veel bandvarianten. Zo bezat ik vier verschillende gebatikte Stille krachten van Couperus. De ontwerptekeningen bleven beperkt tot enkele kunstenaars, maar vormen een substantieel deel van de verzameling. Dat zijn natuurlijk zeldzame items Zo bezat ik 14 getekende boekbandontwerpen van Simon Moulijn, 39 ontwerptekeningen voor banden en illustraties van L.W.R. Wenckebach en zo'n 80 ontwerptekeningen voor boekbanden van Herman Teirlinck afkomstig van uitgeverij C.A.J. van Dishoeck uit de periode 1902-1910. Ook bezat ik van zo'n tien kunstenaars een flink aantal proefdrukken.
links
Een plank met uitgaven van C.A.J. van Dishoeck. Van die uitgever bezat Veeze ca. 80 ontwerptekeningen voor boekbanden door Herman Teirlinck.
Dick Veen op de tentoonstelling van het werk van Jan Schoonhoven in Essen, 1995, Foto Truus Nienhuis.
Hebt u werk van W.O.J. Nieuwenkamp gekocht?
Ja, enkele Catalogi van etsen en houtsneden die hij tussen 1902 en 1904 uitbracht ter gelegenheid van verschillende tentoonstellingen op zijn atelierboot De Zwerver. Ook kocht ik een derde druk van De roman van Bernard Bandt uit 1901 met een fraai gedecoreerde band.
Waarom bent u gestopt met verzamelen?
Ik had begin jaren '90 het gevoel dat de verzameling ‘af’ was. Ik sprak erover met Wout van Leeuwen die dat begreep. Hij heeft toen aangeboden de collectie en bloc voor mij te verkopen. Nederlandse instellingen haakten al snel af omdat zij niet geïnteresseerd waren in al die bandvarianten. Zij wilden enkele topstukken kopen, maar waren voor de collectie als geheel niet in de markt. In november 1992 is de verzameling in zijn geheel verkocht aan Mitchell Wolfson Jr en verhuisde daarmee naar Miami Beach in Florida. De Wolfsonian Foundation bezit een internationale collectie kunstnijverheid, boeken en ander drukwerk uit de periode 1885-1945. Mijn Nieuwe Kunst-collectie past daar uitstekend in. Veel Nederlandse voorwerpen van kunstnijverheid werden geleverd door Frans Leidelmeier.
rechts
Een plank met verschillende uitgaven van Van Eedens De Kleine Johannes, vormgegeven door Edzard Koning.
Volgens enkele antiquaren was met de transactie van mijn verzameling een bedrag gemoeid van een miljoen gulden. Dit soort indianenverhalen duiken vaak op na het vertrek van zo'n collectie naar de Verenigde Staten. Ik heb er nog niet de helft voor gekregen, zegt Veeze glimlachend, en dat terwijl ik er in de loop van 20 jaar verzamelen, een kleine drie ton in had gestoken. Het was een mooi startbedrag voor een nieuwe verzameling. De gelden heb ik aangewend voor werken van kunstenaars uit de Nul- of Zero-beweging. Mijn Nieuwe Kunst-collectie heb ik inmiddels al ruim twintig jaar achter me gelaten.
In dit interview kwamen de volgende basis-studies ter sprake:
B. Polak. Het fin-de siècle in de Nederlandse schilderkunst, 's-Gravenhage 1955: bijna 50 jaar later verscheen een heruitgave van de dissertatie van Bettina Spaanstra-Polak met veel afbeeldingen in kleur onder de titel Het Symbolisme in de Nederlandse schilderkunst 1890-1900, Bussum 2004.
L. Gans. Nieuwe Kunst. De Nederlandse bijdrage tot de Art Nouveau, Utrecht 1966.
E. Braches, Het boek als Nieuwe kunst 1892-1903. Utrecht 1973: dertig jaar na publicatie van dit proefschrift verscheen een heruitgave met supplementen en ca. 300 afbeeldingen in kleur onder de titel Nieuwe Kunst en het boek. Een studie in Art Nouveau, Amsterdam 2003, twee delen.
Veeze schreef zelf (d.d. 26 november 1989) over Louis Putman: ‘Verzamelen voor verzamelaars’, dat verscheen als bijlage in Uitgelezen boeken 4(1998) nr. 1.
Over The Wolfsonian Collection verschenen diverse studies, o.a.
E. Bergvelt, ‘The Decorative Arts in Amsterdam. 1890-1918’. in: W. Kaplan, Designing Modernity: The Arts of Reform and Persuasion, 1885-1945, New York 1995, p. 79-109 en E. Bergvelt, ‘Een eigenzinninge verzamelaar en zijn museum. Nederlandse kunstnijverheid in The Wolfsonian, Miami Beach, Florida’, Jong Holland 20 (2004), nr. 3, p. 27-31. Geheel toegespitst op de boeken collectie is: A.W. Purvis, ‘Feast of Dutch Diversity: Nieuwe Kunst Book Design’, in: Design, Culture, Identity: The Wolfsonian Collection. The Journal of Decorative and Propaganda Arts, issue 24 (2001), p. 118-139. In de Volkskrant van 28 januari 1994 schreef Hugo Brandt Corstius een pagina groot artikel over de collectie van Mitchell Wolfson in Miami. In NRC/Handelsblad van 15 maart 1996 besprak Tracy Metz de reizende tentoonstellingen die uit de verzameling van Wolfson werden gehouden.
In 2000-2001 gaf Wouter J. van Leeuwen twee prachtige Nieuwe Kunst-verkoopcatalogi uit die verschenen na de overdracht van de collectie Veeze aan Miami: The ‘Nieuwe Kunst’. The Dutch contribution to the international Art Nouveau, Part I Dijsselhof, Lion Cachet, Nieuwenhuis, Amsterdam (The Van Leeuwen Print B.V.) 2000 (114 nrs.) en Idem Part II Impressionism, Japonism, Symbolism, Amsterdam (The Van Leeuwen Print B.V.) 2001 (89 nrs.)