Catalogi
Rond kerst en de jaarwisseling zijn er weer veel catalogi verschenen. Qua uitvoering even gevarieerd als het leven zelf: van prachtig verzorgde lemmata met een boektitel als trefwoord tot handgeschreven exemplaren met elementaire informatie. Fijn om er, opgerold in een luie stoel, in te lezen en soms iets uit te bestellen. De andere tussen-dagen heb ik doorgebracht met het elektronisch scannen van een negentiende-eeuws boek met veel, om diverse redenen bijna ontoegankelijke, informatie; na nog enig editeerwerk zal het straks modern ontsloten zijn.
Thematisch gezien zijn drie catalogi van twee antiquaren opvallend; er worden oude kranten en tijdschriften in aangeboden. Allereerst is daar bij antiquariaat Bart Gerrits (GERRIT) het tijdschrift De Staatsman of onpartijdige redeneringen etc etc, het blad begon in 1778 één- of tweemaal per maand te verschijnen. Over de periode 1779-1784 zijn 53 nummers aanwezig. De meeste kosten f 45,-; enkele f 25,-. Ook biedt dit antiquariaat in een andere catalogus de Courier du Bas-Rhin aan. Van deze, op woensdag en zaterdag te Kleef
uitgegeven, Franstalige krant zijn 70 nummers uit het jaar 1769 aanwezig. De prijzen variëren van f 8,- tot f 35,-; de meeste zijn f 16,-. Tot slot is er de catalogus met een aanbod van achttiende- tot twintigste-eeuwse periodieken met diverse verschijningsfrequenties; hierin echter ook een boek als: E. Hatin, Les gazettes de Hollande et la presse clandestine aux XVTIe et XVJlle siècles, Paris 1865, op ‘Papier de Hollande’ (GERITS 7/66/ f600,-).
Een ander themaatje wordt gevormd door de catalogi van Martayan Lan uit New York (LANMAR), Francis Edwards uit Hay-on-Wye (EDWARD) en van The Traveller's Bookshelf uit Bath (TRAVEL): reizen en exploratie. Bij hen zijn veel titels voorzien van enige (korte) informatie.
Vervolgens noem ik het jaarwisselingsgeschenk van antiquariaat Henk van der Burg (BURG) over de, in Dordrecht geboren, boekverzorgster Ella Riemersma (1903-1993). Het alleraardigste, eenvoudig uitgevoerde boekje bevat een korte biografie en een voorlopige oeuvre-catalogus.
Ook vermeldenswaard is de start van een antiquariaat door de achterkleinzoon van Frederik Muller (1817-1881) in Tietjerk: Antiquariaat De Ark (ARK). Inmiddels heeft hij twee catalogi, met uitvoerige inleidingen over de aangeboden boeken en kaarten uitgegeven.
Op het gebied van de ‘kleingrafiek’, met name over het ex-libris, biedt het antiquariaat In deRoozetak (SOUVER) boeken en informatie aan. Het vermeldt een Internationaler Exlibris- Wettbewerb (de inzendtermijn eindigt: 30 juni 1995) en het geeft inlichtingen over het tijdschrift Bookplate international en over deel 15 van de Encyclopaedia of the Art of the Contemporary ex-libris.
Als deze aflevering van De Boekenwereld u bereikt, dan is de Antiquariatsmesse te Stuttgart voorbij; ik vermeld hem volledigheidshalve. Evenmin op tijd ben ik met de Messe te Leipzig (23-26 maart 1995). En weer niet op tijd ben ik met de aankondiging van de Midwinterboekenberg (onderwerp: judaica) met klezmermuziek op zondag 19 februari 1995 in de Beurs van Berlage en georganiseerd door de onvermoeibare Heske Kannegieter.
J.A. Brongers