Personalia
Cornelis Jan Aarts ontdekte dat Willem Elsschot in de eerste jaren na de Eerste Wereldoorlog veel meer artikelen voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant schreef dan tot op heden door bezorgers en biografen wordt aangenomen. Samen met M.C. van Etten werkt hij aan een uitgave met en over het journalistieke werk van Elsschot. De toestand der Vlamingen zal in het najaar van 2015 verschijnen, si Dieu le veut.
Jan Bos (1952) is teamleider Collectiekennis binnen de afdeling Collecties van de Koninklijke Bibliotheek. Eerder gaf hij leiding aan de Short-Title Catalogue, Netherlands. Hij is voorzitter van het Memory of the World International Register Subcommittee en lid van het Nederlands Memory of the World Comité. Hij is tevens voorzitter van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging. Voorheen was hij onder meer Secretaris van het Rare Books and Manuscripts Standing Committee van IFLA. Jan Bos studeerde Nederlands in Leiden en Boek- en Bibliotheekwetenschap in Amsterdam en publiceerde vooral over boekhistorische onderwerpen.
Frits Booy (1942) is schrijver, neerlandicus en sinterklaaskenner. Als boekhistoricus is hij gespecialiseerd in kinderboeken.
Wim Brands (1959) werkte na de School voor de Journalistiek als verslaggever voor onder meer het Leidsch Dagblad en Vrij Nederland. Maakt sinds jaar en dag boekenprogramma's voor de VPRO. Recent verscheen van hem de dichtbundel 's Middags zwem ik in de Noordzee. Hij is sinds februari 2015 gastschrijver van de Artisbibliotheek en werkt aan een boek over die vermaarde boekenverzameling.
Paul van Capelleveen is conservator moderne bijzondere gedrukte werken bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, redacteur van Quaerendo en De Boekenwereld, schrijver van een wekelijks blog over de Engelse boekkunstenaar Charles Ricketts en initiator van een website over Nederlandse boek- en prentverzamelaars.
Kjell Corens is historicus met een bijzondere interesse voor lokale geschiedenis, heraldiek en Scandinavië. Hij is werkzaam als archivaris op het Leuvense universiteitsarchief en was betrokken bij diverse tentoonstellingen en publicaties over de geschiedenis van de universiteit.
Mark Derez is als archivaris verbonden aan de Leuvense universiteitsbibliotheek. Hij werkte mee aan publicaties over de geschiedenis van de universiteit (gebouwen, studenten, bibliotheek) en van het oude landgoed Arenberg. Hij publiceerde ook over de Eerste Wereldoorlog en was van nabij betrokken bij de vele herdenkingen in 2014.
Henk W. Gianotten is auteur van boeken en artikelen over grafisch ontwerp, reproductie en druktechnieken. Hij werkte in verschillende technische en managementfuncties bij Tetterode/Lettergieterij Amsterdam, was zelfstandig adviseur en schreef o.a. voor BNO Vormberichten, Items, Graficus, Grafisch Nieuws, PrintMatters en Publish. In 2003 werd hem de Grafische Cultuurprijs toegekend voor zijn intermediaire rol tussen ontwerpers en drukkers.
Arnon Grunberg is schrijver en medewerker van De Boekenwereld.
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van typografische technieken, van grafische vormgeving en van het verzamelen van boeken. Hij publiceerde over die onderwerpen vele artikelen en boeken als Zetten en drukken in de achttiende eeuw (1982), Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008). Een door hem geleide werkgroep bouwde een reconstructie van een houten drukpers uit de zeventiende eeuw, die in de Universiteit van Amsterdam staat opgesteld.
Joseph Plateau grafisch ontwerpers is gevestigd in Amsterdam en bestaat sinds de oprichting in 1989 uit Eliane Beyer, Wouter van Eyck, Peter Kingma en Rolf Toxopeus. Het bureau heeft een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers, van wie het merendeel afkomstig is uit sectoren als kunst, cultuur en beleid. Sinds 2012 verzorgt Joseph Plateau de vormgeving van De Boekenwereld.
