Catalogi
Op het ogenblik dat we onze bijdrage naar de pers zenden viert de Amersfoortse tweede-hand-boekwinkel 't Ezelsoor haar vijftienjarig bestaan met een kleine tentoonstelling in het plaatselijke museum Flehite. Een aantal lokale verzamelaars presenteert zich ieder met een vijftiental boeken die in een zaak als 't Ezelsoor gekocht zouden kunnen zijn. Dus geen ‘topstukken’, maar boeken die voor iedere verzamelaar ‘haalbaar’ zijn. Er zitten echter voor de liefhebber best wel begerenswaardige ‘vondsten’ bij. Als onderwerpen zijn er o.a. boeken met silhouet-illustraties, over microscopie, over en rond de uitgeverij De Gemeenschap, over Biggles en Kuifje, door Couperus, over wo ii in onze stad, over meisjesboeken en typografie.
Ter gelegenheid van haar jubileum heeft de firma ook een boekje uitgegeven over het boekverzamelen. De titel is: Oorbare zaken. Het geeft de beginner een handleiding en enig idee over de kenmerken van een goede collectie. Het is geschreven voor de verzamelaar die nog in het pre-Buijnsters stadium verkeert.
Nu verruimen we het blikveld tot over de oostgrens. Eind mei verscheen daar de 36ste gemeenschappelijke verkoopcatalogus van het Verband Deutscher Antiquare. Hierin presenten 58 leden ca. 10.000 goed beschreven en geprijsde boeken, grafiek en autografen uit vele eeuwen. De mooi uitgevoerde catalogus kost dm 10,- en is te bestellen bij het Verband, Postfach 10 10 20, 50450 Köln.
Nu even iets van het ‘inleidingen-front’. Het Rotterdamse antiquariaat Franke en Seij (franke) publiceert het eerste deel van een reeks (?je) catalogi over wo ii met als inleiding een verhaal over een illegaliteitservaring. Verzendantiquariaat Reigersberch uit Doorwerth (reiger) leidt zijn catalogus in met een prachtig opstel over de vergankelijkheid van roem; hoe door verplaatsing van een monumentje precies het tegendeel wordt afgebeeld als van wat men zegt te herdenken.
De typografisch ontwerper, Michiel Post van der Molen, van de Amsterdamse Minotaurus (minot) verraste kastelein Nol Sanders met zijn zeer geslaagd getekend portret op het omslag van de voorjaarscatalogus.
We zagen een aankondiging (oakkno) van een nieuw Amerikaans maandblad Biblio voor verzamelaars van boeken, manuscripten en ephemera. Het belooft de lezer de wetenschappelijke en economische aspecten van het boekverzamelen te zullen gaan behandelen.
Zowel de IJmuidense firma Asher (asher) als het Leidschendamse antiquariaat Rosenthal (rosent) zijn weer voor de dag gekomen met prachtig uitgevoerde catalogi gevuld met een zeer gevarieerd aanbod. De boeken zijn uitgebreid beschreven, vaak toegelicht met een illustratie en beide catalogi eindigen met een index.
J.A. Brongers