Berichten
De Vereeniging 175 jaar
De Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels vierde op 19 september haar 175-jarig bestaan. De stichtingsdatum gaat terug op de ‘Acte van verbintenis’. Daarin verbond een aantal uitgevers zich - aan het begin van de negentiende eeuw was een uitgever immers ook nog boekverkoper - gezamenlijk actie te ondernemen tegen mensen die hun uitgaven onrechtmatig nadrukten en zo de houders van het kopijrecht ernstig benadeelden. De Vereeniging trok een advocaat aan om in deze zaken te procederen. En met succes. Elke veroordeling van een nadrukker bracht nieuwe leden, want het nut van samenwerking was duidelijk.
Het 25-jarig bestaan werd gevierd in 1842. Deze datum berustte op een onduidelijkheid: weliswaar was de ‘Acte’ van 1815, maar de eerste jaarvergadering werd pas in 1818 gehouden, met een jaarverslag over 1817. Pas bij de nadering van het 100-jarig bestaan werd de oprichting van de Vereeniging definitief in 1815 geplaatst (zo werd het 75-jarig feest dus in 1892 gevierd).
In de vele jaren van haar werkzaamheid heeft de Vereeniging zich steeds met belangenbehartiging bezig gehouden. Steeds weer gingen er verzoeken naar de Koning: om verbetering van de wetten, die voor het gehele boekenvak van belang waren. De regeling van het recht op de letterkundige eigendom (aanvankelijk niet bij de auteur, maar bij de uitgever), maar ook een wat bizarre zaak als die tegen directeuren op postkantoren die gratis tijdschriften konden versturen en daar een handeltje van maakten. Aan het einde van de negentiende eeuw speelde de Vereeniging een prominente rol, toen in internationaal verband de auteursrechtkwestie besproken werd op de Berner Conventie. Intern zorgde zij voor ondersteuning van behoeftige vakgenoten en hun weduwen en wezen. En voor de onderlinge communicatie: hoewel nog in 1833 een eigen tijdschrift niet noodzakelijk werd geacht, kwam het in 1834 op particulier initiatief opgerichte Nieuwsblad voor den boekhandel na verloop van tijd onder de vleugels van de Vereeniging. Evenals bijvoorbeeld het Bestelhuis (waar het Centraal Boekhuis uit voortkwam). Ook CPNB, Vakopleiding en Speurwerk zijn alle voortgekomen uit de Verbintenis van 1815.
Een internationaal beroemde instelling van de Vereeniging, die van belang is voor ieder die van het boek houdt, is de in 1845 opgerichte Bibliotheek. Deze bevindt zich thans in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam en is openbaar toegankelijk. De Bibliotheek bezit een rijke verzameling over het boek in al zijn facetten: van manuscript tot handelsobject.
Bij het jubileum van de Vereeniging met de lange naam is een jubileumboek verschenen, waarin de rijke geschiedenis in plaatjes wordt getoond. Tot eind oktober wordt in de tentoonstellingszaal van de universiteitsbibliotheek van Amsterdam een tentoonstelling van dit materiaal (met veel negentiende-eeuws drukwerk) gehouden.