Personalia
Cornelis Jan Aarts ontdekte vijftig jaar geleden op het kantoor van zijn vader een stencilmachine. Op deze drukpers van de jaren zestig stencilde hij twaalf afleveringen van De Klopgeest, een ‘préavantgardistisch litterair tijdschrift’. Op 1 januari 1966 verscheen het eerste nummer. Op 4 mei 1966 stencilde hij een ‘poëtisch pamflet’ over oorlog en vrede met de bekende regels van Leo Vroman, de volledige tekst van ‘Mijnheer de president, welterusten’ en vele onbekende regels van dichters die in de anonimiteit zijn verdwenen. In maart 1968 verspreidde hij een bundel gedichten in een oplage van vijftien exemplaren, vermenigvuldigd met het carbonprocedé. Boudewijn Büch betrapte de aankomende uitgever op zijn eerste zetfout: ‘circel’. Beschamend. C.J. Aarts redigeerde en typte drie gestencilde afleveringen van Stripschrift, de nummers o (december 1967), 1 (februari 1968) en 2 (april 1968). Nummer 3 (juli 1968) verscheen in offset, met een cartoon van Willem. Dat kostte hem zijn kop als redactiesecretaris. (Wordt vervolgd).
Sander Bink (1976) is een van de vaste schrijvers voor rond 1900.nl. In 2014 publiceerde hij Carel de Nerée tot Babberich en Henri van Booven: Den Haag in het fin de siècle (WBooks). Hij werkt, dankbaar gebruik makend van door Dick Veeze verzameld materiaal, aan een biografie van De Nerée.
Nico Boerma (1938) studeerde klassieke talen en kunstgeschiedenis. Hij verzamelde vanaf 1964 populaire grafiek met nadruk op de Nederlandse en Belgische kinder- en volksprenten. Hij publiceerde over dit onderwerp in verschillende Nederlandse, Duitse en Italiaanse tijdschriften. Zijn verzamelingen op dit gebied heeft hij tussen 2010 en 2013 geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij is co-auteur van Kinderprenten Volksprenten Centsprenten Schoolprenten, Populaire grafiek in de Nederlanden 1650-1950, Nijmegen, Vantilt, 2014.
Frits Booy (1942) is neerlandicus, sinterklaas-deskundige en publicist. Hij schrijft en geeft lezingen over de geschiedenis van het kinderboek en het sinterklaasfeest. Hij is secretaris van de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité en redacteur van Tussen Vecht en Eem, tijdschrift voor regionale geschiedenis. Hij schreef een monografie over Zwarte Piet, getiteld Op zoek naar Zwarte Piet.
Wim Brands (1959) werkte na de School voor de Journalistiek als verslaggever voor onder meer het Leidsch Dagblad en Vrij Nederland. Hij maakt sinds jaar en dag boekenprogramma's voor de vpro. Recent verscheen van hem de dichtbundel 's Middags zwem ik in de Noordzee. Hij is sinds februari 2015 gastschrijver van de Artisbibliotheek en werkt aan een boek over die vermaarde boekenverzameling.
Paul Dijstelberge (1956) was na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde veertien jaar werkzaam als restaurantkok. Naderhand werkte hij bij de Bijzondere Collecties van de UvA als bibliograaf en conservator. Hij promoveerde in 2007 op een onderzoek naar sierkapitalen in oude Nederlandse boeken. Hij is docent boekgeschiedenis en publiceert over literair-historische en boekwetenschappelijke onderwerpen.
Henk W. Gianotten is auteur van boeken en artikelen over grafisch ontwerp, reproductie en druktechnieken. Hij werkte in verschillende technische en managementfuncties bij Tetterode/Lettergieterij Amsterdam, was zelfstandig adviseur en schreef o.a. voor BNO Vormberichten, Items, Graficus, Grafisch Nieuws, PrintMatters en Publish. In 2003 werd hem de Grafische Cultuurprijs toegekend voor zijn intermediaire rol tussen ontwerpers en drukkers.
Arnon Grunberg is schrijver en medewerker van De Boekenwereld.
Jan Jaap Heij (1947) studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam en werkte daarna als kunstcriticus voor NRC-Handelsblad en als wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1981 tot zijn pensionering in 2010 was hij conservator beeldende kunst van het Drents Museum in Assen. Sindsdien is hij freelance werkzaam als kunsthistorisch onderzoeker en publicist. Hij schreef, vaak samen met anderen, artikelen en boeken over o.a. negentiende-eeuwse historieschilderkunst, Haagse School, Art Nouveau en Art Deco, Theo van Hoytema, hedendaagse figuratieve kunst en het gebouwencomplex van het Drents Museum.
