Veilingen
Henri Godts, Brussel 12 februari
Op 12 februari 2000 veilde Henri Godts te Brussel (Avenue Louise 230/6) oude boeken en prenten. Het geheel vond plaats in een zaal van een veilinghuis aan de overzijde van het antiquariaat, een zaal die op de bewuste zaterdagmiddag gevuld was met ruim honderd belangstellenden. Godts veilt zelf en doet dat goed, maar zoals in België gebruikelijk is, heel langzaam. Het veilen van de 400 nummers duurde van twee uur tot half zeven, zonder pauze.
De beschrijvingen in de fraai gedrukte catalogus zijn wat betreft de boeken uitvoerig en interessant. Met de prentbeschrijvingen had ik meer moeite: geen Hollstein-nummers, veelal geen vermeldingen van de staat van de prenten en te weinig meldingen van beschadigingen. De kopers lieten zich hierdoor echter niet weerhouden. Zo werden drie, deels incomplete en vaak beschadigde series jachtprentjes verkocht voor 190.000 Belgische franken (inclusief opgeld ca. f 13.000), het dubbele van de taxatie. Deze prentjes waren deels gesigneerd ‘Stephanus’, waarbij de beschrijver niet wist dat Etienne Delaune (overl. 1583) hiermee signeerde. Een verzameling van weinig belangwekkende portretten (nr. 50), waaronder één niet van (zoals de catalogus beweerde) maar naar Dürer, bracht inclusief opgeld f 9500 op. Een van de grote scheepsprenten van Frans Huys naar Breughel bracht f 6000 op, ongeveer het dubbele van de taxatie. Een setje van acht, vrijwel allemaal beschadigde Boheemse landschappen van Aegidius Sadeler ging voor f 4500, een bedrag dat met de mijns inziens zeer hoge schatting overeenkwam. Een serie van 35 grote etsen van A.F. van der Meulen over het leven van Lodewijk xiv in een prachtige band, een stukje van het beroemde ‘Cabinet du roi’, werd aan een telefonische bieder verkocht voor f 130.000, het dubbele van de taxatie.
Een interessante categorie werd gevormd door 35 papieren theaters van Martin Engelbrecht uit Neurenberg uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Het betrof de middenmaat (ca. 22 × 24 cm) en de voorstellingen varieerden van bijbelse scènes tot stadsgezichten. De taxaties lagen rond de f 1200 à f 1800 per stuk. Een handelaar uit Venetië kocht vrijwel de gehele partij voor prijzen die tweemaal zo hoog lagen. Slechts een enkeling in de zaal - een Utrechtse antiquare - kon een paar theaters bemachtigen, terwijl twee bijzondere exemplaren (een vrijmetselaarsloge en een synagoge, verkocht voor ca. f 7000 per stuk) via de telefoon van de hand gingen.