Centsprenten digitaal beschikbaar
Een collectie met 1280 centsprenten van de kb is sinds kort te bekijken op www.geheugenvannederland.nl. Het grootste deel van de collectie is in december 2007 geschonken door Aernout Borms en Leny Borms-Koop. Het zijn zeldzame centsprenten uit 1723-1920, die een goed beeld geven van datgene waarmee de Nederlandse bevolking zich bezighield, zoals vervoer, mode, dieren, het huishouden en het bewerken van het land. Deze voorloper van zowel krant als strip werd gedrukt op ongevouwen vellen drukpapier (plano's) en was te koop voor een of meer centen.
Om dit vrijwel vergeten erfgoed weer onder de aandacht van het publiek te brengen heeft de kb de prenten gedigitaliseerd, beschreven en beschikbaar gesteld via Het Geheugen van Nederland. De beschrijvingen van de prenten dienen de toegankelijkheid van het beeldmateriaal te vergroten. De inhoud van de prenten is waar mogelijk met een trefwoord omschreven en de verschillende houtsneden zijn in een noot benoemd. Daardoor zijn afbeeldingen van eenhoorns en olifanten vindbaar, van kuipers en visvrouwen, van werkzaamheden in het huishouden, van hoepelen en bikkelen, van Hugo de Groot en Kenau, van Turk en Mameluk. Er zijn vijf indexen op de website waarbij gebladerd kan worden op vervaardiger, jaar van uitgave, trefwoord, titel en uitgever.
De kb heeft de prenten ook vindbaar gemaakt via het Centraal Bestand Kinderboeken (cbk), omdat met het cbk meer complexe zoekvragen mogelijk zijn dan met Het Geheugen en de beschrijvingen voortdurend kunnen worden bijgewerkt. Alle gedigitaliseerde prenten zijn voorzien van genres als ‘centsprenten’ en ‘gedigitaliseerde versies’. Deze kunnen worden gecombineerd met trefwoorden voor beroepen, spel, oorlog, kwakzalvers, militaria, enzovoort, en met zoeken op ‘alle woorden’, zoals eenhoorn, marskramer, liedzanger, zaaien, slacht, lente en meer. Op die manier kunnen detailafbeeldingen op de prenten worden gevonden die bruikbaar zijn bij onderzoek en voor diverse publicaties.