Catalogi
Martien Coppens (geboren in 1908) studeerde op de Bayerische Staatslehranstalt für Lichtbildwesen in München en opende in 1932 een fotostudio te Eindhoven. Hij werkte veel voor dag-, week- en maandbladen. Vanaf 1937 publiceerde hij zo'n zeventig fotoboeken over de provincie Brabant, bijv. over de Peel, de koorbanken van Oirschot en de Sint-Jan en veemarkt in ‘s-Hertogenbosch. Antikwariaat Max Silverenberg uit Eindhoven publiceerde een aardige catalogus waarin bijna al het werk van Coppens is opgenomen.
Antiquariaat Theo de Boer kwam met een mooie Catalogus 30, 1959 boeken op medisch gebied. In de afdeling old and rare medical books viel mijn blik op J.A. Kool, Tabellarisch overzicht over alle gevallen van schijndoode drenkelingen, gestikten en gehangenen (z.pl., 1834; f 800,-), dat een lijst bevat van 2494 schijndoden, van wie nauwkeurig naam, leeftijd, plaats en medische behandeling genoteerd worden. Dit boek is natuurlijk opgenomen in de collectie van de Bibliotheek der Maatschappij tot redding van drenkelingen op het Rokin in Amsterdam. Een bezoek aan deze kleine, maar curieuze bibliotheek kan ik iedere lezer zeer aanbevelen. In de afdeling ‘medicine in art’ staat een exemplaar van M.C. Croockewit, Het exlibris der Nederlandsche medici ('s-Gravenhage, 1950; f 500), maar ook titels als De hoogduitsche Kwakzalver. Kluchtspel in Muzijk (Amsterdam 1691) en Eene snijkamer studie. Door een humorist (Weesp, 1885). Nog meer bizarre boeken vindt men in de rubriek Psychology/Psychoanalysis, bijv. van E. van Dieren, Futuristische behandeling van zielsziekten en Prof. Freud en het perverse gevaar.
Catalogi die uitsluitend het werk van één auteur aanbieden, verschaffen vaak veel informatie die men moeilijk elders vindt en verdienen het in het naslagapparaat van de verzamelaar en handelaar opgenomen te worden. Hans Matussek (Marktstrasse 13, 4054 Nettetal 1, Duitsland) wijdde zijn Katalog 71 aan het werk van Thomas Mann. Nr. 1 is het zeldzame debuut Der kleine Herr Friedemann (Berlijn, 1898; DM 4500). In de rubriek Uebersetzungen staat één Nederlandse vertaling: Koninklijke Hoogheid, vertaald door N. Schuitemaker (Hilversum, 1938; DM 120).
In de laatste catalogus die ik deze keer wil bespreken, raak ik niet uitgekeken. Het gaat hier om de rijk geïllustreerde Catalogue 25 van Nico Israel. Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag wordt de Amsterdamse antiquaar gehuldigd met een tentoonstelling Theatrum Orbis Librorum in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, waarop boeken, handschriften, kaarten en prenten die via Israel in Nederlands openbaar bezit zijn gekomen, worden geëxposeerd. Onder dezelfde naam is ook een uitvoerig liber amicorum verschenen. De reisboeken zijn in deze ca-