Een liefhebber-handelaar in (internationale) grafiek
Voor vrije grafiek kan men in Nederland bij weinig gespecialiseerde handelaren terecht. Een daarvan, en ook zeker een van de meest betaalbare, is R.W.J. Jansen uit Weesp. Hij verspreidt zijn voornamelijk negentiende- en twintigste-eeuwse prenten door veelvuldige aanwezigheid op antiekbeurzen en vooral via catalogi. In het voorwood van zijn meest recente catalogus, eind april 1988 verschenen, schrijft hij op zoek te zijn naar een locatie voor een galerie. Het is te hopen dat die er snel komt. Het is overigens niet de bedoeling dat daarmee een einde komt aan de reeks van vijf catalogi die sinds 1986 zijn verschenen.
Vanuit een gesloten huis opererend - de heer Jansen is in het dagelijks leven werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken - is de service aan de klanten groot. De grafiek wordt vrijblijvend door het land thuisbezorgd. Alle prenten zijn in de catalogi afgebeeld en bovendien voorzien van een wervend kunsthistorisch commentaar. Wie deze bijschriften allemaal te veel van het goede zijn, lette alleen op de relatief goede afbeeldingen en billijke prijzen van de ongeveer 150 prenten per catalogus. De staat ervan wordt gegarandeerd en behoeft daarom geen nadere aanduiding. Het feit dat in de uitvoerige omschrijvingen slechts in enkele gevallen over de papiersoort van het aangeboden exemplaar gerept wordt, vind ik een gemis; juist in de grafiek uit het begin van deze eeuw zijn varianten binnen een oplage niet alleen zeer gebruikelijk, maar bijvoorbeeld ook een aanwijzing voor de kwaliteit van de afdruk.
Gewoonlijk bestaan de catalogi van Jansen uit secties buitenlandse en binnenlandse grafiek, geordend in chronologische volgorde. In de eerste sectie treft men tussen de bijna onvermijdelijke uit boek- en tijdschriftpublicaties afkomstige kunstenaarsgrafiek altijd een aantal onverwachte bijzonderheden aan. Zo wist een medewerker van het Museum Boymans-van Beuningen in december voor f 150,- een klein, maar fijnzinnig stadsgezicht van David Cameron aan te kopen. Enkele andere namen uit de laatste twee catalogi: Max Liebermann, Auf der Weide (bei Delden in Holland) (2de staat van 3), f 1300,-; Käthe Kollwitz, Aufuhr, f 1175,-; Paul Helleu, Jeune femme lisant, f 950,-; Charles Daubigny, Le berger et la bergère (3de staat van 8), f 1500,-; dezelfde, La Seine à Port-Maurin (eerste staat van 3), f 525,-; Henri-Charles Guérard, Dieppe (nachtgezicht), met handgeschreven opdracht, f 450,-; William Wyllie, A path of glitter, f 600,-. Het commentaar bij de laatstgenoemde prent luidt bijvoorbeeld: ‘Wyllie is lang een ondergewaardeerd schilder/etser van maritieme onderwerpen geweest. Tegenwoordig stijgen zijn etsen snel in prijs. Dit is de enige ets die hij met aquatint maakte, en ik vind het dan ook zijn mooiste ets!’.
Bij de Nederlandse grafiek valt vooral de afwisseling tussen bekende en relatief onbekende namen op. De prijzen in deze categorie zijn alleszins redelijk. Voor de grote ets Benares van Marius Bauei (55,3 × 67 cm) vroeg een Amsterdamse prenthandelaar in 1984 f 1750,-; voor f 1200,- kon men in maart 1987 bij Jansen slagen. Voor een Duinlandschap door H. Hendriks voegen beiden f 200,-. Het werk van Pieter Dupont kon bij Jansen weer wat goedkoper zijn: Aan de kade (van de Seine) f 275,- tegen f 325,-, Seinekade met schuiten f 275,- tegen f 350,- en Montelbaanstoren f 400,- tegen f 575,- (een ingelijst exemplaar). Dat prijzen altijd relatief zijn, bewezen de opbrengsten van Duponts grafiek in de veiling van 4 februari 1988 bij Van Gendt in Amsterdam: diens Booten, Vaart met roeiboot en Ophaalbrug te Amsterdam, in perfecte exemplaren op Japans papier, deden er tezamen niet meer dan f 220,- (excl. 22%). In de catalogus uit maart 1987 waren de eerstgenoemde twee etsen respectievelijk f 200,- en f 275,- geprijsd. Hooischelven aan het jaagpad deed bij Van Gendt samen met twee andere etsen van Dupont, weer in perfecte exemplaren, niet meer dan f 240,- (excl. 22%). Deze hooischelven waren no. 52 uit de oplage van 100. Voor no. 51 van die oplage ‘gesigneerd in potlood!’, moest men in 1987 f 375,- neertellen. In andere gevallen kan het direct bij een handelaar kopen weer voordeliger zijn: zo was de uiterst zeldzame ets Extase
van Matthijs Maris voor f 950,- bij Jansen beslist goedkoop. Ook degene die voor f 950,- de serie van twaalf gelithografeerde Stu-diën van Hollandsche schepen door Johan Conrad Greive jr. bestelde, kan terugzien op een voordelige aankoop.
Enkele voorbeelden van de billijke prijzen van grafiek in de laatste catalogus: Maurits van der Valk, Knotwilg en boot, f 150,-; Willem Tholen, De Cannenburgh achter de bomen, f 250,-; Theo van Hoytema, Prospectus voor ‘De Kroniek’, f 110,- (aankoop Provinciaal Museum van Drenthe); dezelfde, Zilverreigers, f 625,-; Anton Koster, Heuvellandschap in Limburg ‘Imellem Bakkene’ (aan de achterzijde een afdruk van een andere ets), f 165,-; Johannes Graadt van Roggen, Schemering, naar H.W. Mesdag (‘42,4 × 69,7 cm!’), f 450,-; dezelfde, Haven te Veere, f 250,-; Pol Dom, Noordermarkt, Amsterdam, f 150,-; Martin van Waning, Vischmarkt te Rotterdam, f 150,-. Wat minder aantrekkelijk geprijsd leken mij de bepaald niet zeldzame prenten van Oldewelt, Dake, Witkamp en Van der Waay uit de Distel-reeks: circa f 120,- per stuk. Voor de f 375,- die men aan een subtiel geëtste bottende tak door R. Homan moet besteden (ets uit 1986, oplage 50 exemplaren), kan men voor mijn gevoel een aardiger keus uit de catalogus van Jansen maken. Dergelijke verhoudingen tussen grote en minder grote meesters, gelardeerd met soms wat al te enthousiast, maar aanstekelijk gebrachte prentenkennis, leert men uit de reeks sympathieke catalogi uit Weesp.
R.J.A. te Rijdt
R.W.J. Jansen, Grafiek van internationaal bekende kunstenaars, Mr. J.C. Buhrmannlaan 28, 1381 GM Weesp. Tel.: 02940-14358, kantoor 070-716562.