Catalogi
Tijdens een plezierige tuinentocht in de omgeving van de kwekerijenstad Gent zagen we hier en daar goed ontworpen tuinen met een prachtige beplanting. De gesprekken met de verschillende eigenaren en eigenaressen waren interessant en stimulerend. Ik had nog net even tijd om een antiquariaat in de omgeving van ons Gentse hotel te bezoeken. Het was Antiquariaat Sanderus van Filip Devroe aan het Nederkouter 32. Na een gesprekje ging ik weer op weg naar een tuin, met een paar aanwinstjes voor mijn bibliotheek onder de arm.
De afgelopen weken waren zowel de familienaam Spencer als het toponiem Althorp wat uitvergroot in het nieuws; overigens beroemde namen in de bibliotheekgeschiedenis! In de herstelperiode na een operatie had ik rustig de tijd om de korte opstellen te lezen in Contributions towards a Dictionary of English Book-Collectors geredigeerd door Bernard Quaritch en waarvan in 1969 een facsimile verscheen bij onze Nieuwkoopse antiquaar B. de Graaf. We lezen hierin over George John Earl Spencer (1758-1834), die tussen 1790 en 1820 de Althorp Library (met o.a. 56 Caxtons en de gedateerde Büxheim-houtsnede van St Christofoor) bijeenbracht. De uiteindelijke erven verkochten in 1892 deze bibliotheek en bloc aan mevrouw John Rylands ten behoeve van de Rylands-Library te Manchester.
Na deze inleidende mijmeringen gaan wij over tot een reeks verse catalogi.
De opvallendste catalogus (ca. 90 pp.) in deze verslagperiode is die van De Zilverdistel (zilver) te Antwerpen. In deze typografisch zeer verzorgde catalogus wordt een, bij de Ashendene Press, op perkament gedrukt en (nog) niet in institutioneel bezit gekomen exemplaar van Tutte le Opere di Dante Alighieri Fiorentino beschreven. Allerlei aspecten van, zowel de auteur als het werk en de editie, komen in verschillende opstellen aan bod.
Na een discontinuering wegens een zeer grote verbouwing blijkt de reeks catalogi over kinderboeken, strips en strippoïden van antiquariaat De Robijn (robijn) weer hervat.
Holthuis biedt, naast zijn leesbare waar, een fles nog steeds gekurkte Côtes du Ventoux 1988 aan (holthu 11/14/f135,-). De fles is gesigneerd door de Barbarber-redacteuren Bernlef, Brands en Schippers.
Het Verband Deutscher Antiquare heeft t.g.v. de 12de Keulse Messe (19/21-9-1997) weer een catalogus uitgegeven. Te midden van het gebruikelijke kwaliteitsgoed, valt een aanbieding van Ruthild Jäger (An der Münze 2, 21335 Lüneburg) op. Zij beschikt over een voorraad van ca. 9000 schoolprogramma's uit de periode 1815-1914. Deze uitgaven zijn natuurlijk belangrijk voor de schoolgeschiedenis, maar vaak bevatten de programma's aardige (maar bibliografisch wat obscure) wetenschappelijke bijdragen van leraren, die toen (in hun vakanties) nog de tijd hadden deze te schrijven.
Tenslotte verscheen er weer een nummer van Boekbehoud Bericht (september 1997) met bijdragen over o.a. inktvraat en lumbecken.
J.A. Brongers