Personalia
Cornelis Jan Aarts is na het voltooien van Archangelsk (27) en Bête et méchant (3) met onbekende bestemming vertrokken. Hij doet even niet aan biografie. Na terugkeer hoopt hij zijn leven te hervatten.
Peter Altena is leraar Nederlands aan het Dominicus College in Nijmegen. In 2011 promoveerde hij op Gerrit Paape (1752-1805). Levens en werken, waarvan in 2012 een handelseditie verscheen. Hij schrijft geregeld over Nederlandse literatuur van de achttiende eeuw. Hij verzorgde de inleiding van Reizen en avonturen van Jaques Massé, de utopische roman van Simon Tyssot de Patot uit 1714 waarvan onlangs een Nederlandse vertaling uitkwam.
Erik De Bom is als intellectueel historicus en politiek theoreticus verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven). Hij legt zich toe op het politieke denken van de zestiende en zeventiende eeuw en verricht onderzoek naar de normatieve grondslagen van het hedendaagse Europese project. In 2016 is hij van nabij betrokken bij de herdenking van vijfhonderd jaar Utopia. Samen met Toon Van Houdt redigeerde hij Andersland. In de voetsporen van Thomas More (Antwerpen 2016). Zie ook www.erikdebom.net.
André Bouwman studeerde Nederlandse taalen letterkunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en promoveerde in Leiden op Reinaert en Renart. Het dierenepos Van den vos Reynaerde vergeleken met de Oudfranse Roman de Renart (Amsterdam 1991). Hij is als hoofdconservator Bijzondere Collecties en conservator Westerse handschriften verbonden aan de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij publiceert regelmatig over onderwerpen uit de literatuur-, boek- en wetenschapsgeschiedenis. Hij is coauteur van Stad van boeken. Handschrift en druk in Leiden, 1260-2000 (Leiden 2008).
Marcel van den Broecke studeerde Engels en Algemene Taalwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1976 tot doctor in de letteren aan de Universiteit van Utrecht, waar hij werkzaam was als wetenschappelijk hoofdmedewerker. In de jaren tachtig begon hij zich toe te leggen op historische cartografie en ontwikkelde een speciale belangstelling voor de Antwerpse kaartenmaker Abraham Ortelius. Hij publiceerde talrijke boeken en artikelen op historisch-cartografisch gebied. In 2009 promoveerde hij ook tot doctor in de ruimtelijke wetenschappen, opnieuw aan de Universiteit van Utrecht, op Ortelius, Theatrum Orbis Terrarum (1570-1641). Characteristics and development of a sample of on verso map texts. Met zijn echtgenote drijft hij het in oude kaarten gespecialiseerde antiquariaat Cartographica Neerlandica (zie www.orteliusmaps.com). Onlangs verscheen van hem Abraham Ortelius (1527-1598). Life, works, sources and friends (Bilthoven 2015).
Dorrit van Dalen heeft veel geschreven over de ontmoeting tussen culturen en religies in Afrika. Ze deed dat jarenlang als journalist en tegenwoordig als academica. Behalve Afrika is de zeventiende eeuw een centraal thema in haar werk.
Christophe Geudens (1992) studeerde in 2014 af in de klassieke talen. Tegenwoordig is hij als doctoraal onderzoeker verbonden aan de Onderzoeksgroep Latijnse Literatuurstudie van de KU Leuven. Zijn onderzoek focust op de traditie van topicale logica in de vijftiende en zestiende eeuw in de Lage Landen, met de nadruk op de receptie van dit gedachtegoed in het onderricht aan de vroegmoderne Leuvense universiteit.
Henk W. Gianotten is auteur van boeken en artikelen over grafisch ontwerp, reproductie en druktechnieken. Hij werkte in verschillende technische en managementfuncties bij Tetterode/Lettergieterij Amsterdam, was zelfstandig adviseur en schreef o.a. voor BNO Vormberichten, Items, Graficus, Grafisch Nieuws, PrintMatters en Publish. In 2003 werd hem de Grafische Cultuurprijs toegekend voor zijn intermediaire rol tussen ontwerpers en drukkers.
Arnon Grunberg is schrijver en medewerker van De Boekenwereld.
Rick Honings (1984) is docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op de Nederlandse literatuur en cultuur van de negentiende eeuw. Met Peter van Zonneveld schreef hij de bekroonde biografie De gefnuikte arend. Het leven van Willem Bilderdijk (Amsterdam 2013). Onlangs verscheen van hem De dichter als idool. Literaire roem in de negentiende eeuw (Amsterdam 2016).
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van typografische technieken, van grafische vormgeving en van het verzamelen van boeken. Hij publiceerde over die onderwerpen vele artikelen en boeken als Zetten en drukken in de achttiende eeuw (1982), Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008). Een door hem geleide werkgroep bouwde een reconstructie van een houten drukpers uit de zeventiende eeuw, die in de Universiteit van Amsterdam staat opgesteld.
