Baskerville en het achtiende-eeuwse boek
Met veel liefde en kennis van zaken bracht ontwerper en vakauteur Fons van der Linden een voor Nederland unieke verzameling Engelse boekkunst bijeen. Deze collectie is nu door de erven aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam geschonken. De boeken, die ruwweg de periode 1750-1850 bestrijken, zijn bijzonder door de hoge kwaliteit van hun typografische vormgeving. Daarbij ging Van der Lindens belangstelling vanzelfsprekend ook uit naar de toegepaste drukletters.
Ruim vertegenwoordigd is het werk van drukker en uitgever John Baskerville, de Engelse typogigant uit de achttiende eeuw. Baskerville liet letters naar zijn ontwerp graveren door de stempelsnijder John Handy; letters die in digitale vorm internationaal nog steeds worden gebruikt. Andere beroemde namen in deze privébibliotheek zijn: William Bulmer, Thomas Bensley en uitgever William Pickering met zijn drukker Charles Whittingham. Naast werk van Engelse drukkers is er, in mindere mate, werk van vooraanstaande Italiaanse, Franse en Duitse drukkers uit dezelfde periode. De collectie Van der Linden vormt een prachtige aanvulling op de bijna tweehonderd Bodonidrukken van A.W. Sijthoff die bij de Bijzondere Collecties zijn ondergebracht (Collectie kvb). Ten slotte maakt archiefmateriaal van de verzamelaar, ontwerper en vakauteur zelf deel uit van deze schenking.
Fons van der Linden (1923-1998) werd opgeleid aan de Stadsacademie van Maastricht. Jarenlang was hij hoofd van de ontwerpafdeling van de Staatsdrukkerij in Den Haag. In 1959 vestigde hij zich als zelfstandig grafisch ontwerper; hiernaast zou hij vanaf 1962 lesgeven. Verschillende door hem vormgegeven boeken werden bekroond als ‘best verzorgd’.
Van der Linden publiceerde ook veel, vooral over grafische vormgeving, in tijdschriften (onder andere het weekblad Intergrafia) en in boekvorm. Een aantal van zijn publicaties heeft inmiddels de status van standaardwerk, waaronder het vele malen herdrukte en vertaalde De grafische technieken (1979) en In linnen gebonden: Nederlandse uitgeversbanden van 1840 tot 1940 (1987, met medewerking van A. Struik).
Fons van der Lindens zoon Kas (big Productions) maakte in 1998, niet lang voor zijn vaders overlijden, een gefilmd interview: Engelse boekdrukkunst 1750-1850: ex libris Fons van der Linden (1998).