Personalia
Cornelis Jan Aarts is als Campert-kenner mislukt. Zijn gedicht ‘campert’ verscheen in een zelf vervaardigd gestencild blaadje, maar bleef onopgemerkt. Zijn ontdekking van Camperts strip ‘De Avonturen van Snuf Snuffel’ sneuvelde bij herpublicatie in Stripschrift al na drie afleveringen. Zijn doorwrochte beschouwing over de deur in het oeuvre van Remco Campert werd te licht bevonden voor het speciale Campertnummer van het letterkundig tijdschrift De Dwangbuis. Nu verschijnt het - à contrecoeur -in een erkend vakblad voor de afvalverwerkende industrie.
Alex Alsemgeest (1980) is boekhistoricus en bibliograaf. Zijn interesse gaat uit naar onderwerpen op het gebied van natuurlijke historie, collectiegeschiedenis en Zweeds-Nederlandse boekgeschiedenis. Voor de Short-Title Catalogue, Netherlands beschreef hij verschillende collecties in Nederlandse en Zweedse bibliotheken. Voor de Bibliotheek van het Vredespaleis ontsloot hij de Grotius-collectie. De afgelopen jaren werkte hij voor Naturalis Biodiversity Center aan de Bibliotheca Carcinologica L.B. Holthuis. Het boek In krabbengang door kreeftenboeken, dat later dit jaar verschijnt, is daarvan een uitvloeisel.
Peter Altena is leraar Nederlands aan het Dominicus College in Nijmegen. In 2011 promoveerde hij op Gerrit Paape (1752-1803). Levens en werken, waarvan in 2012 een handelseditie verscheen. Hij schreef voor- en nadien over de Nederlandse literatuur van de achttiende eeuw. Met vrienden verzorgde hij publicaties over Louis-Ferdinand Céline, Betje Wolff en Aagje Deken en literaire helden uit de moderne tijd. Als lid van de museumcommissie van het Van 't Lindenhoutmuseum droeg hij teksten bij aan de brochure over de drukkerij van de Weesinrichting.
Edwin Bloemsaat is mediaevist, boekhistoricus en sinds september 2015 zelfstandig antiquaar in Den Haag voor oude en mooie boeken. Hij werkte tot voor kort bij Antiquariaat Brinkman in Amsterdam. Eerder was hij werkzaam als beschrijver oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voor de STCN. Tevens verzorgt hij de colleges ‘Geschiedenis van de boekband’ bij het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen en is hij bestuurslid van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging. In 2010 verzorgde hij de eindredactie van het jubileumboek van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen, Uit de schaduw.
Nico Boerma (1938) studeerde klassieke talen en kunstgeschiedenis. Hij verzamelde vanaf 1964 populaire grafiek met nadruk op de Nederlandse en Belgische kinder- en volksprenten. Hij publiceerde over dit onderwerp in verschillende Nederlandse, Duitse en Italiaanse tijdschriften. Zijn verzamelingen op dit gebied heeft hij tussen 2010 en 2013 geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij is co-auteur van Kinderprenten Volksprenten Centsprenten Schoolprenten, Populaire grafiek in de Nederlanden 1650-1950, Nijmegen, Vantilt, 2014. In 2015 verschijnt van hem in samenwerking met Henk van Os Heilige en Onheilige Families. Het verzamelen van kinder- en volksprenten zet hij op bescheiden schaal voort.
Aernout Borms (1946) verwierf in 1988 uit een nalatenschap duizend centsprenten en begon daarna zelf te verzamelen. Zijn belangstelling ging uit naar prenten uit de industriële periode, waar nog maar weinig onderzoek naar was gedaan. Samen met zijn vrouw Leny breidde hij de verzameling uit, die daarnaast geïllustreerde kinderboeken vóór 1900, papieren speelgoed en oude beweegbare prentenboeken omvatte. Een deel van deze collectie werd in 2006 geschonken aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij is co-auteur van Kinderprenten Volksprenten Centsprenten Schoolprenten, Populaire grafiek in de Nederlanden 1650-1950, Nijmegen, Vantilt, 2014.
Wim Brands (1959) werkte na de School voor de Journalistiek als verslaggever voor onder meer het Leidsch Dagblad en Vrij Nederland. Hij maakt sinds jaar en dag boekenprogramma's voor de vpro. Recent verscheen van hem de dichtbundel 's Middags zwem ik in de Noordzee. Hij is sinds februari 2015 gastschrijver van de Artisbibliotheek en werkt aan een boek over die vermaarde boekenverzameling.
Jeroen Dera (1986) werkt aan de Radboud Universiteit Nijmegen aan een proefschrift over de integratie van literatuurkritiek in nieuwe media (radio, televisie, internet). In de eerste helft van 2015 was hij als visiting scholar verbonden aan de Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika. Hij is kernredacteur van Dietsche Warande & Belfort, bestuurslid van de Jan Campert-stichting en lid van de adviescommissie poëzie en essay van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Met Sarah Posman en Kila van der Starre redigeert hij een boek over de Nederlandstalige poëzie uit de 21ste eeuw (te verschijnen bij Vantilt, 2016).
