Catalogi
De jacht in het open veld op boeken heeft, voor mij, een zeer grote charme. Bezoeken aan de boekhandel, de antiquaar, het boekenstalletje, de boeldag of de veiling zijn plezierige elementen tijdens een wandeling op een vrije dag. De jacht in de luie stoel met een aantal catalogi op schoot is anders. Je mist het bladeren in het begeerte-opwekkende boek; het proeven of je het echt wel hebben wil. Je moet het doen met de titel waar je soms nooit van gehoord hebt. Soms: ‘Kost dat nu zo veel?’, ‘Ik kocht het nog, overgens jaren geleden, voor...’. Zo blijf je enige tijd bezig, al aanstrepend en nummers op de omslag noterend. Dan de definitieve keuze, opbellen en horen of je geluk hebt.
Voor het catalogus-overzicht in deze aflevering kreeg ik een tachtigtal exemplaren binnen.
In de afgelopen periode was er een uitnodiging van de firma Gysbers & Van Loon om hun vijftigjarig bestaan in Arnhem mee te vieren; mijn hartelijke gelukwensen! Ik kon er helaas niet komen, op dezelfde, zeer warme, dag vierde Bob de Graaf in Amsterdam namelijk zijn 65ste verjaardag.
Sommige antiquariaten hebben intrigerende namen. Neem Nieuw Gafpa uit Doetinchem. Ik zou wel eens willen weten waar deze van kwam. De firma is uitsluitend per postbus te bereiken; een snel telefoontje is er dus niet bij. Misschien verneem ik het nog eens? Het gaat hier echter om de inhoud van hun catalogus. Bij de bibliofiele uitgaven valt Het Hooglied van Salomo, Amsterdam, W. Versluys, 1905 op (NIEGAF 47/535/f 950,-). Zeer veel goedkoper is L. Schroder, Verzen van de middegaal, Tilburg, Brandon Pers, 1978 (NIEGAF 47/573/f 20,-). Bij de algemene taalkunde vinden we de reprint van de dissertatie uit 1962 van H. Schultink, De morfologische valentie van het ongelede adjectief in modern Nederlands, 1980 (NIEGAF 47/75/f 25,-).
Opvallend is A Gift Catalogue of Fine Books 1992 van de firma E. loseph te London. Ik citeer hier de laatste twee zinnen uit de inleiding: ‘To purchase books like these is joy enough. To receive one is heaven.’ Een fraai werk moet zijn: Sir Walter Scott, The lay of the last minstrel, 6th ed., 1807, met een dubbele voorsnede-schildering; door de bladen van het boek enigszins ten opzichte van elkaar te verschuiven ontstaan achtereenvolgens een ‘landschapje met een kasteel’ en een ‘rivier met een brug’ JOSEPH 1992/121/£ 580). Een mooi associatie-exemplaar is Victoria, Queen, (edited by Arthur Helps) Leaves from the journal of our life in the Highlands from 1848-1861, 1868; het boek is voorzien van een eigenhandige opdracht van de koningin aan Viscount Sidney ‘In recollection of former happy Days.’ (JOSEPH 1992/146/£ 650). In 1861 stierf prins Albert.
In een geheel andere wereld opereert De Rooie Rat die zijn eerste catalogus met antiquarische boeken betreffende de internationale arbeidersbeweging uitgaf. Naast de catalogus geeft deze boekhandel ook de Rooie Rat Berichten en Themalijsten uit. Beide uitgaven signaleren recente literatuur; de themalijsten doen dit per onderwerp (ik ontving Indonesië en Latijns Amerika).
Ars Libri verzond een catalogus in twee delen onder de titel Kindred Spirits, met een deel van de opbrengst worden ‘The Archives of American Art’ gesponsord.
Tot slot wijzen we op een nieuwe vorm van een catalogus: de altijd bijgewerkte print-out. Het Oplettende Lezertje te Amsterdam heeft deze primeur.
J.A. Brongers