Personalia
Cornelis Jan Aarts gaf op 30 oktober 1968 met twee vrienden (Victor Couwenbergh en Jacques Pullens) een gestencild blaadje uit met de belachelijke naam Pan-Ora-Mix. Het was een gezamenlijke uitgave van het Gilde Ter Verbreiding Van Kultuur En Rekrejaatsie In Waalwijk En Aanpalende Kontreien en van het Quasi-Idejalisties Fonds Voor Uit Te Geven Projekten. De inhoud was even onbegrijpelijk en de spelling even barbaars. Het hoofdartikel was ondertekend met ‘C.J. Aatrs.’ En dat was niet de enige blunder in het blad. (Wordt vervolgd).
Frits Booy (1942) is neerlandicus, sinterklaasdeskundige en publicist. Hij schrijft en geeft lezingen over de geschiedenis van het kinderboek en het sinterklaasfeest. Hij is secretaris van de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité en redacteur van Tussen Vecht en Eem, tijdschrift voor regionale geschiedenis. Hij schreef een monografie over Zwarte Piet, getiteld Op zoek naar Zwarte Piet.
André Bouwman is hoofdconservator van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.
Lowie Brink is eigenaar van antiquariaat De Wereld aan de Wand in Nijmegen, dat gespecialiseerd is in schoolwandkaarten. Deels samen met Lucy Holl schreef hij De wereld tussen twee stokken: de geschiedenis van de Nederlandse schoolwandkaarten (2005); Bibliografie en foto-overzicht van de Nederlandse schoolwandkaarten, 1801-1975 (2007); De wereld aan de wand: de geschiedenis van de Nederlandse schoolwandkaarten (2010) en Nederlandse geschiedkundige schoolwandkaarten: tevens supplement op bibliografie en foto-overzicht van de Nederlandse schoolwandkaarten 1801-1975 (2014).
Paul van Capelleveen is conservator moderne bijzondere gedrukte werken bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, redacteur van Quaerendo en De Boekenwereld, schrijver van een wekelijks blog over de Engelse boekkunstenaar Charles Ricketts en initiator van een website over Nederlandse boeken prentverzamelaars.
Neeke Fraenkel-Schoorl studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkte achtereenvolgens bij Veilinghuis Van Gendt & Co. en bij Sotheby's Amsterdam als specialist voor grafiek, Art Nouveau en Art Deco.
Henk W. Gianotten is auteur van boeken en artikelen over grafisch ontwerp, reproductie en druktechnieken. Hij werkte in verschillende technische en managementfuncties bij Tetterode/Lettergieterij Amsterdam, was zelfstandig adviseur en schreef o.a. voor BNO Vormberichten, Items, Graficus, Grafisch Nieuws, PrintMatters en Publish. In 2003 werd hem de Grafische Cultuurprijs toegekend voor zijn intermediaire rol tussen ontwerpers en drukkers.
Maarten Hell (1970) is historicus, tekstschrijver en (eind)redacteur, met name op het gebied van geschiedenis, biografie en media. Hij deed onderzoek naar scheepsrampen in het Oostzeegebied, publiceerde samen met Emma Los de populaire ‘tijdreisgids’ Amsterdam voor vijf duiten per dag, is redacteur van biografieproject ‘1001 Vrouwen’ en verdiept zich nu in het Amsterdamse herbergwezen. Zie: maartenhell.wordpress.com
Cees Houtman is emeritus hoogleraar Oude Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit. Momenteel geniet de receptie van de Bijbel in Nederland vanaf de achttiende eeuw zijn bijzondere aandacht. Hij publiceerde daarover onder meer Bijbelse geschiedenis herverteld. Woord en beeld - Vraag en antwoord (Heerenveen 2010) en Kinderkerk en kinderpreek. Geloofsopvoeding in het negentiende-eeuwse protestantse Nederland (Heerenveen 20130. Onlangs verscheen van hem Weerloos voor de rechtbank van de rede. De Bijbel en het vrije denken in Nederland 1855-1955 (Hilversum 2015).
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van typografische technieken, van grafische vormgeving en van het verzamelen van boeken. Hij publiceerde over die onderwerpen vele artikelen en boeken als Zetten en drukken in de achttiende eeuw (1982), Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008). Een door hem geleide werkgroep bouwde een reconstructie van een houten drukpers uit de zeventiende eeuw, die in de Universiteit van Amsterdam staat opgesteld.
Eline Kortekaas is student Boekwetenschap en Handschriftenkunde, met een specialisatie in kinderboeken. Zij doet op dit moment onderzoek naar Villa Rhenana, het huis dat wordt beschreven in haar artikel in deze Boekenwereld. Daarnaast verdiept zij zich in de grafische vormgevers Neville Brody en Ken Garland.
