Catalogi
Een nieuweling in catalogusland is Peter Sey (SEY) te Rotterdam met een, zoals hij zegt, ‘nul’-nummer waarin hij Engelstalige, overigens geen specialisatie, boeken aanbiedt. Hij is al negen jaar bezig en nu is daar zijn eerste catalogus.
Het Scheepvaartantiquariaat De Stormvogel te Siegerswoude (STORM) beperkt zich, ondanks de naam, ook niet; naast maritieme boeken voert de firma ook topografie, judaica, folklore en kinderboeken. Swertz uit Utrecht brengt Nederlandse literatuur. Zijn lijst wordt aangevoerd door Aafjes, gevolgd door Achterberg (23 nrs.) en vier nummers Achterbergcommentaar. Halverwege komen we veertien nummers Hermans tegen. Tegen het einde, tussen Verwey en Veth, anderhalve pagina Vestdijk. De catalogus wordt besloten met Het Zonnelied van Achnaton in de vertaling van A. de Buck; het is een uitgave van de Stichting De Roos (SWERTZ 90/647/f 90,-). Nagenoeg alle aangeboden boeken hebben gemeen dat het eerste drukken, dan wel op andere wijze typografisch bijzondere uitgaven zijn.
Als bijzondere uitgave vermeld ik hier ook nog: Christopher Marlowe en George Chapman, Hero and Leander, London, Elkin Mathews en J. Lane, 1894 (band ontworpen door Charles Ricketts) (SCHMIE 48/492/ f 2400,-).
Twee catalogi vol naslagwerken. De in Folkestone gevestigde firma Dawson concentreert zich deze keer op bibliografisch materiaal in het algemeen, terwijl het in Boston gevestigde Ars Libri naslagwerken op kunsthistorisch gebied aanbiedt. De catalogus van Dawson bevat oude veilingcatalogi, oude en nieuwe publikaties, eventueel als reprint. Te midden van beredeneerde museum- en tentoonstellings-catalogi heeft de Bostonse firma het complete Handbuch der Kunstwissenschaft (ARSLIB 90/327/$750.00).
Grappig is om in één catalogus de volgende werken te vinden: G.A. Brongers (oom), Nicotiana tabacum, 1964 (CHARBO 37/1738/ f 150, -), E.H. Brongers (verre neef), Grebbelinie 1940, 1974 (CHARBO 37/2141/f 20, -) en J.A. Brongers (uw verslaggever), 1833: Reuvens in Drenthe, 1973 (CHARBO 37/1783/f 50,-).
Om de grote variatie in het boekenaanbod te laten zien, noem ik: E.M. Meijers, Het Ligurisch erfrecht in de Nederlanden, Haarlem 1929-1936, 3 delen (BONSET 210/1235/f 180, -) en M. Meinzer, Der französische Revolutionskalender (1792-1805), Planung, Durchführung und scheitern einer politischen Zeitrechnung, München 1992 (SPHINX 19/233/f 45,-).
U kunt deze variatie ervaren door catalogi door te ploegen; U kunt ook antiquariaten bezoeken. Op jacht gaan. Een handig hulpmiddel daarbij is de publikatie Boekenvondst 94, nu voor de derde maal samengesteld door Jelle Samshuizen te Wageningen. De kwaliteit en de toegankelijkheid van de daarin genoemde antiquariaten wisselt echter sterk. U zult dat zelf moeten ervaren; de firma's mogen zichzelf aanmelden en er staat geen Guide Bleu/Michelin-achtige organisatie achter. Tot slot: ik ben van mening dat de vrijheid van drukpers een machtig goed is; de vermelding echter van de Boekerij Collegium Iatrosophicum als antiquariaat te Den Haag (p. 89) lijkt mij na alle door de eigenaar veroorzaakte ellende toch wat ondoordacht.
■
J.A. Brongers