Catalogi
Over de geschiedenis van Amersfoort en het omliggende Eemland zijn diverse boeken geschreven. Een daarvan is het in 1878 verschenen boek, eigenlijk kroniek, door W.F.N. van Rootselaar over de periode 777-1580. Omdat het, soms zeer lange citaten uit de Resolutieboeken bevat, is het impliciet een gedrukte ingang op dat deel van het Gemeente-archief en daarom belangrijk. Het boek is echter indertijd typografisch zo slecht verzorgd dat het nagenoeg ontoegankelijk is; eindeloos bladeren levert een toevalstreffer op. De index is van slechte kwaliteit, de typen zijn afgereden en de inkt is grijs. Het boek heeft geen inhoudsopgave. Kortom ellende! De elektronica bracht uitkomst. In de laatste maanden ben ik bezig geweest om het belangrijkste deel, ongeveer de helft van het boek, te scannen om het zo om te zetten in een WordPerfect-tekst. Automatisch werden toen een alfabetische index en een retrograde index door de computer gemaakt: dit deel van het boek is nu fraai ontsloten (middels de zoek-functie F2 van WordPerfect) en het archief is er toegankelijker op geworden.
Het Eemland wordt beschreven in een landgedicht door Pieter Pijpers: Eemlandsch [zonder ‘e’] Tempe, of Clio op Puntenburgh, Amsterdam 1803 (FORUM 103/744/f13.500, -). Een enorme prijs, maar het gaat hier dan ook om een present-exemplaar voor Lodewijk Napoleon met de afbeeldingen in verschillende staten waarvan sommige zelfs op zijde. Het is gebonden in een rood marokijnen band. Het boek is afkomstig uit de bibliotheek van de in 1994 overleden collectioneur W.E.J. Tjeenk Willink te Zwolle. Zijn verzamelgebied besloeg Zwolse en Deventer manuscripten en vroege drukken, de provincie Overijssel, geschiedenis en (toegepaste) kunst, literatuur en boeken over boeken. De catalogus, met een inleiding, is een eerbetoon aan deze verzamelaar. Dit gebeurt in Nederland incidenteel; in dit geval is echter de uitvoering, met enige illustraties, perfect; we krijgen een goed beeld van deze liefhebber. Antiquaar, gefeliciteerd en bedankt! Een gevolg van het in zijn geheel aanbieden van de bibliotheek is, dat er ook ‘gewone’ boeken tussen zitten voor heel schappelijke prijsjes tussen de f 20, - en f 75, -. Dat geldt natuurlijk niet voor de getijdenboeken en incunabelen.
We gaan van psychisch naar fysiek warmere gebieden. Antiquariaat Batavia biedt aan Tien jaar Japansch gewroet in Nederlandsch-Indië; een publikatie van de Regeering van Nederlandsch-Indië uit 1942 door de Landsdrukkerij te Batavia. Bijna de gehele oplage werd begrijpelijkerwijs vernietigd zodat het boek schaars is (BATAVI 35/355/f 425, -).
Iets heel anders. Antiquariaat De Robijn te Harlingen biedt meer dan 1000 stripverhalen aan. Adepten van Lucky Luke, Asterix, Tom Poes, Clowntje Rick, Dick Bos (reprints: f 14, -), Flipje (het fruitbaasje uit Tiel), Kappie, Kick Wilstra, Kuifje en Tarzan: snelt henen.
Het antiquariaat Bavink uit Baarn brengt een hommage aan Willem Frederik Hermans; hij biedt o.a. aan zijn debuut Conserve, Amsterdam 1947 (BAVINK 46-48/1671/f 275, -). Niet alleen is het eigen werk vertegenwoordigd, maar ook studies (zoals van zijn bibliografen Franssen en Delvigne, en van Zuidinga met zijn ‘Anekdotes’) over hem zijn in het aanbod vertegenwoordigd.
Om bijna af te sluiten: Die Schmiede (SCHMIE) brengt een catalogus uit, die in feite een bibliografie (iconografie) is. Al het illustratie-werk van Kurt Löb (Berlijn 1926) is er in opgenomen; als het echter niet leverbaar is, is geen prijs aangegeven. Dit laatste komt zelden voor.
Tot slot. Wie weet komen we nog eens achter de betrekking die er is tussen Leo en Emile Kerssemakers. Ze hebben beiden hun zaak, (ALFAGR) en (KERSSE), in Grave aan de Brugstraat 5 met hetzelfde telefoonnummer. (ALFAGR) is slechts per postbus te bereiken; (KERSSE) heeft als postcode 5361 GT. Beetje intrigerend.
J.A. Brongers