Elsbeth Kwant
Tauchnitz Edition
Door gebruik te maken van alle mogelijkheden van een industrialiserende samenleving creëerde een anglofiele Duitser, Christian Bemhard Tauchnitz, een uniek fonds van Engelse en Amerikaanse auteurs. In ruim een eeuw, tussen 1841 en 1942, gaf de Tauchnitz Edition meer dan 5800 Engelstalige werken van ruim achthonderd auteurs uit. Het bedrijf ‘met een enorm talent voor zelfpromotie’, aldus de British Library die de grootste collectie Tauchnitz Editions beheert, bracht Engelse en Amerikaanse auteurs naar elke spoorwegkiosk op het Europese vasteland. De goedkope, maar kwalitatief goede Tauchnitzboeken bereidden de weg voor de succesvolle paperbackreeksen van de twintigste eeuw.
Christian Bernhard Tauchnitz was afkomstig uit een familie van uitgever-drukkers. In 1837 begon hij een eigen bedrijf, dat eerst met name Duitse boeken drukte. Rond die tijd kwam er een nieuwe generatie Engelse schrijvers op, die ongekend populair was. Tauchnitz, die zelf graag Engelse literatuur las, zag een gat in de markt en begon in 1841 met het uitgeven van een Collection of British Authors, bedoeld voor het Europese vasteland. Zijn eerste auteur was Sir Edward Bulwer-Lytton, die al snel werd gevolgd door Dickens, Scott, Charlotte Brontë, Macaulay, Thackeray, Carlyle, Trollope en George Eliot. De collectie bleek zeer succesvol: in 1937 kon in de jubileumuitgave met trots worden gemeld dat er wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren waren verkocht. Tauchnitz had dan ook enkele voordelen die hem in staat stelden de concurrentie voor te blijven. Zijn bedrijf was gevestigd in Leipzig, het centrum van de Europese boekhandel. Daarnaast had hij een efficiënt georganiseerd bedrijf en een steeds groeiende voorraad van stereotype platen (die snelle herdrukken mogelijk maakten), waardoor hij drie tot vier boeken per week kon uitgeven.
Portret van Christian Bernard Tauchnitz, grondlegger van de Tauchnitz Collection of British authors
In de tijd dat Tauchnitz begon met uitgeven was er nog geen internationaal copyright. Op het vasteland van Europa werden Engelse en Amerikaanse boeken zonder toestemming van de auteurs herdrukt. Voor Tauchnitz betekende dit dat veel van de boeken die hij uitgaf ook al door anderen werden gedrukt. Hij vond bovendien dat de toekomst niet lag in het blijven herdrukken van oude boeken. Hij reisde naar Engeland om contact op te nemen met schrijvers die hij graag wilde uitgeven en probeerde tegen een acceptabele vergoeding hun toestemming te verkrij-