Catalogi
Van een zeer bevriende relatie ontving ik een zeldzaam boekje (oplage ca. 30 exemplaren) geschreven door Hans Heesen en Harry Jansen en getiteld: Hayward Ho!... of Ethiek van de boekensneuper. Het is een ‘preview’ (verschenen t.g.v. de Utrechtse antiquaren-nieuwjaarsborrel 1997/'98) van een omstreeks de huidige jaarwisseling verschenen groter boek. Het woord sneuper breekt er in door; dat doet me veel plezier. Ik ben erg blij met het boekje. Het boekje gaat over het onderling abjecte gedrag van sneupers tijdens gemeenschappelijke boekenreizen.
Ik ontving een bibliografie Nederlandse literatuur over Korea 1665-1997 door Rob van Baarle, 63 p., 767 titels en auteursregister. Hier en daar zijn onderaan de pagina's uit verschillende titels langere citaten afgedrukt, die - naast de korte beschrijvingen bij de titels zelf - een goed idee geven van de behandelde materie. Deze is deels chronologisch, deels thematisch (kinderen, geneeskunde, sport) gerangschikt. Nr. 13 is: Ernst Braches, Blokdruk en typografie voor 1450 in China en Korea, Amsterdam 1992. U krijgt hem franco thuis na storting van f12,50 op girorekening 1975703 t.n.v. Vereniging Nederland-Korea te Leiden.
Min of meer toevallig (je komt daar toch niet iedere dag) moest ik in Zeist zijn. Ik maakte daar kennis met Else Stekelenburg van het antiquariaat De Boekvinder Lommerlust 47 (030.6912763). Tot grote tevredenheid van ons beiden kocht ik daar een leuk partijtje (sub)recente Nederlandse topografie. Haar specialisatie: ‘Boeken rondom Indië’; Boekenpost van november/december 1998 (nr. 38) schonk onlangs uitgebreidere aandacht aan haar firma.
Een gemeenschappelijke en, zoals gebruikelijk, fraaie catalogus Natuurlijke Historie van de antiquariaten [asher] en [forum] verscheen op mijn werktafel. Opvallend daarin is een aquarel van de Engelse Iris (ca. 1711) door Johanna Helena Herolt, de oudste dochter van Maria Sibylla Merian en Johann Andreas Graff.
Tijdens een rondje op ‘De boekenmarkt op het Spui’ te Amsterdam (op weg naar de ub aldaar) ontving ik de catalogus november 1998. Een twintigtal boekhandelaren bieden daar hun wat kostbaarder antiquarische waar, van literatuur tot techniek, in aan.
Met een stel vrienden bezocht ik tussen Kerst en de Jaarwisseling het Westfälisches Landesmuseum te Münster en in Osnabrück het Kulturgeschichtliches Museum en de Dominikanerkirche. In beide steden waren delen van een tentoonstelling over de Vrede van Westfalen ingericht. Ik bezocht er, ik kon het niet laten, ook enige boekwinkels. In Münster is een kaartje beschikbaar waarop 13 antiquariaten zijn aangegeven; Osnabrück, waar ik bij het Antiquariat Wenner iets kocht, ontbeert zo iets. In Münster is in de Rosenstrasze 12-13 een specialist in meerdelige lexica (oud, nieuw en reprints w.o. Zedler): Akademischer Lexicadienst / Bibliotheca Rara met een ongewone en interessante voorraad. Een soortgelijke specialist lijkt Auvermann en Keip te Goldbach [auver]; zij bieden ook een aantal meerdelige dictionnaires aan.
Eind (28-31) januari 1999 werd voor de 38ste maal in Stuttgart de Antiquariatsmesse gehouden. Ondanks het feit dat de catalogus ervan op Internet beschikbaar was, waren alle boeken of prenten niet vóór het begin van de beurs te koop.
J.A. Brongers (de sneuper zelve)