De middeleeuwse wereld op schrift
Heeft u altijd al de Rijmbijbel van Jacob van Maerlant, uit de collectie van het Museum van het Boek, willen vergelijken met de andere overgeleverde versies? Nu kunt u daarvoor terecht in het Museum van het Boek/Meermanno Westreenianum, waar tot en met 26 januari 1997 een expositie is ingericht over Jacob van Maerlant (ca. 1230 - ca. 1295) de ‘Vader der Dietse dichtren algader’. Van Maerlant wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers in de volkstaal uit de dertiende eeuw. Hij verrichtte vooral baanbrekend werk met de bewerking en vertaling van vele, in het Latijn gestelde teksten in de volkstaal. Men denke aan een natuurencyclopedie, de bijbel en een boek over de wereldgeschiedenis. Van elk werk zullen op de tentoonstelling meerdere exemplaren te zien zijn. Van rijk verluchte handschriften met honderden miniaturen tot de soberdere gebruiksboeken met randglossen. In een middeleeuws schrijfatelier komt de wereld van Van Maerlant op deze tentoonstelling tot leven. Aanleiding voor de tentoonstelling was het verschijnen van de publikatie van Frits van Oostrom, Maerlant's wereld.
Adres: Prinsessegracht 30, Den Haag. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur; zaterdag, zon- en feestdagen van 12.00-17.00 uur.
Portret van Jacob van Maerlant in Der naturen bloeme (uit: D. Hogenelst & F. van Oostrom, Handgeschreven wereld (Amsterdam 1995), p. 90.