Catalogi
In de afgelopen periode ontving ik twee catalogi van grote verkooptentoonstellingen: die van Amsterdam (15th International Antiquarian Book and Print Fair) van 29 september tot en met 1 oktober 1994 en die van Keulen (9de Antiquariatsmesse) van 4 tot en met 6 november 1994. Hier concentreren we ons op het regelmatig thuis komende aanbod, maar ook deze catalogi staan nagenoeg alle in het teken van ‘Amsterdam’.
Een kleine opmerking over sommige catalogi moet mij van het hart. Ik begrijp volledig dat deze produkten naast een druk bedrijf zijn ontstaan en dat er een grens is aan de tijd die er aan besteed kan worden. Zij moeten ook als efemeer werk beschouwd worden. Ik verlang dan ook geen ‘private press’ kwaliteit, maar een aantal (‘nee, we noemen geen namen; namen noemen we niet’) werken volgens mij door hun uitvoering contra-produktief.
Ik noem: slecht stencil- of print-werk, te veel smalle letters op een lange regel, te kleine interlinie, raar inspringen, teveel of geen spatie tussen beschrijving en prijsopgave, geen typografisch onderscheid tussen auteursnaam en boektitel, geen inhoud en tenslotte geen tussenkopjes of nummering van de kavels. Het geheel ontaardt dan in een soort, in het elektronica-tijdperk onnodige, letter- brei. Bij de meeste, gelukkig, is alles een lust voor het oog en is er zelfs een aantal indexen of een lezenswaardige inleiding of verhaal. Dan geniet ik.
Een met liefde en eenvoudige middelen goed uitgevoerde Carmiggelt-catalogus komt van Hinderickx en Winderickx. Men vindt er Speciaal voor u. Een klein feestgeschenk van Het Parool 30 delen (1952-1980) (HINDER 10/40/f 1250,-). Mijmerend vraag je je af, wat er nu aan de 1956-editie zo ernstig mislukt was, dat de oplage nagenoeg geheel vernietigd is. Desalniettemin is dit jaar 1956 ook los te koop (HINDER 10/2/f 195,-). Een tweetal kennelijk eenvoudiger versies van dat jaar zijn goedkoper (HINDER 10/45,46/f 55 - en f 65,-). Enfin, kennelijk een gecompliceerde materie.
Een gevarieerde catalogus komt van de Haagse firma Meemelink. Over het ontwerp van tuinen en landschappen biedt hij 46 titels aan; in prijs variërend van f 1250,- Bienfait, Oude Hollandsche tuinen, 1943) tot f 25,- (het bekende Heemschut-boekje van Bijhouwer). Temidden van de Cryptogamen bevindt zich een aantal boeken over paddestoelen. Ik noem: K. Ludwig, Wie schütze ich mich vor Pilzvergiftung? 1914 (MEEMEL 15/593/f 30,-). Een nuttig werkje in een land waar paddestoeleneten meer tot de traditie behoort (of, gezien de zure regen, behoorde) dan in Nederland. De plant in de kunst is niet vergeten: Lottlisa Behling, Die Pflanzen in der mittelalterlichen Tafelmalerei, 1957 (MEEMEL 15/630/f450,-).
Over kunst gesproken. De catalogus Art, art & art van de Slegte bevat werk van na 1960. Op p. 80 en 81 vindt de lezer dertien artikelen en tentoonstellingscatalogi van Richard Long uit Edinburgh, Madrid, Chicago, London en Amsterdam. Zij zijn tot stand gekomen tussen 1968 en 1990; de prijzen variëren van f 20,- tot f 100,-. Er zijn veertien teksten over ‘graffiti art’ of ‘spraycan art’ voor prijzen van f 10,-tot f 75,- (p- 54 en 55). Alle onderwerpen of kunstenaars op alfabetische volgorde.
Het Haarlemse antiquariaat Rödner biedt 355 nummers erotische fictie aan, maar ook hechter doortimmerd (alhoewel debunking heeft ook hier toegeslagen) werk van Magnus Hirschfeld, Sigmund Freud en Gustav Jung. De maatschappelijke impl[Caties van het catalogusthema in de vroege jaren dertig worden in Die Frau in Politik und Beruf (uitgave van de Sozialdemokraten) (RÖDNER 4/591/f 70,-) behandeld. Het antiquariaat heeft de intentie om zeer binnenkort een vervolg op deze catalogus uit te geven.
Die Schmiede biedt in haar 50ste catalogus fraai drukwerk met illustraties aan. We noemen hier slechts: een complete reeks (een kleine encyclopedie) van Tribüne der Kunst und Zeit (1919-1923) (SCHMIE 50/394/ f3500,-) en William Shakespeare, The Poems, de editie van de Kelmscott Press uit 1893 (SCHMIE 50/553/f2700,-).
Op de valreep arriveert het tweede deel van The Children's World of Learning (FORUM 100-2). Mijn vrouw en ik vertrekken nu naar Madrid en Toledo. Wij zijn er nooit geweest en zeer benieuwd.
J.A. Brongers