J.F. Heijbroek (1949) is oud-conservator van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij publiceerde boeken en artikelen op (kunst)historisch gebied. In 2010 verscheen zijn biografie van Frits Lugt, waarvan in 2012 een Engelse editie uitkwam. In 2012 publiceerde hij (met Jessica Voeten) Isaäc Israëls in Amsterdam en in 2014 (met Erik Schmitz) George Hendrik Breitner in Amsterdam.
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van typografische technieken, van grafische vormgeving en van het verzamelen van boeken. Hij publiceerde over die onderwerpen vele artikelen en boeken als Zetten en drukken in de achttiende eeuw (1982), Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008). Een door hem geleide werkgroep bouwde een reconstructie van een houten drukpers uit de zeventiende eeuw, die in de Universiteit van Amsterdam staat opgesteld.
Kasper van Ommen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en werkt als coördinator van het Scaliger Instituut bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij publiceert regelmatig over de geschiedenis en de collecties van deze bibliotheken: over de Bibliothèque Wallonne, de Bibliotheca Mathematica, de collectie Nieuwe Kunst, de portretten en de Oosterse bibliotheek van Joseph Scaliger. Samen met Paul Hoftijzer schreef hij Langs Leidse Letters. Een boekhistorische wandeling (2008).
Joseph Plateau grafisch ontwerpers is gevestigd in Amsterdam en bestaat sinds de oprichting in 1989 uit Eliane Beyer, Wouter van Eyck, Peter Kingma en Rolf Toxopeus. Het bureau heeft een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers, van wie het merendeel afkomstig is uit sectoren als kunst, cultuur en beleid. Sinds 2012 verzorgt Joseph Plateau de vormgeving van De Boekenwereld.
Irene Schrier (1984) studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Utrecht en voltooide de master Boekwetenschap en Handschriftenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft momenteel een dissertatie over de Delftse boek- en prentuitgever Nicolaes de Clerck (c. 1570-1623). Tot voor kort werkte ze bij de Liberna Collection. Deze particuliere collectie bevindt zich nu in Museum Draiflessen in Mettingen. Sinds maart 2015 is ze werkzaam als catalogiseerder bij het project Prentenkabinet Online (Rijksmuseum, Amsterdam).
Henk Slechte is historicus. Hij werkt als gastconservator en redacteur van tentoonstellingen en catalogi, en publiceert daarnaast over lokaal-, economisch- en cultuurhistorische onderwerpen. In De Boekenwereld heeft hij onder meer artikelen gepubliceerd over makers van politieke prenten, bijzondere en onbekende bibliotheken, en verzamelaars van boeken en prenten. In 2010 verschenen van hem Marius Bauer als kritisch kunstenaar en de Geschiedenis van Deventer. In 2013 was hij mederedacteur en mede-auteur van de bundel Twee eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg. De Hollandse kerk als sociaal en religieus middelpunt.
Reinder Storm is conservator Kaarten en Atlassen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Chris Vermaas (1958) is grafisch vormgever. Na een jarenlang verblijf in de Verenigde Staten en Mexico keerde hij terug naar Nederland en richtte samen met partner Chin-Lien Sen het ontwerpbureau ‘Office of CC’ op. Hij is docent aan de Universiteit van Twente, aan de Hogeschool ArtEz in Enschede en de Plantijn Academie in Antwerpen. Hij publiceert regelmatig over grafische vormgeving in bladen als Eye Magazine, Morf en Items.
Marleen de Vries is cultuurhistorica en publiceert sinds 1990 over de intellectuele en literair-politieke geschiedenis van de achttiende eeuw. In 2001 promoveerde zij op Beschaven! Letterkundige genootschappen in Nederland 1750-1800 (Nijmegen 2001).
Nick ter Wal (1983) werkt drie dagen per week bij antiquariaat Fokas Holthuis in Den Haag. Hij schrijft over boeken en literatuur op www.artistiekbureau.nl en in tijdschriften als De Boekenwereld en De Parelduiker. In januari 2016 verschijnt bij Atlas Contact het door hem samengestelde brievenboek De kunst is mijn slagveld van Nanne Tepper.