Isaac Israels in Amsterdam
Het Stadsarchief Amsterdam heeft deze zomer een bijzondere primeur: een tentoonstelling rond het Amsterdamse werk van Isaac Israels (1865-1934), één van Nederlands belangrijkste impressionisten. De werken komen uit de collectie van het Stadsarchief en diverse andere instellingen, zoals het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Haags Gemeentemuseum, Museum Boijmans van Beuningen en het Museum Kröller-Müller. Bijzonder zijn ook de bruiklenen uit particulier bezit, waarvan vele niet eerder tentoongesteld zijn.
Recent onderzoek, uitgevoerd door de auteurs van het begeleidende boek in samenwerking met het Stadsarchief, heeft veel nieuwe gegevens over het Amsterdam van Isaac Israels aan het licht gebracht. Voor het eerst zijn de brieven gebruikt die Israels stuurde aan zijn vriend, de literator Frans Erens. Die correspondentie bevatte veel onbekende gegevens over leven en werk van Israels. Door topografisch onderzoek is van een groot aantal werken nu eindelijk de juiste locatie vastgesteld. Op de tentoonstelling worden ook persoonlijke documenten en brieven getoond die een indruk geven van het leven van Isaac Israels en van zijn artistieke opvattingen.
Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Thoth in Bussum het boek Isaac Israels in Amsterdam, geschreven door Freek Heijbroek, conservator Rijksmuseum Amsterdam, en de journaliste Jessica Voeten, isbn 978 90 6868 5930, €27,50.
Isaac Israels, Spelende kinderen in het Oosterpark, dat nog in aanleg is, 1892. Aquarel. Op de achtergrond de in 1892 voltooide Muiderkerk. Particuliere collectie