouds weer 't een en ander toezond, en dat Prof. I.J. de Bussy ons bij opruiming van eene groote partij boeken liet uitzoeken wat tot aanvulling kon dienen.
Een geschenk van bijzondere waarde kregen we weder van den heer P. Langerhuizen, nl. een Engelsche Linschoten. Dit boek, in ons land uit den aard der zaak bijna niet voorkomend, en in Engeland zelf op hoogen prijs gehouden, is door John Wolfe te Londen gedrukt in 1598, dus twee jaar na de eerste Hollandsche uitgaaf, en nog vóór de Latijnsche door Cornelis Claeszoon te Amsterdam in 1599 bezorgd. Wel een sprekend bewijs van de belangstelling, die onze Amsterdamsche reis-uitgaven ook in den vreemde wekten! In het boek vindt men de groote kaarten van de Hollandsche uitgaaf met zorg nagegraveerd, en bovendien in den tekst eenige kleine houtsneekaartjes (Madagascar, Sumatra, Java, St. Helena), die in de Hollandsche uitgaaf niet voorkomen, maar aan het oudste Journaal van Houtman's reis ontleend zijn. Oorspronkelijk waren ze op last van Cornelis Claeszoon geteekend en voor een klein door hem uit te geven atlasje gegraveerd, waarschijnlijk door Jod. Hondius.
Voor aankoop van boeken kon iets meer besteed worden dan vorige jaren, wat echter grootendeels aan bepaald aangewezen laboratorium-bibliotheken ten goede kwam. Als aankoop van buitengewone beteekenis mag de nieuwe uitgaaf der Encyclopaedia Britannica vermeld worden, die de oude op de Studiezaal vervangen heeft en daar nu een van de voortreffelijkste encyclopaedische hulpbronnen voor onderzoekers is.
De catalogiseering ging niet zoo vlot als wel gewenscht is; de aanstaande uitbreiding van het personeel zal hierin, naar we hopen, verbetering brengen. Dan zal ook de kast van den alphabetischen catalogus vergroot moeten worden, en zal weer met kracht kunnen voortgewerkt worden aan de gereedmaking van een tweeden alphabetischen catalogus, die weer vrij voor de bezoekers zal worden opgesteld. Ook de druk van den handschriftencatalogus kwam in het najaar tot stilstand door eene plotselinge ziekte van den Conservator Dr. M.B. Mendes da Costa, die een verlof van enkele maanden noodig maakte. Intusschen was juist de helft van den ter perse gelegden brieveninventaris, de letters A - M omvattende, klaar gekomen, zoodat deze, 280 bladzijden, voorloopig kon worden ingenaaid en rondgezonden. Intusschen heeft de Conservator zijn werk hervat, zoodat reeds enkele volgende bladen zijn afgedrukt. Tegelijk is een begin gemaakt met een nieuw deel, de kleinere afdeelingen van de Schenking-Diederichs omvattende; deze afdeelingen, vroeger voorloopig door den heer A.M. Cramer gecatalogiseerd, zijn opnieuw doorgezien en persklaar gemaakt door den Conservator Dr. T.P. Sevensma, en reeds zijn ettelijke vellen afgedrukt.
Wat den verderen gang van zaken aan de bibliotheek betreft, valt er niet veel nieuws te melden. Over de steeds gestadig toenemende drukte geeft het hierachter volgende lijstje de noodige inlichtingen. Een minder aangename ondervinding was, dat met het