Anna Maria Mattaar (1961) werkte lange tijd als beëdigd tolk-vertaalster Spaans en wijdt zich nu aan het vertalen van het Armeens naar het Nederlands en vice versa. In 2010 publiceerde zij Nederlandse vertalingen van het Armeense volksepos David van Sassoen en van de poëziebundel De terugkeer van de groene goden van de hedendaagse dichter Vahe Arsen. In 2012 vertaalde zij The diaspora of Armenian printing 1512-2012 van John A. Lane in het Armeens en in datzelfde jaar een bundel verhalen over de Armeense hoofdstad Yerevan. In 2015 kwam een herziene editie uit van het Armeense volksepos, getiteld De eigenwijze helden van Sassoen, evenals een Armeense vertaling van het kinderboek lep! van Joke van Leeuwen. Momenteel werkt ze aan een beschrijving van de Armeense oude drukken in de Bijzondere Collecties van de UvA. Ze bereidt een kleine tentoonstelling voor rond de eerste gedrukte Armeense Bijbel, die 350 jaar geleden het licht zag in Amsterdam.
Joseph Plateau grafisch ontwerpers is gevestigd in Amsterdam en bestaat sinds de oprichting in 1989 uit Eliane Beijer, Wouter van Eijck, Peter Kingma en Rolf Toxopeus. Het bureau heeft een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers, van wie het merendeel afkomstig is uit sectoren als kunst, cultuur en beleid. Sinds 2012 verzorgt Joseph Plateau de vormgeving van De Boekenwereld.
Onno Schellekens is catalograaf bij de afdeling Research Services van het Rijksmuseum.
Marcus De Schepper (1951), bibliograaf en boekhistoricus, neerlandicus en neolatinist, is directeur van het Bureau voor de Bibliografie van de Neerlandistiek (Koninklijke Bibliotheek van België, Brussel) en was redacteur van De Gulden Passer en voorzitter van de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen.
Chris Schriks trad in 1946, zeventig jaar geleden, op veertienjarige leeftijd als jongste bediende in dienst bij Drukkerij en Uitgeverij Helmond. In 1958 nam hij Drukkerij De Hoop in Zutphen over en richtte de Walburg Pers op, waar onder zijn leiding en die van zijn zoon Pieter meer dan 2000 titels verschenen. Schriks schreef een twintigtal boeken en een groot aantal artikelen over verschillende onderwerpen. Hij was bestuurslid van diverse culturele instellingen, zoals de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels, de Dr. P.A. Tiele Stichting en de Bibliotheek Commissie van het Boekenvak. Hij studeerde rechten in Nijmegen en promoveerde in Leiden op de geschiedenis van het kopij- en uitgeversrecht.
Bert Sliggers (1948) was tot voor kort conservator paleontologie en mineralogie van Teylers Museum in Haarlem. Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar de geschiedenis van de wetenschap en die van het verzamelen. Over beide thema's publiceerde hij en organiseerde hij tentoonstellingen, zoals de Tentoongestelde Mens, de Versierde Mens en de Exotische Mens. Later dit jaar promoveert hij op een proefschrift over achttiende-eeuwse netwerken die leidden tot wetenschappelijke verzamelingen. Zelf is hij ook verzamelaar, onder andere van erotiek en pornografie van rond de voorlaatste eeuwwisseling, vooral van obscure boekjes, foto's en ander efemeer drukwerk. Dat moet misschien nog eens leiden tot de Blote Mens.
Reinder Storm is conservator Kaarten en Atlassen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Sytze van der Veen is historicus en eindredacteur van De Boekenwereld. Hij promoveerde in 2007 op een Spaanse Groninger in Marokko. De levens van Johan Willem Ripperda, een biografie over een opmerkelijke avonturier uit de achttiende eeuw. Onlangs verscheen van hem Groot-Nederland en Groot-Colombia 1815-1830. De droom van Willem I (Hilversum 2015).
Demmy Verbeke is hoofd van Artes, de onderzoeksbibliotheek die vooral het onderzoek en onderwijs aan de Faculteit Letteren van de KU Leuven ondersteunt. Vooraleer hij in 2012 de overstap maakte naar de bibliotheek, concentreerde zijn onderzoek zich op Neo-Latijn en Renaissance humanisme in de Lage Landen en Engeland.
Jaap Versteegh (1954) is kunsthistoricus en beeldend kunstenaar. Hij was als docent Kunstgeschiedenis verbonden aan de Universiteit van Leiden en is nu werkzaam als kunsthandelaar binnen Pygmalion Beeldende Kunst in Maarssen en als gastconservator voor diverse musea. Recente publicaties van zijn hand zijn Fatale kunst. Leven en werk van Sara de Swart (Nijmegen 2016) en Toon Kelder. Romantisch modernist (Zwolle 2016).