etsnaald. In zijn prenten heeft Van Dyck, zo lijkt het, als een modern kunstenaar de techniek willen tarten: zo ongebonden heeft hij de ets toegepast. Deze vrijheid is vooral te zien in de portretten van kunstenaars uit zijn kring, die Van Dyck als echte ‘virtuosi’ weergaf in een passende, schetsmatige stijl.
Het vierde eeuwfeest van de geboorte van Antoon van Dyck is een goede gelegenheid voor het Rijksprentenkabinet om een tentoonstelling te maken over dit onderdeel van Van Dycks kunstenaarschap. Op de tentoonstelling worden de etsen getoond met voorbereidende tekeningen, olieverfschetsen, grisailles en proefdrukken, zodat een beeld ontstaat van prenten in wording.
Van Dycks vroegste werkzaamheden op het gebied van de prentkunst vinden plaats omstreeks 1618/1619 in het atelier van Rubens, waar hij modellen tekent voor graveurs, ontleend aan de beroemde altaarstukken van zijn leermeester. Enkele van deze tekeningen met de daarnaar vervaardigde prenten vormen het begin van de tentoonstelling. Daarop volgen Van Dycks eigen etsen met, naast enkele portretten, de beroemde Titiaan en zijn maîtresse, waarvan twee, door de kunstenaar met het penseel opgewerkte, onvoltooide proefdrukken worden getoond.
Hoogtepunt zijn de bladen uit Van Dycks Iconographie, de portretten van kunstenaars, met de daarmee samenhangende
Anoniem, uitgegeven door Isaac van Weesel, Geleerde in zijn studeervertrek met rechts een eeuwig durende almanak. Gravure, 215 × 260 mm. Collectie en foto Atlas van Stolk, Rotterdam.
tekeningen en olieverfschetsen. Het laatste gedeelte van de tentoonstelling besteedt aandacht aan aspecten als de verbreiding van Van Dycks motieven.
Het Rijksmuseum bezit een fraaie kern van het materiaal voor deze tentoonstelling, afkomstig uit de achttiende-eeuwse collectie van P.C. Baron van Leyden. Deze heeft een van de mooiste verzamelingen grafiek van Van Dyck bijeengebracht, met veel vroege staten. De helft van het tentoongestelde werk is dan ook afkomstig uit eigen bezit, aangevuld met bruiklenen uit meer dan twintig internationale collecties zoals het Musée du Louvre, de Weense Albertina en het British Museum in Londen.
Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen waarin alle tentoongestelde werken in kleur zijn afgebeeld en waarin nader wordt ingegaan op de diverse aspecten van Van Dyck als prentmaker (prijs f 79,50).
Adres: Rijksmuseum prentenkabinet, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Tel. 020.6747047. Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur, 1 januari gesloten.