Catalogi
In het decembernummer van dit tijdschrift vroeg Anton Gerits zich af ‘Hoe krijgen we ons zo gek?’. Het was een bespiegeling over het treffen van voorbereidingen om aan een beurs of fair deel te nemen. Maar er is meer: iedere twee maanden liggen er zo'n 35 catalogi op mijn schrijftafel. Tezamen worden hierin rond de 25.000 titels aangeboden. De lijst ‘Verschenen catalogi’ is compleet; mijn tekst is slechts het topje van de ijsberg.
Er zijn weer adreswijzigingen. Matthijs de Jongh (JONGH) is van Friesland verhuisd naar de Coehoornsingel in het Gelderse Zutphen. Het muziekantiquariaat Paul van Kuik (KUIK) verhuisde van Amsterdam naar de Sixlaan te Voorschoten; een catalogus wordt gratis op verzoek toegezonden.
De Boekenvriend uit Hengelo (BOEKVR) heeft, ter gelegenheid van zijn eerste verjaardag, een alleraardigst boekje over initiaaldeviezen uitgegeven: Bertus ten Doeschot, Naamspreuken op uitgeversmerken, het kost f 9,50. Het is een begerenswaardig complement van het boekje: Huib van Krimpen, Meestal Uitzonderlijk uitgegeven in verband met het tienjarig bestaan van de Stichting Matrijs.
Binnen de in deze aflevering te behandelen groep catalogi domineren natuurlijk kwalitatief de bijna 100 pagina's van de dertiende European Antiquarian Book & Print Fair. Deze is, als u dit leest, gehouden van 27-29 februari 1992 in de RAI te Amsterdam. De 45 deelnemende antiquaren presenteren in dit boek ieder een tiental titels; de één wat meer, de ander wat minder. Naast prijzen die in de tienduizenden lopen, zijn er ook heel wat (ver] onder de duizend gulden. In ieder geval moet u de volgende keer eens gaan kijken, voor iedere liefhebber is er wat te vinden. Een aantal catalogi staat duidelijk in het teken van deze beurs.
De Librije uit Antwerpen biedt 24 pamfletten uit de periode 1608-1650 aan. Er zijn nog een drietal latere waaronder: J. Hora Siccama, Verslag wegens HET ROPPEN zijnde eene Nieuwe Kunstbewerking waardoor de ligtste en schraalste groenlanden, door het verbran-den der zode tot asch, bemest..., Groningen 1816 (LIBRI] 79/19/Bfrs 400)
Een aardige groep boeken zijn de, in kleine oplage gedrukte, typografisch fraai verzorgde, bibliofiele, uitgaven. De catalogus van Huijer uit Amsterdam bevat zes bladzijden Vestdijkiana. De titels variëren van Allegro innocente gedrukt door Werkman (HUIJER 106/3410/ f 1600,-) tot de tweede druk van Water in zicht, Stols, Helikon, 1940 (HUIJER 106/3559/ f 125,-); een bijzonderheid van de laatste titel is dat de eerste druk bij een bombardement vernietigd werd. De Amsterdamse firma Die Schmiede biedt een werk (Plato, Crito, 1926) gedrukt door de Officina Bodoni (SCHMIE 41/420/ f 1625,-) aan en Johan Souverein uit Beek geeft een map (Mozart en Praag] met vijf kleurenlitho's van de Praagse kunstenaar Jiri Bouda uit (SOUVER 10/1651/ f 75,-). Souverein wijdt ook twee bladzijden aan werk geïllustreerd door Kurt Löb; de prijzen variëren hier van f 15,- tot f 50,-. Antiquariaat De Wilgenroos uit Purmerend biedt een tachtigtal illegale of bibliofiele werkjes aan; antiquariaat Paradox uit Harderwijk een dertigtal illegale.
Een belangrijk element van een boek is de band. Souverein biedt uit de periode 1910-1920 vijftien boekjes aan in een suède lederen band; de teksten lijken mij vaak niet imponerend, maar de boekjes zien er altijd smaakvol uit. Het Parijse antiquariaat Privat / L'Art de voir biedt overwegend twintigste-eeuwse goed verzorgde boeken aan. Zo is daar: Raymond Radiguet, Vers libres, Nogent, Au Panier Fleuri, s.d. [ca 1936] in een donkergroene halflederen marokijnen band; zelfs de zwartwit foto veroorzaakt hebberige gevoelens (PRIVAT 3-91/43/Ffrs 12.000). Verder biedt de Parijzenaar mappen en boeken aan, soms in étui, met tekeningen van Jean Cocteau of etsen door Edouard Chimot.
Er is meer grafiek. Valeton en Henstra bieden werk aan met litho's van Bram van Velde (VALEHE Shortlist/Velde/ f 1800 - en 5900,-). Ruim honderd literaire affiches worden aangeboden door Swertz; hieronder veel tentoonstellingsaffiches van het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum waarvan de prijzen lopen van f 15 - tot f 50 - met enkele uitschie-ters naar f 175 - en f 300,-.
Ars Libri heeft een mooie catalogus (ARSLIB 73) met werken over negentiende-eeuwse kunstenaars. Deze catalogus is gealfabetiseerd op kunstenaar en heeft een zekere bibliografische waarde. In een andere catalogus van Ars Libri (ARSLIB 86) wordt het deel ‘oude en klassieke kunst’ van de bibliotheek van Georges Daux (-1988) aangeboden. De laatste functie van Daux was directeur van de école Francaise d'Athènes.