Catalogi
In de herfstvakantie hebben we met onze oudste kleindochter het Rijksmuseum in Amsterdam bezocht. Even erin en er weer uit; je moet tenslotte ergens beginnen. Dat begin bestond voor ons in het bekijken van de beide poppenhuizen, maar de nieuwe ronde glazen lift in het museum was ook mooi. Daarna even een Spiegelkwartiertje pikken. Gevolgd door een pizza met cola en een kinderfilm. Die film heb ik niet meegemaakt omdat ik in de Nieuwe Spiegelstraat iets begerenswaardigs had gezien. Zo verwierf ik een fraai getekende tegel, voorstellend een vos die een kip steelt.
Over kwalijke dieractiviteit gesproken. De vermakelijkste beschrijving in een catalogus was in deze periode de volgende: D.L. Daalder, Wormcruyt met suycker. Historisch-critisch overzicht van de Nederlandse kinderliteratuur met illustraties en portretten, Amsterdam 1950, met enige wormgaatjes in band [otterl 3/359/f100,-]. Tijdens een telefoongesprek over een bestelling uit de catalogus vernam ik van deze Doornse antiquaar dat het exemplaar uit de tropen afkomstig was.
Antiquariaat Forum heeft het zesde deel uitgebracht van haar jubileum-catalogus nr. 100. Mochten we ons de vorige keer nog afvragen hoe ‘childish’ de aangeboden boeken wel waren, nu is daarover weinig twijfel. Het is een prachtige catalogus met een aanbod van atlasjes, een miniatuur-globe en verhaaltjes van Moeder de Gans en over Blauwbaard, alles voor de toenmalige jeugd.
Het Nieuwkoopse Antiquariaat De Graaf [graaf] geeft sinds 1959 boeken uit. Natuurlijk om commerciële redenen heeft deze uitgeverij aan het einde van dit jaar een General Catalogue van zijn fonds uitgegeven. Maar, onbedoeld, is het een monument geworden van zijn totale productie en voor zijn koopmanschap gedurende de afgelopen veertig jaar. Het is een mooie bibliografie (met Inhouden en Indexen) van de door De Graaf uitgegeven studies en van de facsimiles van moeilijk te verkrijgen originelen.
De Reve-rage woedt maar door. Fokas Holthuis biedt Reviana (inclusief een rokkostuum [holthu 12/76/f750,-]) aan. Bij Bubb Kuyper (Haarlem) en G. Postma (Groningen) waren aanbiedingen met Reviana; de eerste veilde o.a. bibliofiele edities, de tweede o.a. brieven en agenda's. Een en ander leidde, mede door de gebruikte koosnamen, tot veel ophef in de kranten.
Fraaie boeken, grafiek, tekeningen en autografen waren er op de ‘Nordische Antiquariatsmesse Hamburg’ (14-16 november 1997). Zeventig deelnemers vulden de hal waarin deze beurs werd gehouden. De Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren manifesteerde zich met een catalogus, die een opmaat is voor de negentiende Book and Print Fair te Amsterdam (26-28 februari 1998). Hier zullen ca. 50 deelnemers aanwezig zijn.
Een kleine 50 boeken over padvinderij (scouting) biedt de Winschotense firma Penelope aan. We noemen hier: Rita Bungenberg de Jong, ‘Een oogenblik van rust’. Een boekje voor de leidsters van het Nederlandsche Padvindsters Gilde, 1946 [Penelo 14/1269/f5,-] en Hilary Saunders, St George, ‘The left handshake’, London 1949 [penelo/1301/f25,-].
J.A. Brongers