Catalogi
De verkoop van de door meesterbinder David Simaleavich opgebouwde collectie Nederlandse bibliofiele drukken uit de laatste vijftien jaar aan Boekhandel De Slegte in Amsterdam haalde de Nederlandse dagbladpers. De catalogus van deze collectie valt tegen. In het voorwoord wordt direct medegedeeld dat ‘de beschrijving noch volledig noch consequent’ is en ‘zo'n beetje zondigt tegen alle bibliografische regels.’ Zo wordt er niets gezegd over de banden die voor het merendeel van de hand van Simaleavich zelf zijn. In de zin ‘Soms ging dat ten koste van vertaler, illustrator, papiersoort en andere typografische gegevens’ moet het laatste adjectief natuurlijk vervangen worden door ‘bibliografische’. De samensteller gebruikt ook ettelijke malen het hybridische meervoud prospecti en weet dus niet dat we in het Nederlands gewoon prospectussen moeten zeggen. Op het omslag van de catalogus staat een gedicht Moderne bibliofilie van Boudewijn Büch. De zesde zin daaruit ‘Verkocht, geruild of duur geveild, raakt 't in een ander duister weer verzeild’ is zeer toepasselijk. De unieke en schitterende collectie van Simaleavich had iets beters verdiend. Veel bibliofiel moois vinden we ook in de tiende catalogus van Kraayenbrink uit Deventer. Twee problemen: Wat betekent de annotatie bij de eerste druk van Lodewijk van Deyssels De kleine republiek ‘Kartonnen bibliotheekband. David Simalevitch’. Ik bedoel natuurlijk niet de tikfouten maar de kwestie wat ik me hierbij moet voorstellen. Eveneens raadselachtig is het feit dat op de omslag het begin van Cicero's verdedigingsrede voor Sextus Roscius staat. Ik wil me evenwel haasten op te merken dat in Kraayenbrinks catalogus de verzamelaars van private presses en Nederlandse eerste drukken heel veel van hun gading vinden. Door pijnlijke ervaringen is het mij al enige keren duidelijk geworden hoe voorzichtig een
recensent met milde kritiek moet zijn!
Liefhebbers van Nederlandse detectives konden goed terecht bij catalogus 11 van Antiquariaatje De terechte kronkel in Amsterdam. Frans de Jong bood daarin 522 oorspronkelijke Nederlandse detectives aan, o.a. 22 nummers van de nog altijd populaire Ivans. Bij de reeksen troffen we wel de dynamietserie, atoomserie, en racketserie aan maar helaas niet de thrillerserie, waarin W.F. Hermans onder het pseudoniem Fjodor Klondyke vier boekjes publiceerde. Deze pulp is nu bijna onvindbaar geworden. Geïnteresseerden verwijs ik naar een artikel van Jan Willem van der Ent in Het oog in 't zeil 7 (1990), p. 2-3.
Op de beurs in Amsterdam kreeg ik de jubileumcatalogi 254 en 256 van antiquariaat Junk in handen. Dr. W. Junk stichtte dit antiquariaat, dat altijd in natuurlijke historie gespecialiseerd is geweest, in 1899 in Berlijn. Hij ontvluchtte Duitsland in 1934; een jaar later nam dr. R.E. Schierenberg de zaak over. Tegenwoordig is het antiquariaat in handen van diens zoon Allard Schierenberg, zijn vrouw en Jörg Randerath. In de twee catalogi wordt de volledige zeer kostbare voorraad van het antiquariaat beschreven. De annotaties zijn voorbeeldig en nauwkeurig en bieden een schat aan bibliografische informatie. De catalogi zijn bijzonder rijk geïllustreerd, kortom probeert U voor f 20 deze memorabele delen thuis in de kast te krijgen.
Antiquariaat Athabasca uit Utrecht liet een lijst met 392 nummers Maatschappij voor Goede en Goedkoope lectuur, Wereldbibliotheek/Wereldbibliotheek Vereniging verschijnen. De verzamelaars van deze boeken (die verlangend uitkijken naar de aangekondigde bibliografie van Henk Bournans) konden tegen redelijke prijzen hun collectie aanvullen.
Paul van Kuik in Amsterdam kwam met een eerste catalogus bladmuziek en muziekliteratuur. Bij de bladmuziek vinden we veel Nederlandse muziek, bijv. de Stigtelijke dichtstukjes van mr. H. van Alphen getoonzet door F. Nieuwenhuizen (Utrecht, 1788; f 400). Voor de verzamelaars van boeken over Haarlem lijkt mij nr. 161 interessant: Vriendenzangen, gepubliceerd door het geheim genootschap Democriet (Haarlem 1801; f 350). f 75 voor de eerste druk van Debussy's prachtige vioolsonate (Paris 1917) lijkt mij niet duur. We wensen Paul van Kuik veel succes!
A.A. Boers