Catalogi
Vandaag ontving ik (heel toepasselijk voor een contact tussen bibliofielen), op een briefkaart (ub Utrecht) met de reproduktie van een prachtige miniatuur uit Boethius' De consolatione Philosphiae, een streng teken van de redactie dat het weer tijd is voor het volgende nummer. De regelmatige lezers van mijn rubriek weten wel dat ik meer brieven ontvang. Onlangs nog één van de antiquaar Paul Abels (abels) die niet alleen verkoopt, maar samen met Georg Hartong een boek schrijft over literatuur, literaire evenementen en literatoren uit alle tijdperken in Enschede. Hij roept iedereen, die nog iets obscuurs over dit onderwerp uit deze plaats weet, op, dit bij hem te melden. In september hoopt hij het boek in de etalage te hebben liggen.
Ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. P.F.J. Obbema, conservator westerse handschriften van de ub Leiden, verschenen er een drietal boeken. In een ervan schetst de kerkhistoricus G.H.M. Posthumus Meyes de geneugten en verschrikkingen van het ‘bladeren in catalogi’. Het gaat niet alleen over ‘onze’ catalogi, maar ook over spannende (soms tot niets leidende) ontdekkingsreizen in die van niet-koopbare collecties. Zijn verslag eindigt met het verhaal over de ontdekking, in de ub Amsterdam, van een anoniem pamflet, geschreven door Hugo de Groot.
Tijdens een wandeling door hartje Utrecht kwam ik Achter Sint Pieter bij het voormalige veilinghuis der notarissen, tegenwoordig een prachtig onderkomen voor Iris van Daalen met haar antiquariaat Acanthus. Zij beheert, naast een paar speciale collecties, een fraaie algemene voorraad. Hierin vond ik onder andere een encyclopedie over London uit 1937. In haar catalogus zien we titels als: Herman A. Vos, Het ABC van het Naziregiem, 1945 en Frances H. Low, Queen Victoria's Dolls, London 1894 (acant/26 en 79/f75,- resp. f475,-). Vos dicht: ‘A is Adolf de bron van alle ellende, B zijn de beulen’ etc; het boek over de poppen met 40 gekleurde litho's lijkt mij aardiger.
Bart Gerritsma schrijft regelmatig in de Boekenpost; laatst (in de nrs. 20 en 21) over antiquariaten in Tokio. Zijn catalogi zijn sinds nr. 31 een soort kruising tussen verkoop- en veilingcatalogi. De in de catalogus genoemde prijzen moeten als richtprijzen beschouwd worden. Het is mogelijk te bieden: het boek gaat naar de hoogste bieder. Een soort tawarren; of geldt dit experiment alleen voor de Aziatische boeken? De leverprijs voor de catalogi is f10,- per twee exemplaren.
In 1993 verscheen Johann Joachim Winckelmann - Een portret in brieven, geselecteerd en geannoteerd door H.L. Dolen en E.M. Moormann, waarvan de prijsbinding - zoals dat heet - thans is opgeheven. Het boek laat ons kennismaken met een deel van de epistolaire nalatenschap van deze grondlegger van de kunstgeschiedenis van de klassieke wereld. Van sommige brieven is de datering niet geheel zeker; duizenden kwamen via Rome en enige activiteit van Napoleon uiteindelijk (in de war) in Parijs. In het laatst verschenen nummer van Philobiblon (maart 1996, p. 40-56) beschrijft Marianne Bockelkamp over de rol van het watermerk-onderzoek bij het op chronologische volgorde krijgen van de Winckelmann-papieren in de Bibliothèque Nationale. Overigens bevat het nummer ook, zoals gebruikelijk, drie bladzijden informatie betreffende catalogi.
A.A. Sanders van de Minotaurus Boekwinkel (Sint Antoniesbreestraat 3d, 020·6227748) biedt een catalogus (Lijst 3) aan van Boeken over Boeken; hierin ook enige antiquarische. Na de tentoonstelling over 20 jaar De Avalon Pers, is er thans bij Minotaurus een overzicht van de Eikeldoorpers van Doortje de Vries. Beide tentoonstellingen worden begeleid door een prachtig uitgevoerde bibliografie.
Tot slot. Nieuw is Derlon Reizend Boekencircus uit Apeldoorn (derlon) met als catalogus geactualiseerde computer print-outs. Door de verkoop is de nummering van het aanbod niet meer doorlopend, zodat het, anders dan door tellen, niet goed mogelijk is om het aantal nummers aan te geven.
J. Ayolt Brongers