Ad Leerintveld is conservator namiddeleeuwse handschriften bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij promoveerde in 1997 op Leven in mijn dicht. Historisch-kritische uitgave van Constantijn Huygens' Nederlandse gedichten (1614-1625). Hij publiceert over tal van boekhistorische onderwerpen.
Hans Oldewarris studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Hij is medeoprichter en -directeur van de in architectuur en design gespecialiseerde uitgeverij 010 in Rotterdam. Hij doet promotie-onderzoek naar de uitgaven op het gebied van architectuur en toegepaste kunst van uitgeverij Kosmos in de periode 1923-1955. Sinds najaar 2013 verzorgt hij met enkele gelijkgestemden de uitgave van Eigenbouwer. Tijdschrift voor de goede smaak. Het blad verschijnt wanneer de redactie dat nodig acht.
Kasper van Ommen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en werkt als coördinator van het Scaliger Instituut bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij publiceert regelmatig over de geschiedenis en de collecties van deze bibliotheken: over de Bibliothèque Wallonne, de Bibliotheca Mathematica, de collectie Nieuwe Kunst, de portretten en de Oosterse bibliotheek van Joseph Scaliger. Samen met Paul Hoftijzer schreef hij Langs Leidse Letters. Een boekhistorische wandeling (2008). Hij is redacteur van De Boekenwereld.
Joseph Plateau grafisch ontwerpers is gevestigd in Amsterdam en bestaat sinds de oprichting in 1989 uit Eliane Beyer, Wouter van Eyck, Peter Kingma en Rolf Toxopeus. Het bureau heeft een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers, van wie het merendeel afkomstig is uit sectoren als kunst, cultuur en beleid. Sinds 2012 verzorgt Joseph Plateau de vormgeving van De Boekenwereld.
Emma Rengers is tweedejaars student aan de nieuwe, interdisciplinaire bacheloropleiding ‘Politics, Psychology, Law, and Economics’ (PPLE). Ze specialiseert zich op dit moment in rechten.
Frank Rutten is eigenaar van Antiquariaat Brinkman, Singel 319, Amsterdam.
Henk Slechte is historicus. Hij werkt als gastconservator en redacteur van tentoonstellingen en catalogi, en publiceert daarnaast over lokaal-, economisch- en cultuurhistorische onderwerpen. In De Boekenwereld heeft hij onder meer artikelen gepubliceerd over makers van politieke prenten, bijzondere en onbekende bibliotheken, en verzamelaars van boeken en prenten. In 2010 verschenen van hem Marius Bauer als kritisch kunstenaar en de Geschiedenis van Deventer. In 2013 was hij mederedacteur en mede-auteur van de bundel Twee eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg. De Hollandse kerk als sociaal en religieus middelpunt.
Bert Sliggers (1948) was tot voor kort conservator paleontologie en mineralogie van Teylers Museum in Haarlem. Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar de geschiedenis van de wetenschap en die van het verzamelen. Over beide thema's publiceerde hij en organiseerde hij tentoonstellingen, zoals de Tentoongestelde Mens, de Versierde Mens en de Exotische Mens. Later dit jaar promoveert hij op een proefschrift over achttiende-eeuwse netwerken die leidden tot wetenschappelijke verzamelingen. Zelf is hij ook verzamelaar, onder andere van erotiek en pornografie van rond de voorlaatste eeuwwisseling, vooral van obscure boekjes, foto's en ander efemeer drukwerk. Dat moet misschien nog eens leiden tot de Blote Mens.
Reinder Storm is conservator Kaarten en Atlassen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Sytze van der Veen is historicus en eindredacteur van De Boekenwereld. Hij promoveerde in 2007 op Een Spaanse Groninger in Marokko. De levens van Johan Willem Ripperda, 1681-1737, een biografie over een opmerkelijk politieke avonturier uit de achttiende eeuw. Onlangs verscheen van hem Groot-Nederland en Groot-Colombia 1815-1830. De droom van Willem I (Hilversum 2015).
Karin Vingerhoets (1980) is collectiespecialist van de kinderboeken- en centsprentencollectie van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Ze werkt aan het uitbreiden van de collectie kinderboeken en naslagwerken over jeugdliteratuur o.a. via contacten met antiquariaten, veilinghuizen, boekhandelaren en verzamelaars. Zij promoot de collectie via o.a. presentaties, internetpagina's, blogs en social media-berichten. Verder is zij inhoudelijk beheerder van het Centraal Bestand Kinderboeken, duo-voorzitter van het landelijk overleg voor kinderboekencollecties en bestuurslid van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur.
Rietje van Vliet studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Daar promoveerde ze op Elie Luzac (1721-1796). Boekverkoper van de Verlichting (Nijmegen, 2005). Voor dit proefschrift ontving zij de Menno Hertzberger Prijs