Catalogi
De lezers van De Boekenwereld weten dat A.A. Boers - vanaf het allereerste nummer - de rubriek ‘Catalogi’ heeft verzorgd. Na zeven jaar besloot hij de pen neer te leggen. De redactie wist zich door zijn bijdragen altijd verzekerd van een evenwichtige keuze uit het grote aanbod aan catalogi dat zij steeds mocht ontvangen. De redactie bedankt de heer Boers voor zijn bijdragen en heet tegelijkertijd welkom de heer J.A. Brongers, die zij bereid heeft gevonden de taak over te nemen. Hiermee zal een rubriek voortgezet worden die door de abonnees van De Boekenwereld altijd zeer is gewaardeerd. De redactie wenst de heer Brongers veel succes.
Het lijkt me moeilijk om het de lezers van deze rubriek en de onvermoeibare samenstellers van catalogi enigszins naar de zin te maken. Immers mijn keuze uit het grote aanbod van boeken kan slechts een beperkte zijn en de verschillende typen catalogi dreigen niet gelijkwaardig behandeld te worden. Opvallend zijn de typografisch zeer goed verzorgde catalogi met uitvoerige beschrijvingen en fraaie afbeeldingen ontleend aan de aangeboden boeken. Echter, niet minder interessant zijn de catalogi [nagenoeg) zonder afbeeldingen, maar wel met enige toelichting op de aangeboden boeken. De meeste catalogi tenslotte, geven slechts de elementairste bibliografische gegevens en de prijs; het gaat hier vaak om min of meer recente of modern anti-quarische boeken. Ik zal steeds proberen uit ieder van deze groepen enige catalogi te behandelen, zodat het accent niet teveel komt te liggen op de vaak zo aantrekkelijke uit de eer-ste categorie.
De signalering van catalogi in deze rubriek lijkt in zekere zin mosterd na de maaltijd; natuurlijk zullen de aantrekkelijkste boeken verkocht zijn als mijn bijdrage aan De Boekenwereld u bereikt. Het is echter altijd de moeite waard om, zij het laat, te reageren; de praktijk leert dat minder dan 50% van de aangeboden boeken direct verkocht wordt. Tenslotte leert u de aard van de bedrijven die een catalogus uitbrengen kennen.
Zoals gebruikelijk plaats ik na mijn stuk een lijst van verschenen catalogi. Voor ieder daar genoemd antiquariaat vindt u (tussen haken) een lettercombinatie van maximaal zes letters. Deze gebruik ik als verwijzingsmiddel in mijn tekst; achter de lettercombinatie staat het catalogusnummer gevolgd, na een /, door het titelnummer in de betrokken catalogus en, wederom na een /, de prijs. Door dit ‘notatie-systeem’ is het voor mij gemakkelijk om groepen boeken thematisch te behandelen.
Nu ter zake. De firma AioloZ biedt een keur van Nederlandse Letterkunde, van Achterberg tot Van de Woestijne, aan. In een soort centerfold van deze catalogus is een verzameling van zestien stukken, manuscript en druk, betreffende E. du Perron. Deze heeft toebehoord aan de in 1989 gestorven Alex Leclercq, zoon van een Belgische antiquaar/uitgever. De collectie wordt slechts in zijn geheel verkocht tegen een op aanvraag te verstrekken prijs. Los zijn enige Du Perron-edities verkrijgbaar: bv. Hetboozige boekje, eigen beheer (archiefexemplaar Stols), 1926 (AIOLOZ 21/1386/f 850,-) en Multatuli's Naleven, Bandoeng, 1950 (AIOLOZ 21/1390/f 750,-). Voor deze f 750,- krijgt U twee exemplaren. Het ene is de eerste, incorrecte en uit de handel genomen, editie; het tweede exemplaar is de gecorrigeerde uitgave. Vergelijking van de twee exemplaren maakt aannemelijk dat de correctie bestond uit het vervangen van een vel en het toevoegen van een voorwoord en inhoudsopgave. Voor de overige tekst werden de vellen van de uit de handel genomen editie gebruikt, vandaar dat exemplaren van die edi-tie zeer zeldzaam zijn.
Manuscripten van schrijvers blijven in trek: zo is er een getypt A4-tje van W. Brakman aan Noll (sic) Gregoor uit 1961 (HUIJER 103/43/f 85,-) en ook een gedichtje door Harold Acton in een ‘presentation copy’ van H. Acton en L.C. Arlington, Famous Chinese Plays, Peiping 1937 (MAGGS 1133/3/£ 400,-). De laatstgenoemde firma biedt ook een op perkament gedrukt boek aan: Letters from John Ruskin to Rev. F.A. Malleson, M.A., in 1896 uitgegeven door de, we mogen wel zeggen, enigszins beruchte T.J. Wise (MAGGS H33/625/£ 500,-).
Gijsbers en Van Loon heeft al bijna 2000 catalogi uitgegeven. Na de Tweede Wereldoorlog is de firma begonnen met catalogusjes in A6 formaat; mijn vader ontving ze, ik las ze en ik kon er een enkele maal wat uit kopen. Nu vallen nagenoeg wekelijks hun A5-jes in mijn bus. Altijd is er wel wat bij; hier neem ik