Catalogi
De maand maart 1995 stond in het teken van de Book and Printfair in de RAI; een aantal catalogi is speciaal voor ‘Amsterdam’ gemaakt. Op vrijdag 10 maart heb ik er een dag gesneupt. Het aantal bezoekers was nauwelijks groter dan het aantal standhouders, waardoor het er (van mijn standpunt bezien) zeer gezellig was. Ik houd niet zo van die grote elkaar-verdringende groepen mensen. Er was gelegenheid om eens met elkaar te spreken. Een voorbeeld van de rust was wel dat ik op die dag om 14.00 uur (!) een van de antiquaren jatmoos kon verschaffen. Ik kan me voorstellen dat er van hun kant misschien enige teleurstelling omtrent het bezoek en de koopactiviteit was; ik heb leuk gekocht en ik ben thuis tevreden van mijn buit gaan genieten.
Gert lan Bestebreurtje (BESTEB) uit Utrecht heeft zich op het uitgeverspad begeven met het Lexicon of Foreign Artists who visualised Indonesia 1600-1950 door Leo Haks en Guus Maris (intekenprijs f 350,- ; later f 400,- + porto). Het bevat materiaal van ca. 3000 artiesten (biografie, referenties, musea en afbeeldingen).
Een van mijn favoriete naslagwerken is The Dictionary of Imaginary Places door A. Manguel en G. Guadalupi (London & New York 1981). Hierin worden in alfabetische volgorde met tekst, kaarten, plattegronden en andere afbeeldingen fantasie-landen en -plaatsen uit de wereldliteratuur beschreven. Utopia en Brobdingag hebben er hun plaats. Een ander lemma is gewijd aan het in 9560 voor Christus in de oceaan verdwenen Atlantis. Wilt u echter meer weten dan biedt Kerssemakers te Grave u nu de mogelijkheid; zijn maandbulletin nummer 3 is nagenoeg geheel gewijd aan diverse aspecten van dit land met zijn hoogontwikkelde cultuur. Diverse afleveringen van het tijdschrift Atlantis zijn verkrijgbaar (KERSSE 3/4-17/à f 10,-). Verder is er A. Bessmertny, Das Atlantisrätsel. Geschichte und Erklärung der Atlantishypothesen (Leipzig 1932) (KERSSE 3/26/f 45,-). E. Georg biedt ons in een serie opstellen de Atlantis-Hypothese en, niet te vergeten, de Atlantis-Tatsache (Leipzig 1930) (KERSSE 3/40/f 60,-). Wat ‘fouter’ zal uit 1937 Atlantis, die Urheimat der Ariër zijn (KERSSE 3/85/f 40,-). Het is zeker niet alleen een Duits thema zoals blijkt uit G. Poisson, L'Atlantide devant la science. Étude de préhistoire, Paris 1953 (KERSSE 3/64/f 45,-). H. Wieland ziet het weer wat groter: Atlantis, Edda en Bijbel worden in 1925 tot 200.000 jaar (toe maar) wereld cultuur aaneengesmeed (KERSSE 3/84/f 60,-); Von Däniken avant la lettre. Overigens voor liefhebbers, en daartoe reken ik mij, een kostelijke collectie.
Sumba Indah uit Den Haag bood in zijn catalogus over zeevaartgeschiedenis publikaties aan over zeebiologie en microscopie. Zo verwierf ik wat jaargangen van zo'n typische Engelse club The journal of the Quekett Microscopical Club (SUMBA 10/63/f50,-). Een weekendje lezen over een aantal enthousiaste microscopisten, zoals alleen good old Engeland die kan voortbrengen.
Tot slot maak ik degenen die het Latijn nog als lingua franca gebruiken, attent op Carolus Egger, Lexicon recentis latinitatis, (Vol I A-L), Libreria editoria Vaticana, 1992. Hieruit kan men o.a. leren dat een ‘cover-girl’ in het hedendaags Latijn exteriosis paginae puella is (VERZWE 32/98/f 90,-). In het land van Cicciolina, waar porno-sterretjes parlementslid kunnen zijn, is dit inderdaad nuttige informatie. Helaas laat de catalogus-maker mij in het ongewisse of de dictionaire-makers bij het lezen voor de opbouw van hun woordenbank ook aan de center-fold toekomen.
J.A. Brongers