Catalogi
Gedurende de ruim tien jaar dat ik deze rubriek verzorg, heb ik steeds één catalogus vergeten te vermelden; driewerf schande! Het blijkt mij nu dat het tien jaar geleden is, dat Lambiek Coopmans [coopma] met zijn advertentie-catalogus op de achterzijde van ons tijdschrift begon; Coopmans zal het mij ongetwijfeld vergeven. De koopman is immers ruimdenkend, want ondanks het aanbod van boeken over de jubilerende aa-beweging - die overigens tienmaal langer blijkt te bestaan - blijven koffie en Brand-bier, na telefonische afspraak, steeds klaar staan.
Denk eraan! Het is zoals Henk van der Burg [burg] ons voorop zijn catalogus toeroept: Prijzen in Euro's.
De Londense firma Quaritch biedt - in ponden - de zeldzame Chinese vertaling door Cheng Ta'i P'o (1931) van Newtons Principia (1687) aan [quarit 1274/101/£4000]. In deze astronomische sfeer is er nog een interessant Chineestalig boek door Emmanuel Diaz (ca. 1650) over de jongste ontdekkingen door Galileo met behulp van de telescoop. ‘Saturnus, door dit instrument gezien, lijkt op een kippenei met twee kleine sterren ter weerszijden.’ [quarit 1274/35/£47500]
We vervolgen impliciet met astronomie. Immers, tijdmeting is het onderwerp van een catalogus van Gysbers en Van Loon. Dit Arnhemse antiquariaat geeft ieder jaar een speciale catalogus uit met boeken over tijdmeting en over de reparatie van uurwerken en verwante instrumenten. Het verband met de sterrenkunde wordt het duidelijkst getoond door enige boeken over zonnewijzers, bijv.: Joh. P. Stengels, Gnomonica Universalis etc., Ulm, 1710 [gysloo, Rikketik 2002/519/€1039,-].
Een mooie collectie Biggles (22 titels) wordt aangeboden door Sotheran [sother pn 42/175 t/m 198; het getalverschil is groter, er zitten namelijk ook een paar niet-Biggles tussen / van £6,98 tot £65]. Van T.S. Elliot is er: Old Possum's Book of Practical Cats (1940); een ongewoon schoon exemplaar... met een stofomslag... zonder rafels..., and a suggestion of minor overall yellowing. De Engelse taal blijft boeien [sother pn 42/168/£550].
Onlangs kocht ik: W. van Gent, Bibliotheek van oude schrijvers (1979); een bibliografie van ‘prakticale stichtelijke geschriften’ door rechtzinnige schrijvers. Het is in een zeer prakticaal formaat (gemakkelijk in de zak mee te nemen) uitgegeven door het Rotterdamse antiquariaat Lindenberg [linden]. Het antiquariaat Bolland [bollan] heeft een aantal van deze, door sommigen zeer gekoesterde, titels in zijn nieuwste aanbod.
De kinderboekententoonstelling in de Bibliotheca Wittockiana te Brussel, waarover ik een vorige keer meldde, is nu afgelopen. Tot 27 april 2002 is er een tentoonstelling verzorgd door Air neuf. Dit is een internationale vereniging van boekbinders; het thema van de expositie is kleur. Van 7 mei tot 7 september is het onderwerp Muziekpartituren met opdracht. Het lopende jaar wordt afgesloten (27 september 2002 tot begin 2003) met Driehonderd banden rond het Zonnelied van Sint-Franciscus van Assisi.
J.A. Brongers