Catalogi
Aan het eind van de vorige aflevering van deze rubriek groette ik u, bijna op weg naar Rome. Terug, mijmer ik nog even na over de daar door mij en mijn echtgenote bezochte antiquariaten. Goed punt van uitgang voor een dergelijke queeste is de Piazza Venezia met het grote witte monument voor Victor Emmanuel II. Er is daar een groot stadsbusstation; dus uit alle stadsdelen gemakkelijk bereikbaar. De hoofdstraat van het Barok-Rome, de Corso, komt er op uit.
We wandelen de Corso naar het noorden op in de richting van de Piazza del Popoio. Bij de Piazza Colonna is een onder de Corso lopende doorgang (sottopassaggio) met een reeks handelaren in antiquarische en tweedehands boeken. Even daarvoor is er rechts (Via dell' Umiltà) een straatje met het antiquariaat Ex Libris (no 77A). In beide zaken is de communicatie moeilijk, men spreekt uitsluitend Italiaans, maar met enige goede wil kom je er uit.
Even voorbij de Piazza Colonna ga je naar rechts de Via Tritone in. Een grote straat naar links is de Via Sistina; op nummer 23 (eerste étage) is de firma Rappaport gevestigd. Men spreekt daar uitstekend Engels, de boekenvoorraad is er echter uitsluitend via een kaartsysteem toegankelijk. In de boekenkasten zelf is, de eigenaar bevestigt dit volmondig, geen systeem te ontdekken.
Terug naar de Corso. We gaan nu bij de Via Condotti (de mooie winkelstraat met Café Greco) naar links. Even doorlopen in het verlengde van de Condotti en dan komt rechts de Piazza Borghese met een 15-tal stalletjes en aardige mensen, waar van alles op het gebied van boeken en prenten ligt. Het verlengde van de Condotti verder uitlopend zie je links de Via della Scrofa, waar op nr. 58 de firma Dotti (Frans sprekend) gevestigd is. Naast enige moderne boekhandels was dit ons revier; binnen een klein gebied kun je zo leuk sneupen.
Zoals gebruikelijk in het buitenland is 97% van de aangeboden boeken in de landstaal. Voor de, vaak in het internationaals geschre ven, vakboeken is dit niet erg. Wij kwamen thuis met een tiental in de drie moderne talen en in het Italiaans geschreven boeken. Al met al, zeker voor een vakantie, zeer bevredigend!
Nu snel naar de harde werkelijkheid van Nederland. Er zijn weer enige (kleine) adresveranderingen (SILVER en STEINE) en zelfs een naamsverandering (HUUSSE) wordt Aquila.
Het al bestaande antiquariaat Librij International te Haarlem (LIBRIN, niet te verwarren met LIBRIJ) manifesteert zich thans voor het eerst met een catalogus. Opvallend in deze maiden-catalogue zijn twee Middelnederlandse verluchte getijdenboeken gedateerd 1454 resp. ca. 1480 (LIBRIN 1/1 resp 2If 32.500,- resp. f 90.000,-).
We heten ook welkom het Antiquariaat Demian te Antwerpen; de eigenaar heeft zorgvuldig het door hem aangeboden aantal pagina's geteld; dit leverde hem de titel van zijn eerste catalogus: 82.476 pages, a first catalogue (ik beperkte me tot DEMIAN 1/252 nrs.).
Ook uit het puur grafische antiquariaat ontving ik een nieuwe catalogus: Lucas Masterprints zond mij zijn catalogus 2 met houtsneden ontstaan tussen 1900 en 1980 (LUCAS).
De wordprocessor doet meer en meer zijn invloed gelden. Steeds vaker wordt de catalogus van een (onderwerp- of naam) index voorzien. Voor een literatuurcatalogus met titels alfabetisch gerangschikt op auteur, is dit niet zo noodzakelijk maar voor catalogi met gemengde onderwerpen of door anderen uitgegeven levensbeschrijvingen of egodocumenten is het handig dat de computer zo'n index helpt maken. Helaas komt het, anno 1993, nog een enkele maal voor, dat er een catalogus verschijnt waarin kop noch staart in het aangebodene valt te ontdekken; een lijst ongesorteerd, toch heerlijk sneupen!
Ten slotte: er is en er komt steeds meer belangstelling voor woordenboeken en naslagwerken. Er is zelfs kortgeleden het Matthias de Vries-Genootschap, met een eigen tijdschrift ‘Trefwoord’, ontstaan. Dit verenigt dergelijke liefhebbers. Paradox speelt daar op in met een catalogus-afdeling van 25 titels (PARADO 14/25 titels/prijzen variërend van f 15,-tot f 180,-).
J.A. Brongers