Catalogi
Mijn boekenbezit groeit in tal en last. Diverse deelcollecties staan hinderlijk dicht bijeen; er is nauwelijks ruimte om te hergroeperen (te schuffelen). Begin oktober ben ik daarom begonnen met de bouw van een ondergrondse ruimte onder mijn bestaande bibliotheekruimte. Ik krijg weer lucht!
De afdeling Handschriften en Oude Drukken van Het Studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur van de vu te Amsterdam zendt regelmatig aanwinstenlijstjes rond. Deze keer melden zij trots de verwerving van twee boeken uit de bibliotheek van Marnix van St. Aldegonde (1540-1598). Zijn boekbezit (ca. 1600 titels) werd het jaar na zijn dood te Leiden geveild; de catalogus ervan is de oudst bekende gedrukte veilingcatalogus. Volgend jaar 400 jaar geleden! De verworven titels zijn: Comicorum Graecorum sententiae (Genève 1569) en een convoluut inhoudend twee werken De regum procerumque Francorum origine (Parijs 1514) met Gentis Silesiae annales (Wittenberg 1571).
Vorig jaar stierf de bekende ‘walvis-verzamelaar’ Thijs Mol. Hij was een enthousiaste, vriendelijke, zeer behulpzame man. Een ouderwetse verzamelaar, die veel van zijn onderwerp wist en nog in de goede oude tijd verzameld had. Hij had ‘alles’: van flensmessen tot pamfletten. Als je hem voor het eerst ontmoette, vroeg hij wel: ‘Wil je eens een walvis zien? Ik heb er een bij me’. Na een ongelovige blik van de noviet, haalde hij een flesje met wat alcohol of formaline uit zijn zak waarin zich een embryootje (laten we zeggen van vijf weken) van een walvissoort bevond. Dikke pret! Het antiquariaat Moby Dick (mobydi) biedt thans delen van zijn walvisboekerij aan.
Op zondag 13 december 1998 vond er in Hotel Lion d'Or te Haarlem weer een posterveiling door Piet van Sabben plaats.
Het veilinghuis Devroe en Stubbe (Aquaductstraat 38-40, 1060 Brussel, 00/32(0)2.544105 -fax 00/32 (0)2.5441057) had op 11 en 12 december 1998 een veiling waar een belangrijke component de doubletten van de Bibliotheek van de Bollandisten vormde.
Al handelt de al tien jaar bestaande Minotaurus boekwinkel (tel/fax 020.6227748) strikt genomen niet in antiquarisch materiaal, toch noemen we hier even de nieuwe catalogus nummer 8 met veel nieuw bibliografische/-logische titels. Verkrijgbaar: f5,- op giro 4306243 t.n.v. Stichting Minotaurus, Amsterdam o.v.v. lijst 8. Nijhof en Lee (nijlee) brachten een bulletin over hetzelfde onderwerp uit.
‘Hij hing haar het hangertje om den hals en fluisterde: ‘jij bent mijn paarl, voor mij van oneindig grooter waarde dan alle andere te zamen’. Citaat uit het stuivershoekje (22 nummers) van het Nijmeegse antiquariaat Verzameld Werk (verzwe 5/288/f15,-).
Ik meld u slechts dat er weer Antiquariatsmessen zijn geweest in Keulen (eind oktober) en in Hamburg (half november). Beide gaven aanleiding tot de uitgave van goed verzorgde catalogi.
Het Amsterdamse antiquariaat Schuhmacher (schuhm) heeft mij in deze periode met twee catalogi bedacht. Eén, gewijd aan de bibliotheek van de keltologe Maartje Draak (1907-1995), haalde zelfs de column van Marjoleine de Vos in de nrc (23 november 1998). Zij betreurde daarin het vaak onvermijdelijk uiteenvallen van grote, met zorg bijeengebrachte, bibliotheken. Gelukkig zijn de onderdelen Science Fiction, Detectives, Kinderboeken en Sprookjes institutioneel bijeen gebleven. In een editorial van de catalogus haalt Wilma Schuhmacher herinneringen op aan ontmoetingen met Maartje Draak. Ik heb een paar titels besteld en ik wacht met spanning. De andere catalogus is uitgebreid geïllustreerd en van commentaar voorzien. Het gaat om werk (door of over, vaak met originele grafiek) van Avant Garde-kunstenaars als Arp, Chagall, Léger, Malevich, Schwitters en Werkman.
Het tijdschrift Boek Behoud Bericht (inlichtingen over dit blad: tel 033.4952191) van oktober 1998 geeft interessante productinformatie over Filmoplast P/P90. Het is een soort ‘plakband’ waarmee u veilig kapot papier kunt herstellen. Houdt het huishoud(sello)-tape weg van uw schatten!
J.A. Brongers