Catalogi
We zijn net terug uit Parijs waar we o.a. de collectie Lugt in het Institut Néerlandais in de rue de Lille hebben gezien. Ook bezochten we het geheel gerestaureerde musée Jacquemart-André aan de boulevard Haussmann 158. Het is een privé-collectie, voornamelijk van schilderijen, uit het einde van de negentiende eeuw, aangelegd door een kapitaalkrachtig echtpaar en ondergebracht in een speciaal met hen ontworpen landhuisachtig gebouw.
Bijna buren zijn de al vaker in deze rubriek vermelde Privat L'Art de Voir [privat] aan dezelfde boulevard (nr. 162) en iets verderop het antiquariaat Laurent Coulet (boulevard Haussmann 166, F-75008 Paris). De laatstgenoemde biedt in zijn meest recente catalogus (nr. 17) o.a. aan van Théophraste Renaudot La Gazette (jrg. 1631-1764; ff 1.500 000). De ‘run’ is uniform ingebonden en de banden dragen het wapen van Madame de Pompadour; de nadere beschrijving leert ons dat ‘les trois critères qui fondent la valeur bibliophilique d'un exemplaire: intérêt, rareté, beauté, sont bien à l'unisson’.
Door een toeval is er een opvallend aantal catalogi met Franstalig aanbod: Gerits [gerits], Matthys de Jongh [jongh], Louis Moorthamers [moorth] en de al genoemde Privat L'Art de Voir. Overigens beëindigde Moorthamers zijn antiquarische activiteiten; hij droeg ze over aan Henri Godts, die al tien jaar bij de firma werkzaam is. Op hetzelfde adres met hetzelfde telefoon- en faxnummer wordt de firma, sinds 1 januari 1997, voortgezet als ‘Boekhandel Henri Godts’.
In Nederland biedt Proske [proske] haar eerste, van prachtige kleurenafbeeldingen voorziene catalogus aan. Zij is gespecialiseerd in vroege manuscripten en drukken; het aantal nummers in de catalogus is dan ook laag. Zij houdt tweemaal per jaar open huis; daarnaast is bezoek op afspraak mogelijk.
Het Amsterdamse antiquariaat Charbo [charbo] passeerde een catalogus met het ronde nummer 50; deze aanbieding is gewijd aan geschiedenis, geografie, ethnografie, topografie, atlassen, reizen, exploratie, maritieme geschiedenis, koloniale geschiedenis en cultuurgeschiedenis. Kortom de onderwerpen waarmee deze firma zich al jaren profileert.
De Amsterdamse boekhandel De Kloof bood aan C. Troll en C. Braun, Madrid. Die Wasserversorgung der Stadt durch Qanate im Laufe der Geschichte, Mainz 1972 [kloof 54/622/f20,-]. Het quanaat-systeem (ondergrondse aquaducten met verticale stijgbuizen) treft men voornamelijk in Mesopotamië aan; ik wist niet dat deze technologische invloed van de Arabieren zo westelijk reikte. Nieuwsgierig als ik ben: onmiddellijk gekocht!
Ter gelegenheid van het twaalf-en-half jarig bestaan van het antiquariaat ‘Vrouwenindruk’ [vrouwe] verscheen er een catalogus, die geen nummer heeft maar een eigennaam: Jet, naar Henriëtte Roland Holst, aan wie het boekenaanbod gewijd is. Daarnaast verzamelde de Amsterdamse antiquaar Louis Putman voor dit antiquariaat boeken over: een eeuw Vrouwengeschiedenis 1850-1950 met nadruk op de eerste feministische golf in Nederland [vrouwe 9/273-812].
In een aflevering (een soort liber amicorum voor deze merkwaardige antiquaar) van het, voor boekenliefhebbers, zeer interessante regelmatig-onregelmatig verschijnende tijdschrift Uitgelezen Boeken 4 (1), p. 7 kan men een beschrijving van het antiquariaat van Louis Putman lezen: ‘De boeken staan met opzet niet op alfabet. Onder de vakken zijn papiertjes geprikt: Vrouwen en feminisme. Wapens. Frans. Duits. Engels. Als je de boeken alfabetisch neerzet zoeken de mensen de gewenste schrijver op en daarmee uit,’ merkt Louis Putman op. ‘Het boek is er of het is er niet, maar ze kijken niet verder. Zoals het nu staat, alles door elkaar, moeten ze het hele vak doorlopen en zo komen ze van alles tegen. Goeie kans dat ze iets van hun gading vinden’.
In Catalogus 16 en 17 van Müller [müller] worden delen van de theologische bibliotheek van Ds. G. Toornvliet (1908-1981) aangeboden. De catalogus bevat ook een portret en levensbeschrijving van deze, ook onder studenten, markante Leidse figuur.
Tot slot. Verschillende catalogi zijn van soms zeer interessante of zelfs vermakelijke inleidingen voorzien. Deze trend lijkt door te zetten en geaccentueerd te worden. Zowel [forum] als [steur] geven nu, naast catalogi, een bulletin uit met een thema, een bijbehorend essay en aanbod.
J.A. Brongers