Catalogi
Boekverkooper, goed debiet.
'k Wensch dat gij veel koopers ziet;
Want geleerdheid is een schat,
Dien uw winkel ruim bevat.
[uit: librij 147, nr. 421]
Het laatste overzicht van verschenen catalogi verscheen half juni 1998. De door het ‘lithografie-nummer’ van ons tijdschrift veroorzaakte caesuur maak ik nu, intussen gepensioneerd, goed.
Ik heb in eigen beheer een genealogisch overzicht van alle Brongersen (sinds 1550) in Nederland uitgegeven; ik vermeld dit in deze rubriek omdat hierin een biobibliografie van de achttiende-eeuwse Amsterdams-Haags patriottische uitgever Hendrik Brongers is opgenomen. Ik voel me nu net Elsschots smid Lauwereyssen uit Lijmen met zijn kisten gevuld met het Algemeen Wereldtijdschrift voor financien etc. Mijn vloer kraakt; wie maakt me los?
Ben Engelhart (de bekende auteur over schrift) zond mij een exemplaar (uiteraard in miniatuur-formaat; hoogte 74 mm.; zie onder Formaat in dit boekje) van zijn onlangs in Groningen uitgegeven ABCdarium voor het Miniatuurboek. Een bijzonder aardige aanwinst voor mijn miniatuur-boekenkastje met een door een goede vriend gemaakte miniatuur opvouwbaar boeken-trapje/stoel à double usage. Een bijna-miniatuurtje (hoogte 132 mm.) is een opstel van Johan van Minnen getiteld Handbagage; Gids over gidsen uitgegeven door Antiquariaat/Reisboekhandel Bagage (prijs f10,-). Weetjes over het fenomeen Baedeker en enige Nederlandse reis- en taalgidsen komen in luchtig geschreven hoofdstukjes aan de orde. Overigens, Bagage (Van Sijpesteijnkade 33, 3521 AJ Utrecht, 030. 2962857) geeft geen catalogi uit.
Antiquaar Willem Huijer [huijer] deelt in het voorwoord van zijn catalogus nr. 142 mee, dat deze de laatste is. Door ziekte functioneert hij, naar zijn mening, niet meer zoals zou moeten. Ik zal zijn altijd goedverzorgde catalogi missen. Ik wens hem, ondanks zijn gevoelens, alle goeds voor de toekomst. Daarentegen meldt Lambiek Coopmans (bekend van zijn advertenties op de achterzijde van De Boekenwereld) mij in een brief dat het met zijn gezondheid, zij het op een lager pitje, weer beter gaat. U blijft, telefonisch of in persoon, welkom.
Steeds meer lopen de contacten van firma's met de rest van de wereld via e-mail (bestellen) en betaling via versleutelde e-mail [charbo]) en Internet (zoeken). De telefoon en fax doen het gelukkig ook nog goed. Raadpleeg uw antiquaar over zijn en uw mogelijkheden.
'T Goyse Antiquariaat [forum/105] presenteert een catalogus What a Wonderful World met atlassen en boeken over reizen, alsmede publicaties over natuurlijke historie en tuinen. Daarnaast heeft het een serie Studies on Illuminated Manuscripts of the Middle Ages and the Renaisssance [forum/isbn 9061943981. f35,-] gestart. Zo'n studie heeft betrekking op één boek dat te koop is bij Forum, maar het accent ligt op de wetenschappelijke beschrijving, studie en interpretatie van het betreffende boek (prijs op aanvraag). In 29 pagina's wordt het, voorzien van kleurenfoto's, door specialisten gedetailleerd beschreven en in een culturele context geplaatst. De bedoeling is dat deze publicatie met isbn-nummer in de bibliotheek bij het onderwerp komt en niet ondergebracht wordt bij de algemene, overigens zeer interessante, groep ‘Verkoopcatalogi’. Forums Cat. 100 The Children's World of Learning 1480-1880 telt nu zes delen; de delen 7, 8 en 9 (met een index) worden voor het millennium verwacht.
Laat, maar mogelijk nog van nut is de aankondiging van de 37ste Katalog [prijs: DM 10,-; Kreuzgasse 2-4, D-50667 Köln; tel. 00.49.221.92548262] van het Verband Deutscher Antiquare. Hierin bieden 52 firma's uit verschillende landen boeken, autografen en grafiek uit vijf eeuwen aan. Hoewel het aanbod zeer fraai is, zal er als u dit leest vast nog wel wat, of iets equivalents, uit over zijn.
Het antiquariaat Moby Dick [mobydi] heeft samen met boekhandel Van der Meer een literaire fietstocht door Noordwijk aan Zee uitgegeven. Het boekje werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse boekenmarkt ‘Boeken onder de Vuurtoren’.
J.A. Brongers