Catalogi
Een weekje naar Parijs geweest. We wilden, na de bibliotheek van Wolfenbuttel, de nieuwe Bibliothèque Nationale de France met de vier glazen boekentorens (site François Mitterrand) zien. Er gaat een esthetisch en technisch prachtig verzorgde métro-lijn (no 14, vanaf Madeleine) naar toe. Dan moet je nog wat lopen, want buiten is nog niet alles klaar!
Het meest opvallende is, dat je in het openbare bibliotheek-gebied geen spoor van een boek ziet. Het gebouw bevat een onnozel boekwinkeltje; immers, voor ons, de maat der dingen. Kortom, dit Franse centrum der boekcultuur maakt helaas een, non-bookish, ontoegankelijke, niet erg uitnodigende, indruk. En het wachttijdenprobleem is niet opgelost! Eigenlijk geen détour waard; de Herzog August is wel wat anders.
Fraai daarentegen zijn de boekwinkels van het Musée d'art moderne de la ville de Paris en van het er niet ver vanaf liggende, net heropende, prachtig verzorgde museum voor Oost-Aziatische kunst Guimet (Avenue du Président Wilson respectievelijk Place d'Iéna). Plezierige bediening en grote sortering. Het eerstgenoemde museum heeft ook veel niet direct op de eigen collectie betrekking hebbend materiaal in zijn winkel.
Zo kochten we bij de art moderne de prachtige catalogus van de biografische tentoonstelling in het Louvre (afgelopen!) over hun eerste directeur Dominique-Vivant Denon. Mijn biografische held, Reuvens, was een bewonderaar van zijn aanpak en Denon beïnvloedde hem mogelijk bij zijn keuze van de lithografie (zie Lithografie in Nederland - De Boekenwereld, 15.1, p. 37) als medium voor de illustratie van zijn wetenschappelijk werk.
Denon was ook actief in Egypte tijdens de expeditie van Napoléon. Thuisgekomen vonden we, als verrassing, de catalogus van Burgersdijk en Niermans [B&N 60] nagenoeg geheel gewijd aan Egypte; bij het aangeboden materiaal zitten zowel werken voor algemeen belangstellenden (door B. Tadema Sporry en over Toetanchamon) als voor specialisten (grammatica's en leesoefeningen met betrekking tot de diverse daar gebruikte talen).
In Parijs verwierf ik ook een ongewone, eenmaal per jaar verschijnende, catalogus van het antiquariaat Sour get uit Chartres [sourge xix]. Formaat A4, gebonden, gewicht bijna drie kilo (denk alleen eens aan de porto), 588 pagina's en 223 chronologisch gerangschikte titels. Van bijna ieder boek is de band of een pagina in kleur of zwart/wit afgebeeld. Je denkt: is dit nog wel een antiquariaatscatalogus; het lijkt meer een pseudobibliografie. De band, illustraties, typografie of inhoud van de aangeboden boeken hebben steeds iets bijzonders. De meeste beschrijvingen beslaan één bladzijde en eindigen met de vermelding van een vorige bezitter, vorige veilingopbrengst en vaak ook met de toevoeging plus désirable, superbe of très séduisant. De prijzen variëren, dat moet ook wel, van f 5.000 tot f 350.000 en sur demande. Aan het slot is er een alfabetische index op auteur en soms op het belangrijkste titelwoord; merkwaardig is dan toch dat, na zoveel geweld, een index op illustrator, binder, plaats van uitgave, uitgever en provenance (waarmee zo geschermd wordt) ontbreekt. Alles, inclusief de catalogus, voor bibliofielen!
Van Parijs naar Nevers is slechts, volgens Larousse, een stap van 232 km. Tijdens mijn boekenjacht trof ik bij het Utrechtse antiquariaat Acanthus [acant] een bouwplaat aan van een boîte secrète (bordeeltje) gezegd gevestigd te zijn geweest in Nevers. De bouwplaat is een vakantiebijlage van het blad Le Rire van 30 juli 1904. Met behulp van plakranden in elkaar gezet ziet men de centrale ontvangstsalon met daar omheen de kleine chambres séparées. Met behulp van rolletjes kan men een escalier roulant maken waarop zich, als men aan een krukje draait, een gevarieerde stoet van notabelen (artsen, raadsleden, magistraten en een notaris) naar boven gaat bewegen. Les dames sont très séduisantes.
Als u deze bijdrage leest is de 15de Antiquariatsmesse Köln (23.3-25.3.2001) al weer voorbij; er was ditmaal een bijna-Nederlandse deelnemer present: Stefan Krüger. Hij heeft vestigingen in Essen en Keulen, maar ook in Bredevoort. Naast geschiedenis, theologie en ‘old and rare’