kunstenaar die vooral als vedute-tekenaar en -schilder naam heeft gemaakt.
Als lid van een Lotharingse kunstenaarsfamilie kreeg Melling een veelzijdige opleiding. Hij leerde niet alleen tekenen, schilderen en beeldhouwen, maar werd ook in de bouwkunde onderwezen. Op negentienjarige leeftijd besloot hij te gaan reizen. Via Italië en Egypte ging hij naar Constantinopel, waar hij achttienjaar verbleef. Eind 1802 keerde Melling terug naar Parijs. Hier werden de tekeningen uitgewerkt tot gouaches. Deze vormden de grondslag voor het plaatwerk Voyage pittoresque du Constantinople et des rives du Bosphore (1806-1819).
(Foto: stichting Atlas van Stolk, Rotterdam)
In 1811 vatte Melling het plan op om een pittoreske beschrijving te maken van het Franse rijk onder keizer Napoleon. Het was een grootschalig project dat twintig jaar in beslag zou nemen, maar dat door de val van Napoleon echter nooit werd voltooid. Hij maakte 36 schetsen van stadspanorama's en landschappen en tekende schetsboekjes vol taferelen van bewoners en hun kleding, gewoonten en gebruiken, met de bedoeling deze later uit te werken in gouaches. Van deze gouaches zijn er zes bekend. Een ontdekking in 1983 van de 36 schetsen en schetsboekjes die Melling op deze reis heeft gemaakt, laat het resultaat van deze ‘Voyage pittoresque aux Pays du Nord’ zien. Tezamen geven zij een uniek beeld van Nederland (en Noord-Duitsland) in 1812.
Melling werkte ook voor Lodewijk XVIII en andere hooggeplaatste personen. Voor die koning heeft hij verschillende gezichten van landgoederen gemaakt, zowel in Engeland als in Frankrijk. De gouache van Huis te Zande in Kloosterzande (Zeeuws-Vlaanderen), recent ontdekt, maakte hij in opdracht van de hertog van Bassano. In de jaren twintig maakte Melling nog drie reizen naar de Pyreneeën. De impressies hiervan zijn in drie schetsboeken neergelegd, die op hun beurt weer zijn uitgewerkt in een album met 72 aquatinten. De tentoonstelling, waarvoor bruiklenen van verschillende musea en particulieren zijn verkregen, biedt een goed overzicht van Mellings werk dat zowel topografisch als cultuurhistorisch buitengewoon interessant is. De expositie kwam tot stand in nauwe samenwerking met Musée Carnavalet te Parijs, waar zij onder de titel ‘Du Bosphore à la Seine’ van 18 mei t/m 19 juli te zien is. Bij de tentoonstelling verschijnt een publikatie van de hand van Cornelis Boschma en Jacques Perot, getiteld Antoine-Ignace Melling (1763-1831), reizend kunstenaar. Prijs f 139,-. Daarnaast is er in het Rijksmuseum een geïllustreerd Reisjournaal (vouwblad) verkrijgbaar, dat de tentoonstelling begeleidt. De prijs hiervan is f 5,-.
Adres: Stadhouderskade 42, Amsterdam.
Te zien van 7 maart t/m 10 mei 1992, dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur; op zon- en feestdagen van 13.00-17.00 uur. ■