Catalogi
Ik verliet u de vorige maal op weg gaand naar Madrid en Toledo. In de omgeving van de eerstgenoemde stad bezochten we de, welhaast middeleeuwse, bouw van een grote kerk door pater Justo te Mejorada del Campo. Zonder bouwvergunning, zonder bouwtoezicht, zonder bouwtekeningen en zonder echte veiligheidsmaatregelen ontstaat daar een grote kerk waarbij men gebruik maakt van afvalmateriaal. Al naar gelang van wat er binnenkomt - een lading betonijzer, marmerbrokken, cement of steen - wordt er verder gewerkt aan een bepaald onderdeel van de constructie. Fascinerend!
Naast het Prado ligt de ingang van een werkelijk prachtige botanische tuin. Midden in de stad treffen we eekhoorns aan en een tentoonstelling over ‘Plantenfysiologie en DNA’. Naast de (niet toegankelijke) achteringang van deze tuin (aan de Calle de Claudio Moyano) is een Feria de Libros. Deze markt bevindt zich als het ware tussen het deels in een plantenkas veranderde zuidelijke Atochastation en de botanische tuin. Er zijn 30 genummerde, aardig gevormde, houten huisjes met twee deuren (‘in’ en ‘uit’; het inwendige van zo'n huisje is tamelijk smal) en een uitstalruimte daartussen. Zij zijn voorzien van het Madrileense gemeentewapen en ervoor zijn tafeltjes om de uitlegruimte nog wat te vergroten. Zoals in het buitenland gebruikelijk is, bestaat het aanbod overwegend uit boeken in de landstaal; een Duitstalige Baedeker uit 1914 ligt er wat verdwaald tussen. Er zijn veel betrekkelijk recente pocketboeken; enkele huisjes zijn min of meer gespecialiseerd: muziek, tuinboeken en negentiende-eeuws materiaal.
Via Parijs, waar we de bouwput van de Trés Grande Bibliothèque achter het Gare d'Austerlitz en een tentoonstelling over het kind in het middeleeuwse boek in de oude Bibliothèque Nationale bezochten, ben ik terug bij de catalogi in Nederland.
Daar valt het boekje Not in Kress, Not in Goldsmiths, Not in Einaudi (GERITS 66) op. Dit zo getitelde aanbod met 147 nummers roept even - de opgenomen boeken bestaan echter echt - een herinnering op aan de Catalogue d'une très-riche mais peu nombreuse collection de livres provenant de la bibliothèque de feu Mr. le Comte J.-N.-A de Fortsas uit 1840. De Fortsas-catalogus bevatte in totaal 52 uiterst zeldzame titels die zelfs niet voorkwamen in de toen vigerende editie van de bibliograaf Ch. Brunet, Manuel du Libraire. Veel gerenommeerde collectioneurs of hun vertegenwoordigers kwamen op de veilingdag naar Binche bij Bergen (België) om hun slag te slaan; toen bleek het een alleraardigste literaire grap te zijn geweest, om de draak te steken met de jacht op zeldzaam wild.
In september verscheen er een tweede editie van het Duitse Antiquariate im Börsenverein des Deutschen Buchhandels; Ein Verzeichnis der Anschriften mit Angabe der Spezialgebiete. Het is een handig smal boekje van 100 pagina's om mee te nemen tijdens het sneupen. Het bevat een index met opklimmend Postleitzahl zodat gemakkelijk tochtjes uitgezet kunnen worden.
In het kader van de adressen maken we u nog attent op de verhuizing van het antiquariaat Gerritsma te Amsterdam, de Griffel van Hasselt naar het boekendorp Redu en van het muziek-antiquariaat Kuik te Voorschoten.
Tot slot: op zondag 19 februari 1995 is er de midwinterboekenberg in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage te Amsterdam; hier zal speciale aandacht aan judaica besteed worden. Er zal een tentoonstelling zijn van de boeken die Anne Frank in het Achterhuis las. Een en ander wordt georganiseerd, met levende klezmer muziek, door de KAN (020-6275794)
J.A. Brongers