Veilingen
Christie's amsterdam, 16 april 2002
Na alle uitvoerige berichtgeving in de Nederlandse media - zelfs een populair televisieprogramma als Barend & Van Dorp had er ruimschoots zendtijd voor ingeruimd - kon bijna niemand meer de veiling zijn ontgaan van de kunstcollectie van dr. Anton C.R. Dreesmann (1923-2000), grondlegger van het huidige Vendex-concern. Het internationale veilinghuis Christie's had deze zeer omvangrijke particuliere verzameling, die uit meer dan 1300 kunstvoorwerpen van louter hoge kwaliteit bestond, verdeeld over vijf afzonderlijke veilingen. Vier vonden er plaats in Londen, waaronder die van de schilderijen en tekeningen van impressionisten en zeventiende-eeuwse Nederlandse meesters, en één in Amsterdam.
Deze laatste veiling besloeg 377 kavels en bevatte behalve hoofdzakelijk Nederlandse kunst en kunstnijverheid ook een kleine afdeling met kostbare antiquarische boeken. Slechts 64 nummers (en heel onhandig twee verspreid in een andere rubriek) waren geselecteerd uit het rijke boekenbezit van deze gepassioneerde collectioneur. De diverse werken waren onderverdeeld in drie groepen: atlassen en reisboeken, (exacte) wetenschap en natuurlijke historie en ten slotte literatuur, geschiedenis en economie. Het was algemeen bekend dat Anton Dreesmann een groot liefhebber van boeken was. Zijn formidabele bibliotheek bestond naar verluidt uit enkele tienduizenden titels en volgens velen wist hij hierin feilloos zijn weg te vinden. Wat nu verder met het overgrote deel van deze boekenverzameling gaat gebeuren, is op dit moment niet duidelijk.
In het voorwoord van de prachtig uitgevoerde, maar schrikbarend dure catalogus (euro 35) schetst voormalig directeur van het Rijksmuseum Simon Levie het beeld van een briljante zakenman die zich, naast zijn drukke werkzaamheden, goed op de hoogte hield van de ontwikkelingen op de internationale kunstmarkt. Ondanks zijn immense vermogen stelde Anton Dreesmann zichzelf bij zijn veilingaankopen altijd een limiet, een opvallend kenmerk van zijn zakelijk instinct.
In tegenstelling tot wat je bij de status van deze verzamelaar zou mogen verwachten, verkeerden niet alle uitgekozen boekwerken in een vlekkeloze conditie. Bij een relatief groot aantal titels vielen nogal wat storende gebreken te noteren zoals vochtplekken, verkleuringen, beschadigingen of reparaties aan boekbanden. Ook de weinig verheffende moderne banden die om sommige dure boeken zaten, kwamen het exclusieve beeld van de collectie niet ten goede.
Het simpele feit echter dat deze werken hadden toebehoord aan Anton Dreesmann - ook al viel in geen enkel boek zijn eigendomskenmerk te ontdekken - was klaarblijkelijk voor sommige kopers reden genoeg om volledig het hoofd te verliezen. Zo haalde een gewoon exemplaar van de tweede druk uit 1672 van Constantijn Huygens' Koren-bloemen het onzinnige bedrag van euro 2.200 (richtprijs euro 700-1000). Ook een in halfleer gebonden set van Jan Wagenaars Vaderlandsche historie, vervattende de geschiedenissen der nu Vereenigde Nederlanden - tussen 1749 en 1759 in 21 delen verschenen - werd met euro 3500 zwaar overboden (richtprijs euro 600-1000). En buiten alle proportie was euro 6500 voor een fotomechanische herdruk van Blaeus twaalfdelige Le Grand Atlas ou Cosmographie Blaviane, in 1967 uitgegeven in duizend genummerde exemplaren (richtprijs euro 2200-3200).
Bij de Beschryving der nieuwlyks uitgevonden en geoctrojeerde slang-brand-spuiten, en haare wyze van brand-blussen tegenwoordig binnen Amsterdam in gebruik zijnde - geschreven en geïllustreerd door vader en zoon Van der Heyden - sloegen eveneens bij enkele mensen de stoppen door. Tot nu toe had op een Nederlandse veiling een exemplaar van de tweede vermeerderde druk uit 1735 (de eerste uitgave verscheen in 1690) een maximale hoogte bereikt van euro 3410. Dit keer werd de prijs opgeschroefd naar euro 19.000 (richtprijs euro 4500-6500).
Een ander recordbedrag kwam voor rekening van Het Groote Tafereel der dwaasheid, vertoonende de opkomst, voortgang en ondergang der actie, bubbel en windnegotie, in Vrankryk, Engeland, en de Nederlanden, gepleegt in den jaare mdccxx. Deze bekende verzameling