Catalogi
Een publicatie kan, bibliografisch gezien, een zogenaamde drop-head titel bezitten. Dit komt o.a. voor bij wetteksten met een bijzonder gezette kopregel die dan tot titel dient; aan de juridische tekst gaat dan geen formeel apart titelblad vooraf. Enigszins navrant doet deze bibliografische woordkeuze aan bij de beschrijving van een aantal wetten waarvoor de grondlegger van de moderne scheikunde Antoine Laurent Lavoisier (1743-1794) als belasting-pachter verantwoordelijk gehouden werd en waarom hij tijdens de terreur geguillotineerd werd onder het motto: de republiek heeft geen geleerden nodig [gerits 13/90/e f 375, -].
Het Züricher antiquariaat Schumann (schuma) biedt ter gelegenheid van Hesses imaginaire 125ste verjaardag manuscripten aan van Hermann Hesse (1877-1962). Tijdens zijn leven had Hesse contacten met Hugo Ball (Dada), Bertolt Brecht (Dreigroschen) en Hans Mardersteig (typograaf). Vorige catalogi van (schuma) waren gewijd aan reizen (nr. 583), Duitse literatuur (nr. 584), geschiedenis der exacte wetenschappen (nr. 585) en Helvetica (nr. 586).
The continuing story of The Children's World of Learning 1480-1880 goes on, maar de voltooiing van deze reuzenarbeid is in zicht. De delen 9 en 10 van Catalogus 100 van (forum) zijn thans verschenen. Er is weer een kostelijk aanbod met afbeeldingen en goede informatie in deze goedverzorgde catalogi.
Naar aanleiding van het gereedkomen van deze reeks (er zal tot slot alleen nog een index-deel verschijnen) is er een tentoonstelling in de Bibliotheca Wittockiana (Bemelstraat 21 te Brussel) verzorgd over de in deze catalogi behandelde (kinder)-boeken. Op 14 september werd deze expositie met een toespraak getiteld Van Gumuchian tot Forum door P.J. Buijnsters geopend. Kirkor Gumuchian (1887-1949) was een Parijse antiquaar, die in 1930 een toonaangevende kinderboekencatalogus uitgaf. Daarnaast stipte Buijnsters nog een aantal verzamelaars aan, waaronder de Nederlander C.F. van Veen (1912-1982), om te eindigen met een kort, door persoonlijke begerigheid gekleurd, overzicht van de prestatie van het duo mevrouw Kerssemakers en de heer Hesselink van antiquariaat Forum. Gaat dat zien! De expositie duurt nog tot 20 januari 2002.
Op 9-11 november 2001 zal voor de twaalfde maal de beurs Quod Libet in de Börsensaal te Hamburg plaatsvinden. Tegelijkertijd vind er een tentoonstelling plaats van Circusboeken uit de verzameling Bernhard Paul, de oprichter van het Circus Roncalli.
Ook het bekende IJmuidense antiquariaat is weer met een mooie catalogus gekomen. Uit veel prachtig aanbod kiezen we voor deze bijdrage als voorbeeld: Jacques du Fouilloux, La Venerie... avec plusiers receptes & remedes pour guerir les chiens de diverses maladies, Poitiers, ca. 1566 (asher 32/45/eur 16.500). Op de bijgevoegde afbeelding van een houtsnede zien we hoe het medicijn - alsof er paté de fois gras van het arme dier gemaakt moet worden - via een hoorn waarvan de punt afgezaagd is, door de keel naar binnen moet worden gewurgd; de trouwe viervoeter zal, hoe dan ook, beter moeten worden!
En in Barneveld viert Johan Beek het feit dat hij, immers actief sinds 1951, 50 jaar antiquaar is. Zijn catalogus is gericht op Nederlandse politiek, topografie en geschiedenis. Daarnaast zijn er deze keer een aantal blokken gewijd aan: Groen van Prinsterer, de Savornin Lohman, Roland Holst-v.d. Schalk en Domela Nieuwenhuis.
J.A. Brongers