Marieke van Delft studeerde geschiedenis en boekwetenschap in Leiden en Amsterdam en promoveerde in 2014 aan de KU Leuven op Van wiegendruk tot world wide web. Bijzondere collecties en de vele geschiedenissen van het gedrukte boek. De handelseditie van haar proefschrift verschijnt dit najaar. Zij werkt bij de afdeling Collecties van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag als conservator Oude Drukken en redacteur-coördinator van verschillende kennisdiensten (Bibliopolis, STCN). Zij publiceert over diverse aspecten van de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland.
Henk W. Gianotten is auteur van boeken en artikelen over grafisch ontwerp, reproductie en druktechnieken. Hij werkte in verschillende technische en managementfuncties bij Tetterode/Lettergieterij Amsterdam, was zelfstandig adviseur en schreef o.a. voor BNO Vormberichten, Items, Graficus, Grafisch Nieuws, PrintMatters en Publish. In 2003 werd hem de Grafische Cultuurprijs toegekend voor zijn intermediaire rol tussen ontwerpers en drukkers.
Truusje Goedings is kunsthistorica en volgde de opleiding schilderen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Zij werkt aan een proefschrift over ‘const- en caertafsetters’, in het bijzonder de ‘meester-afzetter’ Dirk Jansz van Santen. Daarnaast is ze werkzaam als boekbeschrijver in het antiquariaat en als zelfstandig onderzoeker en tekstschrijver. Zij treedt op als gastconservator van de tentoonstelling ‘Dirk Jansz van Santen en de kleuren van de Gouden Eeuw’, die vanaf 28 oktober 2015 te zien is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Tevens is ze de auteur van ‘Afsetters en meester-afsetters’. De kunst van het inkleuren 1480-1720, dat in samenhang met de tentoonstelling verschijnt.
Arnon Grunberg is schrijver en medewerker van De Boekenwereld.
Sjors de Heuvel (1987) studeerde Japans en boekwetenschap in Leiden. Sinds 2013 is hij verbonden aan de Elsevier Heritage Collection en verzorgde de toevoeging daarvan aan de STCN. Thans werkt hij aan een geïllustreerde Elsevier-geschiedenis (te verschijnen in 2016). Voor een bezoek aan de EHC of meer informatie: s.heuvel@elsevier.com.
J.F. Heijbroek (1949) is oud-conservator van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij publiceerde boeken en artikelen op (kunst)historisch gebied. In 2010 verscheen zijn biografie van Frits Lugt, waarvan in 2012 een Engelse editie uitkwam. In 2012 publiceerde hij (met Jessica Voeten) Isaäc Israëls in Amsterdam en in 2014 (met Erik Schmitz) George Hendrik Breitner in Amsterdam
Cees Houtman is emeritus hoogleraar Oude Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit. Momenteel geniet de receptie van de Bijbel in Nederland vanaf de achttiende eeuw zijn bijzondere aandacht. Hij publiceerde daarover onder meer Bijbelse geschiedenis herverteld. Woord en beeld - Vraag en antwoord, Heerenveen 2010, en Kinderkerk en kinderpreek. Geloofsopvoeding in het negentiende-eeuwse protestantse Nederland, Heerenveen 2013. Binnenkort verschijnt van zijn hand Weerloos voor de rechtbank van de rede. De Bijbel en het vrije denken in Nederland 1855-1955.
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van typografische technieken, van grafische vormgeving en van het verzamelen van boeken.
Hij publiceerde over die onderwerpen vele artikelen en boeken als Zetten en drukken in de achttiende eeuw (1982), Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008). Een door hem geleide werkgroep bouwde een reconstructie van een houten drukpers uit de zeventiende eeuw, die in de Universiteit van Amsterdam staat opgesteld.
Wendy van Lith (1984) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en deed een master museumstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Via een tentoonstelling die zij maakte voor Museum Van Loon in Amsterdam raakte zij geïnteresseerd in portretkunst in de negentiende eeuw. Zij deed verder onderzoek op dit gebied met steun van het Van Gogh Museum. Bij het Rijksmuseum beschrijft zij de collectie Nederlandse lithografieën.
Christianne Muusers (1959) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht. Gaandeweg heeft zij zich gespecialiseerd in culinaire geschiedenis. Sinds 2002 publiceert zij regelmatig artikelen met historische recepten op haar website coquinaria.nl. In 2003 verscheen het boekje Pauwen en pasteien, met recepten voor een middeleeuwse maaltijd op het Muiderslot in het kader van het kro-programma Markant Nederland. Zij schreef diverse artikelen over middeleeuwse artes-literatuur en leverde in 2013 een bijdrage aan het Jaarboek 73 van de Historische Vereniging ‘De Ghulden Roos’ in Roosendaal, over het thema ‘suiker’. Zij werkt nu aan een boek waarin