Tentoonstellingen
Sierpapier in het Rijksmuseum
Van 5 november 1994 t/m 12 februari 1995 wordt in het Rijksmuseum een tentoonstelling gehouden waar allerlei soorten sierpapier te zien zullen zijn zoals marmer-, sits- en brocaatpapier. Deze bonte, kleurrijke bladen zijn vooral tijdens de achttiende en de negentiende eeuw met uiteenlopende procédés vervaardigd.
Marmers worden in ons land al vanaf het begin van de zeventiende eeuw gemaakt; sits-papier werd vanaf 1735 in Duitsland, maar ook in ons land, Italië en Frankrijk gefabriceerd. Brocaatpapier was een typisch Zuid-Duitse aangelegenheid en werd vanaf ca. 1700 vooral
Brocaatpapier door Paul Reimund (Neurenberg) uit ca. 1785 met beroepen zoals de drukker van grafiek (rechtsboven), de boek-drukker (rechtsonder) en in het midden de papiermaker (collectie Waller, Rijksprenten-kabinet, Amsterdam).
in Augsburg, Neurenberg en Fürth geproduceerd.
Sierpapieren zijn niet alleen gebruikt als schutbladen van boeken maar ook als omslagen van niet al te omvangrijk drukwerk zoals dissertaties, partituren, traktaatjes en gelegenheidsgedichten. Sierpapier werd eveneens gebruikt om er portefeuilles, dozen, foudralen en zelfs kisten en meubels mee te beplakken.
Tijdens de voorbereidingen voor deze tentoonstelling zijn in diverse musea in ons land en bij particulieren grote collecties sierpapier ontdekt. Uit die tot nog toe onbekende verzamelingen en uit de collectie van het Rijksprentenkabinet wordt deze winter een mooie selectie getoond. Enkele zeldzame bladen en monsterboeken die in Nederland niet voor