Ten geleide
In 1984 verscheen de eerste aflevering van De Boekenwereld, een tijdschrift voor liefhebbers en verzamelaars van grafiek en het antiquarische boek. De redactie kan thans, na zeven jaargangen, terugzien op een succesvolle ontwikkeling van haar blad: het abonneebestand groeide gestaag, de reacties in de pers werden talrijker en positiever.
De afgelopen jaargangen van De Boekenwereld bevatten artikelen over uiteenlopende onderwerpen zoals het antiquariaat van Meijer Elte, de bandomslag van Nescio's verhalenbundel uit 1918, affiches van Cassandre, uitgever A.A.M. Stols, Johan Braakensiek, de politieke tekeningen van Jan Sluyters, het tijdschrift La Caricature (1830-1835) en herinneringen van bibliothecaris Herman de la Fontaine Verwey. Ook werd de geschiedenis van enkele fameuze bibliotheken in ons land behandeld: De Bibliotheca Thysiana, de boekerij van Teylers stichting en de Artis-bibliotheek. Af en toe verscheen er een themanummer, zoals de aflevering gewijd aan de grafiek van Romeyn de Hooghe. Daarnaast bevatte elke aflevering een aantal geregeld terugkerende rubrieken met veilingverslagen, lijsten en recensies van antiquariaatscatalogi, signalering van relevante artikelen in andere, binnen- en buitenlandse tijdschriften, boekbeoordelingen en een agenda met aankondigingen van veilingen en tentoonstellingen op het gebied van boek en prent.
Sedert enige jaren is de (wetenschappelijke) belangstelling voor en het onderzoek naar de geschiedenis van het boekbedrijf en de leescultuur sterk toegenomen. De publikaties die hier het gevolg van zijn, verschijnen echter zeer verspreid, waardoor ze voor vele belangstellenden moeilijk toegankelijk zijn. De redactie van De Boekenwereld meent haar lezerskring geen betere dienst te kunnen bewijzen dan haar blad - meer dan tot dusver - open te stellen voor de vruchten van dit onderzoek. In de praktijk betekent dit dat De Boekenwereld met ingang van de achtste jaargang wordt uitgebreid tot ca. 48 pagina's per aflevering. In de achtste jaargang worden in dit kader onder andere artikelen opgenomen over de verboden vertaling van Henri Barbusse's De Hel, over de boekhandelaar R.C. Meijer, over de nazi-uitgeverij De Amsterdamsche Keurkamer, over het vertaalrecht in de negentiende eeuw, over het schrijversechtpaar Margot en Carel Scharten en hun uitgeverij de Wereldbibliotheek, over de uitgever G.A. van Oorschot en over W.E. de Perponcher.
De opzet van De Boekenwereld blijft overigens ongewijzigd. Het is en blijft een prettig leesbaar, informatief blad over de wereld van het boek. Met name de uitvoerige berichtgeving over de veilingen en het antiquariaat zal gehandhaafd worden.
De Boekenwereld zal ook in de nieuwe vorm vijf maal per jaar verschijnen. In verband met de terreinverbreding is de redactie gedeeltelijk gewijzigd. Met ingang van de achtste jaargang bestaat zij uit: Theo Bijvoet, Hans Hafkamp, J.F. Heijbroek, Lisa Kuitert, F.W. Kuyper, Carla van der Poel, A.G. van der Steur en Jos van Waterschoot. Ook de vormgeving van het blad werd vernieuwd. ■
De redactie