Catalogi
Er is al weer de twintigste Europese Antiquaren Beurs te Amsterdam geweest op 18 tot en met 20 februari 1999 en verschillende antiquaren hadden hiervoor een speciale catalogus uitgebracht. Enkele, vooral internationaal opererende antiquaren delen ons hun prijzen in euro's mede. For completeness sake meld ik u de al vierde ‘Antiquariatsmarkt’ te Zürich (in Zwitserland!) op 5 en 6 maart 1999. Het antiquariaat Peter Petrej [petrej] speelde hierbij een centrale rol.
Rondom de Utrechtse hoogleraar G. Schilder heeft zich een, overigens van hem onafhankelijke, Stichting voor Historische Cartografie voor niet-professionele liefhebbers geformeerd; adres van het secretariaat: Witrijtseweg 16, 5571 xj Bergeijk.
De Amsterdamse uitgeverij Rodopi bracht een catalogus ('98-2) uit met voor de lezers van mijn rubriek aantrekkelijke boeken (bijvoorbeeld over boekwetenschap en emblemata): tel. 020.6114821 (fax 020.4472979)
Op 13 januari 1999 is er in Tilburg, tijdens een zeer geanimeerde bijeenkomst in het museum Scryption, opgericht de Vriendenkring van de Stichting Dr P.J. Cools msc. De hier naamgevende biliothecaris was de eerste van de ub Tilburg. Het doel van de vriendenkring is bibliofielen uit Tilburg en de wijde omgeving te verenigen. Het gezelschap wil lezingen organiseren en bijzondere of curieuze publicaties op het gebied van de boekgeschiedenis of het boekverzamelen (her)uitgeven.
Mevrouw Proske-van Heerdt [proske] biedt in een kleine, maar fijne catalogus een aantal geïllumineerde getijdenboeken, bladen en bladfragmenten aan. Hierbij zijn er een drietal uit het einde van de negentiende eeuw toen neogotische kunstenaars ook belangstelling voor deze oude technieken kregen.
Het Leidse antiquariaat [aioloz] geeft vanaf heden (Voorjaar 1999; per kwartaal?) een Reve-krant uit onder de titel Nader tot hem. Het is uiteindelijk een catalogus met uitgebreide lopende tekst die de lezer Reve, zo dit mogelijk is, misschien wat nader doet kennen.
Van Gendt veilde op 2 en 3 maart 1999 een collectie met werk van of verzameld door de meester-drukker J.F. van Royen (1878-1942) en afkomstig van één van zijn erven. Werk van de Bremer Presse, de Doves Press, Enschedé, Stols, de Kunera Pers en de Zilverdistel wisselden voor goede prijzen van eigenaar. Hierop sluiten aan de catalogus van Schuhmacher [schuhm] met het aanbod van 51 edities van de Halcyon Pers en die van Fokas Holthuis [holthu] met als onderwerp 25 jaar Sub Signo Libelli.
Devroe en Stubbe te Brussel (Aquaductstraat 38-40, tel. 0032.(0)2.5441055) veilde op 26 en 27 maart 1999 prenten, tekeningen, schilderijen, literatuur en naslagwerken. Een belangrijke component werd gevormd door brieven, tekeningen en grafisch werk van Armand Rassenfosse (1862-1935).
Die Weisse Rose, Rozengracht 161, 1016 nk Amsterdam (tel 020.6383959) heeft weer een aanbod van recente boeken; interessant lijkt: Das Buch zum Buch door Jansohn. De auteur van dit werk laveert tussen Mao (‘Veel boeken lezen is schadelijk’) en een IJslands spreekwoord (‘Liever barrevoets dan zonder boek’).
Het Boek Behoud Bericht bestaat tien jaar. In de eerste aflevering van de tiende jaargang wordt over een onderzoek naar het gebruik van tapes in de serieuze restauratieateliers bericht. Het tape blijkt voornamelijk te worden toegepast bij de reparatie van kleine scheuren in modern papier: kranten, gebruiksboeken en foto's. Bij de restauratie van oude en waardevolle boeken wordt het nauwelijks toegepast. Er moet echter bedacht worden dat het huidige moderne materiaal straks oud (en misschien zeldzaam) is. Er moet aan toekomstige generaties gedacht worden; de huidige restauratie-tapes bevatten voor goed werk nog te veel minpunten!
J.A. Brongers