F.J. (Frits) Hoogewoud was tot 2005 adjunctconservator van de Bibliotheca Rosenthaliana, publiceerde op het gebied van bijbelvertaling, joodse studies, het in de Tweede Wereldoorlog geroofde boek en het joodse exlibris, tevens initieerde hij tentoonstellingen in Nederland en Duitsland.
Norbert Moermans studeerde archeologie aan de Leuvense universiteit en is werkzaam als ambtenaar. Zijn belangstelling gaat uit o.a. naar de geschiedenis van de boekhandel en het antiquariaat in de 19de en 20ste eeuw. Kort geleden is hij aangetreden als voorzitter van de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen.
Hans Mulder (1961) is conservator van de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, alwaar hij tot 2011 werkte als conservator gedrukte werken en docent geschiedenis van het gedrukte boek. Hij was voorzitter van Blue Shield Nederland (het Rode Kruis voor cultureel erfgoed), Secretary General of the Association of National Committees of the Blue Shield en voorzitter van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging.
Boris Rousseeuw (1959) is freelance journalist. Hij schreef boeken over uiteenlopende onderwerpen als de schrijver Willem Elsschot (1986), de boekbinder Laurent Peeters (1990), de lettergieter Jan Baptist Van Wolsschaten (1996) en de bevrijding van Antwerpen in 1944 (2004). Zijn jongste boek, Blijven ademen (2012), bevat verhalen van ambulanciers en spoedartsen. Hij werkt aan een boek over de Antwerpse antiquaar Jan Baptist Schoepen.
Henk Slechte is historicus. Hij werkt als gastconservator en redacteur van tentoonstellingen en catalogi, en publiceert daarnaast over lokaal-, economisch- en cultuurhistorische onderwerpen. In De Boekenwereld heeft hij onder meer artikelen gepubliceerd over makers van politieke prenten, bijzondere en onbekende bibliotheken, en verzamelaars van boeken en prenten. In 2010 verschenen van hem Marius Bauer als kritisch kunstenaar en de Geschiedenis van Deventer. In 2013 was hij mederedacteur en mede-auteur van de bundel Twee eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg. De Hollandse kerk als sociaal en religieus middelpunt.
Reinder Storm is conservator Kaarten en Atlassen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Sytze van der Veen is historicus en eindredacteur van De Boekenwereld.
Anne Verbrugge is als kunsthistorica verbonden aan de Dienst Kunstpatrimonium van de KU Leuven. Als conservator en secretaris van de Commissie Actuele kunst KU Leuven publiceerde zij over de kunstverzamelingen van de universiteit, met bijzondere belangstelling voor de textielcollectie en de etnografische collectie. Ook heeft zij onderzoek verricht over de families Arenberg en Spoelberch en hun kunstpatronage.
Garrelt Verhoeven is sinds begin dit jaar hoofd Erfgoed en Cultuur van de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven. Eerder was hij hoofdconservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Chris Vermaas (1958) is grafisch vormgever. Na een jarenlang verblijf in de Verenigde Staten en Mexico keerde hij terug naar Nederland en richtte samen met partner Chin-Lien Sen het ontwerpbureau ‘Office of CC’ op. Hij is docent aan de Universiteit van Twente, aan de Hogeschool ArtEz in Enschede en de Plantijn Academie in Antwerpen. Hij publiceert regelmatig over grafische vormgeving in bladen als Eye Magazine, Morf en Items.
Lieve Watteeuw is kunsthistoricus en conservatorrestaurator van grafisch materiaal. Ze is verbonden aan de Faculteit Letteren / Illuminare - Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst en de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven.
Maartje De Wilde is literatuurhistorica, ze studeerde en promoveerde aan de Universiteit Antwerpen. Ze doceerde historische Nederlandse letterkunde aan de universiteiten van Antwerpen en Amsterdam (UvA). In het najaar 2014 was ze projectleider van de tentoonstelling Heilige Boeken. Jodendom, christendom, islam die in de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te zien was en nu werkt ze mee aan de organisatie van en communicatie over de tentoonstelling Boeken onder vuur te Leuven.
Daphne Wouts (1990) studeerde kunstgeschiedenis en boekwetenschap aan de Universiteit Leiden. Zij werkt momenteel aan de uitbreiding van de STCN bij het Rijksmuseum in Amsterdam.