[Bibliografische notities 2 vervolg]
vervolg van p. 101
identificatie en analyse ten behoeve van de retrospectieve Nederlandse bibliografie en tot onderzoek naar het particuliere boekenbezit aan de orde, en ook de waarde van schoolboeken als historische bronnen, de inkooppolitiek van de grote uitgevers en de betekenis die een winkelvoorraad voor het literaire leven ter plekke kan hebben. Het zijn slechts enkele van de vele behandelde kwesties - een indicatie van hetgeen de in de boekgeschiedenis geïnteresseerde hier kan vinden.
Bij de beoordeling van Een menighte treffelijcke Boecken was de jury zich ervan bewust dat de opzet van het boek - een bundeling immers van afzonderlijk publiceerbare studies - de leesbaarheid nadelig zou kunnen beïnvloeden. Dit nu is naar de mening van de jury niet geschied: zij waardeert de manier waarop de auteur de massale hoeveelheid gegevens - en er kan hier toch stellig van ‘weerbarstig’ materiaal gesproken worden - heeft weten te ordenen en in een prettig leesbaar Nederlands heeft weten te schrijven. De uitzonderlijk omvangrijke en gedetailleerde documentatie van de tekst, de verantwoording van bronnen en vindplaatsen en de wijze van presentatie - al met al een ware ‘Fundgrube’ - acht de jury zonder enige reserves voorbeeldig.
Voor de beperking die de auteur zich, wat de bestreken periode betreft, heeft opgelegd, kan de jury gezien de omvang van het nu reeds bijeengegaarde materiaal begrip opbrengen. Van Selms scherpzinnige en duidelijk verwoorde analyses van de verzamelde stof, de wijze waarop hij onvermoede verbanden onder de aandacht brengt, zijn inventieve (doch met de nodige wetenschappelijke reserve gebrachte) conclusies, met daarbij tegelijkertijd een waarschuwing tegen ‘Hineininterpretieren’ dwongen bij de jury bewondering af.
Van Selm is, zoals bekend mag worden verondersteld, niet de eerste die in een afzonderlijk verschenen wetenschappelijke publikatie (met welke doelgroepen en oogmerken dan ook in gedachten) aandacht heeft gevraagd voor het verschijnsel van de catalogus - wij hoeven in dit verband slechts de namen van Frits Lugt, Graham Pollard, Archer Taylor en Paul Raabe te noemen. Wat echter in de ogen van de jury Een menighte treffelijcke Boecken zo bijzonder maakt, is in de eerste plaats dat Van Selm niet alleen
vervolg op p. 116