Whistler en Holland
Tussen 1863 en 1903 bezocht de fameuze Amerikaans/Engelse schilder en etser James NcNeill Whistler (1834-1903) verschillende keren ons land. Op zijn tochten door het ‘land van Rembrandt’ logeerde hij onder meer in Amsterdam, Den Haag, Dordrecht en in verschillende steden en dorpen op Walcheren. In Amsterdam maakte hij als een der eerste kunstenaars een serie etsen vanaf een boot waarbij hij niet de alom bekende gebouwen van de hoofdstad vastlegde maar vooral de weinig in beeld gebrachte verborgen plekjes van het oude in verval geraakte centrum. Zijn etsen drukte hij af op door hem zelf verzameld oudhollands papier. In Dordrecht en Zeeland maakte hij kleine watervlugge aquarellen. De merkwaardig afgesneden gebouwen op zijn prenten maken een bijna fotografische indruk en ondervonden aanvankelijk nogal wat kritiek maar al spoedig ook veel navolging onder Nederlandse schilders en etsers zoals Willem Witsen, George Breitner en Carel Storm van 's Gravesande. Ook zij gingen net als hun Engelse vakbroeder prenten, aquarellen, foto's en schilderijen van die achteraffe buurtjes maken. De meeste van deze werken zijn gemaakt vanaf het water, dus uit een laag gezichtspunt.
Op de tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn de zeer zeldzame serie Amsterdamse etsen, twee gezichten in de Zaanstreek en verschillende van Whistlers Hollandse aquarellen te zien. De werken komen uit Nederlandse, maar vooral buitenlandse museale en particuliere collecties. De invloed die Whistler had op zijn vakbroeders en vooral zijn andere manier van kijken naar ons land zijn op de tentoonstelling goed te zien in werken van
James McNeill Whistler, The Embroidered Curtain, 1889. Ets en drogenaald, 238 × 158 mm. Rijksprentenkabinet, Amsterdam. Whistler heeft op deze prent de panden Palmgracht 52 en 54 te Amsterdam in beeld gebracht.
Witsen, Breitner, Storm van 's Gravesande, Cameron, Craig Annan, Stieglitz, Twachtman, Sickert e.a.
Bij de tentoonstelling, die te zien is van 16 augustus t/m 9 november in het Rijksmuseum, verschijnen een Nederlands- en een Engelstalig boek.
Adres: Stadhouderskade 42, Amsterdam. Openingstijden: dagelijks 10.00-17.00 uur.