Boek en Plaat
Lucas van Leyden (ca. 1494-1533), misschien wel de belangrijkste kunstenaar uit de renaissance van de Noordelijke Nederlanden, is onderwerp van niet minder dan drie tentoonstellingen. Terwijl Museum De Lakenhal en Het Rembrandthuis zich richten op Van Leydens eigen werk, dat van zijn tijdgenoten en zijn invloed op Rembrandt, laat de Universiteitsbibliotheek Leiden een vijftigtal bijzondere, geïllustreerde drukken zien op de tentoonstelling Boek en Plaat. Europese boekillustratie ten tijde van Lucas van Leyden.
In de jaren 1490-1540 ontwikkelde het gedrukte boek zich tot een volwaardig vervanger van het handgeschreven boek. Illustraties speelden daarbij een doorslaggevende rol. De boekproductie was bij uitstek internationaal en kunstenaars uit heel Europa - onder wie natuurlijk Lucas van Leyden - leverden hun bijdragen. Het was de tijd waarin een nieuwe beeldtaal zijn intrede deed in de kunst. Maar ook de wetenschap was gebaat bij goede illustraties. Betrouwbare afbeeldingen van bijvoorbeeld planten of een ontleed lichaam maakten de uitwisseling van kennis effectiever.
Boekillustraties werden in deze periode vrijwel uitsluitend gerealiseerd met behulp van de houtsnede, zodat de drukker de drukvorm met opgemaakte pagina's - bestaand uit zetsel van loden letters én de houtsnede - slechts eenmaal op de pers hoefde te leggen. De houtblokken bleven lang in gebruik en verwisselden niet zelden van eigenaar. De lijnen en vlakken van de afgedrukte houtsnede vormden het beeld tegen de achtergrond van het papier, in beginsel dus een samenspel van zwart en wit. Toch werd in de vroege boekillustratie nog vaak kleur gebruikt, maar die is dan later handmatig aangebracht.
Boek en Plaat presenteert geïllustreerde bijbels en devotionele teksten, wetenschappelijke werken over het menselijk lichaam en de natuur, militaire verhandelingen en atlassen, historische kronieken, fabels en romans. De boeken zijn afkomstig uit de collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Bibliotheca Thysiana. Tot en met 19 juni.
Adres: Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, Leiden, tel.: (071) 527 28 14, www.bibliotheek.leidenuniv.nl. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 0.00 uur, zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur, zondag van 13.00 tot 22.00 uur.