Catalogi
De laatste weken amuseer ik mij kostelijk (maar serieus) met het gebruik van een typografisch computerprogramma. Wat een mogelijkheden! Het computerprogramma bestaat uit een virtueel boek voor een beperkte groep belangstellenden, nl. een genealogie Brongers (titel: Brongers geboekt). Het is een, nagenoeg gelukte, poging om alle circa 300 Nederlandse Brongersen in een beperkt aantal groepen onder te brengen. Daarnaast is getracht de individuen te schetsen als spelers, soms slachtoffers, binnen het kader van het grotere schouwtoneel der lokale geschiedenis.
Hoewel het waarschijnlijk is dat de groepen genealogisch met elkaar in verband staan, is het formele bewijs daarvan niet te leveren; een eventuele gemeenschappelijke voorvader is administratief niet meer traceerbaar. Maar wie weet wat toekomstige betere ontsluiting van de verschillende archieven nog in petto heeft.
Hoe meer je zelf doet, des te redelijker wordt uiteindelijk de prijs van dit ca. 525 pagina's tellende boek. De fijne afwerking gebeurt uiteraard door een beroepstypograaf!
De ternauwernood vermoeibare Arnhemse firma Gysbers en Van Loon [gysloo] heeft nu toch een millennium-probleem, getuige hun meest recente reeks catalogusnummers: 2199, 2000, 2001, 2201a, 2202 en 2203. Overigens natuurlijk mijn gelukwensen met het passeren van deze mijlpaal en het steeds zo gevarieerde aanbod.
Ik ontving de prachtig verzorgde catalogus van de Stuttgarter Antiquariatsmesse met 59 deelnemers. Helaas te laat voor een echte aankondiging; de beurs vond namelijk plaats gedurende de maandwisseling januari/februari 1998. Eveneens uit Duitsland bereikte mij de catalogus van het Hamburger Antiquariat [hambur] met een geweldige variatie aan onderwerpen: almanakken, balneologische werken en boeken over socialisme en over sport.
De gezamenlijke boekverkopers van de Boekenmarkt op het Amsterdamse Spui maakten weer een catalogus. Dit keer presenteren zich zestien deelnemers (met boektitels en zakelijke gegevens) in een leuk oblong boekje. Telefonisch verkrijgbaar bij Egidius [egidiu] (020.6243255).
In Zwitserland zit de boekenwereld ook niet stil. Op 6 en 7 maart 1998 is er, zo bericht ons onze vaste relatie Peter Petrej [petrej], de derde Zürcher Antiquariatsmarkt.
He antiquariaat Bart Gerritsma [gerrit] beschrijft in een vouwblad de verschillende mogelijkheden (papieren catalogus en diskette) om bij zijn firma informatie over aangeboden titels te krijgen. Daarnaast bevat de folder een handige lijst met internetaansluitingen met boek(titel)-informatie; het is algemene informatie, die niet direct met zijn firma te maken heeft.
Burgersdijk en Niermans, tenslotte, biedt een herdruk aan (ed. 1903-8, 3 dln., oplage 200 exemplaren) van het nog steeds onovertroffen naslagwerk A History of Classical Scholarship geschreven door de Cambridge-man J.E. Sandys (1844-1922) [b&n 47/zonder nummer/f 432,85]. Merkwaardigerwijs komen Sandys' biografische gegevens niet (meer) voor in de nagelnieuwe Cambridge Biographical Dictionary (ed. 1990). De oudere Chambers's Biographical Dictionary (ed. 1945) bracht uitkomst; over het nut van antiquarisch verworven boeken gesproken!
J.A. Brongers